Verbijstering bij schaatsverenigingen over afschieten 333-meterbaan

7

Het bestuur van de Schaatshal Leiden heeft met verbijstering kennis genomen van het besluit van het Leidse college van burgemeester en wethouders om niet langer te gaan voor de realisatie van een 333-meter lange schaatsbaan, maar nu  alles in gang gaat zetten voor een 250-meterbaan aan de Voorschoterweg.

“Dit verstoort het voortgangsproces met de regiogemeenten naar de mogelijke bouw van een 333- meterbaan,” stelt het bestuur van de Schaatshal Leiden in een verklaring. “Er zijn nog steeds gesprekken gaande in Alphen aan den Rijn, Katwijk, Leiderdorp en Oegstgeest. Daar zijn alle schaatsvrijwilligers in gesprek met het lokale bestuur om alsnog het geld ter beschikking te stellen.”

Gisteren informeerde de Leidse sportwethouder Dirkse de gemeenteraad en de regiogemeenten die eerder al wel besloten om mee te zullen betalen aan de langere baan dat Leiden het niet verantwoord vindt om nog langer te wachten op de besluitvorming in die vier laatste gemeenten.

Niet alleen is er nog steeds een groot financieel wak als die laatste vier alsnog meedoen, ook stijgen de bouwkosten met elke maand uitstel. Het gaat daarbij volgens Dirkse met één tot anderhalve ton per maand. Alphen aan den Rijn wil pas in februari een besluit nemen en onderzoekt tot die tijd of er in Alphen zelf geen 400-meterbaan kan komen. Voor Leiden is heet allemaal ‘too little, too late’. “We moeten nu door om te voorkomen dat van uitstel afstel komt,” zegt Dirkse.

Delen

7 reacties

 1. Leiden-Noord op

  Tja zo gaat het dus altijd in Leiden! Maar wel strooien met geld voor een Singelpark waar niemand op zit te wachten! De gemeente moet dit plan gewoon combineren met bijvoorbeeld woningbouw, bouw er 2 a 3 woontorens bij en je kunt er een fantastische Topsportcentrum van maken waarin je ook een onderkomen voor ZZ Leiden kunt realiseren. Want je kunt er inderdaad vergif op in nemen dat een dergelijk plan straks wel in Alphen of misschien zelfs Katwijk word gebouwd aangezien ze daar wel echt bouwen aan de toekomst met gezond verstand. Als de gemeente investeert in een Topsportcentrum zoals die in Almere staat dan hebben we als stad iets waar we wat mee kunnen. Bouw een ijshal op de begane grond of kelder met daarboven de hal voor sport evenementen zoals basketbal en misschien in de toekomst wel mooi voetbal. Ook kunnen er andere evenementen plaats vinden die voorheen in de Groenoordhallen werden georganiseerd.

  • Kunt u met een onderbouwing komen? En mag ik u houden aan de opmerking dat u er gif op in gaat nemen dat Katwijk een schaatsbaan gaat bouwen? Waar dan in Katwijk? Als Katwijk zo graag een schaatsbaan wil, waarom zijn er dan in die gemeente nog geen plannen voor? U bazelt maar wat. En het Singelpark wordt straks een van de grote verbeteringen waar Leiden behoefte aan heeft en waarvoor mensen naar Leiden zullen komen.
   Kunt u een financiële onderbouwing voor uw alternatieve voorstel geven? En wie gaat dat betalen? U noemt Almere als voorbeeld, maar heeft die stad niet bijna 2x zoveel inwoners als Leiden en breidt die stad niet veel forser en veel forser tempo uit dan in Leiden mogelijk is? En waarom noemt u topsportcentrum Almere als voorbeeld: daarin zit toch geen schaatsbaan?
   En een ijshal in de kelder, zoals u voorstelt…? U bent het spoor volledig bijster. Willy Wartaal had niet met gekkere voorstellen kunnen komen.”Ook kunnen er andere evenementen plaats vinden die voorheen in de Groenoordhallen werden georganiseerd”: oh ja, nog een vlooienmarkt erbij? En als u doelt op popconcerten zoals Dire Straits: die markt is volledig dichtgetimmerd. En waar wilt u die 2 à 3 woontorens neerzetten: bovenop de hal voor sportevenementen die bovenop de ijshal staat? Heeft u onderzocht of dat haalbaar is? En zijn het er 2 of 3? Wethouder Dirkse heeft een weloverwogen besluit genomen. Leiden heeft helaas niet de financiële slagkracht om een 333meter baan uit eigen middelen te betalen. En uw “fantasietjes” zijn nog vele malen duurder en dus al helemaal niet haalbaar.

  • Een Leids burger op

   Het is zeker niet uitgesloten dat de gemeente Alphen aan de rijn zelf een 400 meter ijsbaan zou laten aanleggen. In dat geval gaan natuurlijk al die Leidse schaatsertjes naar Alphen toe,zonder gezeur over niet meebetalen natuurlijk, en blijft Leiden met haar lege dure 250 meter ijsbaantje achter.

   -)

   • René Dentener op

    “evenementen plaats vinden die voorheen in de Groenoordhallen werden georganiseerd”(…)

    Tsja, dan moet ik weer denken aan de ter ziele gegane (huishoudbeurs) Leidato of de weinig succesvolle opvolger ‘Jaarbeurs van het Westen’ die destijds wegens gebrek aan belangstelling onder de Leidse bevolking langzaam een stille, maar gewisse dood stierf 😉 Dergelijke evenementen hebben geen toekomst meer in Leiden.
    In principe hebben we in Leiden reeds voldoende congres -of evenementenlocaties zoals bijvoorbeeld de Pieterskerk of het Holiday Inn.* En met deze formule -congresstad of kennisstad- is Leiden ook best wel succesvol, getuige het feit dat Leiden in 2017 in een internationaal gehouden jaarlijks onderzoek van congresorganisatie ICCA slechts 4 grote steden voor zich hoefde te laten gaan en een prominente 5e plek inneemt in de rangorde. En voor andere evenementen zoals popconcerten hebben wij inmiddels een goed geoutilleerd poppodium (De Nobel).
    * https://www.leidenconventionbureau.nl/nl/congresstad-leiden

 2. Alleen wie uitsluitend in zijn eigen informatiebubbel of waanwereldje verkeert kan verbaasd of verbijsterd zijn over dit besluit. M.a.w. het lag al enige tijd in de lijn der verwachtingen van realisten die de recente ontwikkelingen hebben gevolgd.

  • Een Leids burger op

   Men zal wel teleurgesteld bedoelen. Maar het was inderdaad al lang bekend dat het benodigde bedrag (3,2 miljoen) er niet zou komen. Ook niet na die maand uitstel (deadline eigenlijk al 1 oktober) en dus kan de beslissing niet als een donderslag bij heldere hemel komen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline