Bewoner Bob van Kooten overhandigde de handtekeningen in de raadszaal aan burgemeester Emile Jaensch. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Bewoners vragen in petitie om afsluiting Dorpsstraat Oegstgeest

Als het aan 43 huishoudens in en rondom de Dorpsstraat in Oegstgeest ligt, wordt die straat afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Dat moet er voor zorgen dat gevaarlijke situaties in de straat, als gevolg van hard rijdende auto’s en fietsers op de stoep, in de toekomst worden voorkomen. Dinsdagavond overhandigde bewoner Bob van Kooten de handtekeningen aan burgemeester Emile Jaensch.

Het is niet voor het eerst dat er in de gemeenteraad aandacht wordt gevraagd voor de verkeerssituatie in de Dorpsstraat. Bij de presentatie van plannen voor bedrijventerrein De Boeg uitten bewoners al hun zorgen over de toekomstige situatie en afgelopen april werd ook al een noodklok geluid. Dat laatste gebeurde overigens naar aanleiding van metingen die later niet goed uitgevoerd bleken te zijn. Uit nieuwe metingen bleek dat het verkeersbeeld constant is: (te) hard rijdende auto’s, fietsers op de stoep en zwaar vrachtverkeer dat eigenlijk niet in de straat thuishoort.

Radicaal
Tot op heden heeft de roep om maatregelen echter nog niet tot aanpassingen in de Dorpsstraat geleid. Daarom is bewoner Bob van Kooten de afgelopen tijd van deur tot deur gegaan om handtekeningen op te halen voor een afsluiting. “Dat is inderdaad vrij radicaal, maar dat geeft maar aan hoe nijpend de situatie is”, aldus de bewoner na het overhandigen van de handtekeningen. Volgens Van Kooten is het volledig afsluiten van de weg voor doorgaand verkeer een ‘efficiënte en goedkope oplossing voor de problematiek’ en daarnaast waren ‘andere oplossingen tot op heden niet bespreekbaar’.

Bewoner Bob van Kooten in gesprek met verslaggever IJsbrand Terpstra

Wethouder Jan Nieuwenhuis (Verkeer) begrijpt dat er wat moet gebeuren en wijst daarbij vooral op het weren van vrachtverkeer. “Dat zou er niet door mogen komen, maar dat gebeurt nu wel.” Daarnaast wil Nieuwenhuis zoeken naar een manier om fietsers weg te houden van bij de voordeuren in het oude gedeelte van de straat.

Hulpdiensten
Een afsluiting voor doorgaand autoverkeer gaat wat hem betreft echter te ver. Nieuwenhuis: “We moeten ook even kijken hoeveel mensen er een andere mening zijn toegedaan, want er zijn namelijk ook mensen die hebben laten weten er anders in te staan.” Daarnaast wijst de wethouder op het feit dat de Dorpsstraat een belangrijke route voor de hulpdiensten is. “De eerste signalen van de brandweer zijn dat het vervelende consequenties zou hebben als er op deze route oponthoud komt.”

IJsbrand Terpstra achtereenvolgens in gesprek met burgemeester Emile Jaensch en wethouder Jan Nieuwenhuis

In de Oegstgeester gemeenteraad wordt de petitie binnenkort besproken. Achter de schermen wordt er al gezocht naar een oplossing waar een meerderheid zich in kan vinden, waarbij extra handhaving van het verbod op vrachtverkeer, versmalling van de weg en afsluiting voor doorgaand verkeer als verschillende opties op tafel liggen. Wethouder Nieuwenhuis laat de komende tijd onderzoek doen naar de mogelijkheden en legt dat begin volgend jaar aan de gemeenteraad voor.

Oegstgeest Politiek Dorpsstraat Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×