CDA Leiden wil 333-meter schaatsbaan ten koste van groot Indoor Sportcentrum

31

De gemeente Leiden zou alleen een breedtesporthal met vijfhonderd tribuneplaatsen moeten financieren in plaats van een groot Indoor Sportcentrum met tweeduizend zitplaatsen. Het geld dat daarmee wordt bespaard kan dan worden gebruikt om alsnog een lange 333-meter schaatsbaan aan de leggen in de nieuwe IJshal die in Sportpark De Vliet gebouwd gaat worden. Dat voorstel deed het CDA Leiden gisteravond in de aanloop naar de begrotingsbehandeling.

Chris de Waard in gesprek met CDA-duoraadslid Julius Terpstra over een alternatieve financiering voor een langere schaatsbaan.

Volgens Terpstra is het raar dat een langere schaatsbaan alleen kan als de hele regio meebetaalt, terwijl hoofdgebruiker ZZ Leiden Basketball geen euro bijdraagt aan de nieuwe sporthal die de verouderde Vijf Meihal moet gaan vervangen. “Als Leiden kunnen we geld beschikbaar stellen voor een kleinere sporthal en die kan dan groeien als anderen meebetalen.”

Het CDA wil bij de begrotingsbehandeling een voorstel indienen voor zo’n kleinere sporthal om alsnog de 333-meter schaatsbaan te kunnen realiseren. “En anders kunnen we ook winkels, kantoren en woningen toevoegen aan de nieuwe ijshal om met die opbrengst een langere baan te bekostigen”.

Delen

31 reacties

 1. Michael Breel

  Wat een voorstel van CDA. De suggestie dat de hal voor zzleiden wordt neergezet slaat ook al de plank mis. Eerlijk gezegd vraag ik me af hoe het met dossierkennis zit in de politiek.

  • Die hal wordt niet alleen voir ZZleiden neer gezet. ZZleiden is de hoofdgebruiker, dat is wat anders.

  • Lezen Michael, Lezen. Het CDA spreekt alleen over ZZ als hoofdgebruiker. Het CDA geeft wel blijk na te denken om tot een oplossing te komen. Net zo zeer als partij Sleutelstad deze week met een goed voorstel kwam om een ombudsman te benoemen in geschillen met de Gemeente.

 2. Je ziet wel waar de aanhang van het CDA woont. We kunnen ook de ijsbaan in de stevenshof dienst laten doen en al het geld wat er overblijft in de sporthal steken .

 3. Een Leids burger op

  Als hert CDA nu zou voorstellen om het zwembad en de sporthal helemaal te schrappen kan ze zeker een ijsbaan van 400 meter laten aanleggen. 🙂

 4. Leiden-Noord op

  Tja zo gaat het dus altijd in Leiden! Maar wel strooien met geld voor een Singelpark waar niemand op zit te wachten! De gemeente moet dit plan gewoon combineren met bijvoorbeeld woningbouw, bouw er 2 a 3 woontorens bij en je kunt er een fantastische Topsportcentrum van maken waarin je ook een onderkomen voor ZZ Leiden kunt realiseren. Want je kunt er inderdaad vergif op in nemen dat een dergelijk plan straks wel in Alphen of misschien zelfs Katwijk word gebouwd aangezien ze daar wel echt bouwen aan de toekomst met gezond verstand. Als de gemeente investeert in een Topsportcentrum zoals die in Almere staat dan hebben we als stad iets waar we wat mee kunnen. Bouw een ijshal op de begane grond of kelder met daarboven de hal voor sport evenementen zoals basketbal en misschien in de toekomst wel mooi voetbal. Ook kunnen er andere evenementen plaats vinden die voorheen in de Groenoordhallen werden georganiseerd.

 5. Egbert Hendriks

  Ik denk niet dat dit met dossier kennis of al dan niet ZZ kennen te maken heeft.
  KEUZES maken lijkt me wel goed.
  Wat hebben we aan een halve schaatsbaan en een half sportcentrum.
  Doen dan 1 van de twee en doe die dan goed!
  (O ja- en we hebben als stad geen geld- college wil al €160M LENEN!! )

  • Een Leids burger op

   U heeft het goed begrepen dat er eigenlijk (drastischer) keuzes zouden moeten worden gemaakt. En dat Leiden, financieel gezien, niet alles kan hebben.
   Maar het cda voorstel hier komt eigenlijk nu juist neer op een ¨halve¨ sporthal om die schaatsertjes maar aan hun 333-meter ijsbaan te helpen. Eigenlijk een beetje de kool en de geit sparen dus.

 6. Jan van der Nat op

  Een beter pleidooi voor het scheiden van godsdienst en politiek is er niet. Dit neigt naar godsdienstwaanzin. Ik zou zeggen: 25 vierkante meter ijs erbij, dan kunnen alle CDA’ers daar worden ingevroren tot ze hun hersens hebben teruggevonden. Dit soort mensen spoort niet. Je zult erop gestemd hebben.😡😇👿

 7. Zitplaatsen inruilen voor ijs waarop jezelf kunt schaatsen is sowieso vanuit gezondheid prima idee

  • Daarvoor moeten we terug naar het eind van de 19e eeuw. In die tijd werden kampioenschappen verreden op een meer. De uitgezette baan moest minimaal 333 meter zijn en maximaal 500 meter. In de praktijk werd 400 meter de standaard.
   Tijden, die op een 250-meterbaan worden gereden, tellen derhalve niet mee. Behoorlijk frustrerend voor de jeugd, die een persoonlijk record op een kleine baan niet erkend ziet worden, terwijl het veel moeilijker is om een goede tijd te rijden op een kleinere baan.

 8. Leidse sporter op

  Is toch heel redelijk dat ZZ op zn minst een bijdrage levert? Voor niets gaat de zon op. Ik gun de schaatsers hun 333 baan. Cda heeft hier wel een punt.

  • Een Leids burger op

   Maar waarom zou dan alleen de hoofdgebruiker ZZ-basketbal moeten bijdragen en de andere gebruikers niet? Het cda verwacht daar zelf blijkbaar ook niet veel van want ze komt nu met het voorstel van een sporthal met vijfhonderd tribuneplaatsen in plaats van een groot Indoor Sportcentrum met tweeduizend zitplaatsen. Het geld dat daarmee wordt bespaard kan dan worden gebruikt om alsnog een lange 333-meter schaatsbaan aan de leggen.

 9. Hans Abspoel

  Weer een gemiste kans wat schaatsen betreft , geen kampioenschappen dus op internationaal niveau Wat een gelul :er is geen geld”” Het gaat toch goed met Nederland beter als ooit te voren ?? Er wordt vergeten dat buiten het schaatsseizoen de hal multi inzetbaar zou kunnen zijn zoals de Groenoordhal vroeger !!

 10. Broos icksel op

  Sportstad Leiden: het is niks, het was niks en het gaat op zeker niks worden. Gewoon zo’n hangaar op Valkenburg ombouwen.

 11. Met zulke vrienden hebben de Leidse zaalsporten geen vijanden meer nodig. Dus als ik het goed begrijp: er was een deal met de buurgemeenten voor een langere schaatsbaan, en omdat Leiden die deal niet meer rond krijgt, is het nu de zaalsport die moet bloeden?? De suggestie dat er, in de plaats van de 50 (vijftig!) jaar oude en dus al driedubbel afgeschreven Vijf Meihal, een super de luxe “Topsportcentrum” zou komen, raakt kant noch wal. De Leidse partijen doen er (helaas) al alles aan om die nieuwe sporthal zo spartaans mogelijk te houden. En dan het meebetalen door ZZ Leiden. Is men soms vergeten, dat de zo broodnodige uitbouw van de Vijf Meihal VOLLEDIG door ZZ Leiden is betaald? En wie zaten er op die nieuwe tribune graag vooraan, als er weer eens een kampioenschap te vieren viel? Juist …
  De politieke partijen moeten eens ophouden om mini-politiekje te spelen over de rug van de sport. Hier is BESTUUR nodig, en geen verdeel en heers.

 12. Merkwaardig dat het CDA nu met deze ommezwaai komt en wil gaan sleutelen aan de opzet van het sportcentrum. In februari van dit jaar gingen ze immers akkoord met het kaderbesluit over de sportaccommodaties en de bijbehorende investering van €50 miljoen. Toen diende de partij overigens nog een motie in samen met de PvdA-fractie om in plaats van 2000 zitplaatsen in één van de hallen een 3000-zitplaatsenvariant uit te zoeken. https://www.cda.nl/zuid-holland/leiden/actueel/nieuws/raad-stemt-in-met-nieuwe-sportaccommodaties. En nu dus weer een 500-zitplaatsenvariant. Zwalkend beleid van de Christendemocraten?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline