Motorblok positief over toekomst Roomburgpark

9

Hoe ziet de toekomst van het Roomburgpark in de gelijknamige Leidse wijk er uit. Een flink aantal stakeholders uit de wijk heeft een half jaar geleden de handen ineen geslagen en dat ‘motorblok’, zoals ze het zelf noemen, koerst nu af op een gedragen herinrichtingsplan. Binnen enkele maanden hopen de vertegenwoordigers van de L.H.C. Roomburg, T.C. Roomburg, Sporting Trigon, de Lorentzschool, BSO ’t Kasteel en de bewoners van de aan het gebied grenzende Hazewinkelstraat eruit te zijn. Het participatieproces voor een Nieuw Roomburgpark wordt begeleid door de gemeente Leiden en ook de wijkvereniging kijkt mee.

Deze diashow vereist JavaScript.

Presentatie van de plannen voor het ‘Nieuw Roomburgpark’ tijdens het sportcafé.

“Maar zoveel mensen zoveel wensen,” zegt Bas Pietersen van Roomburg Hockey als hij samen met John Doove van de naburige tennisvereniging de parkplannen toelicht aan de bezoekers van het Sportcafé Leiden dat vrijdagavond werd gehouden in het gebouw van de hockeyclub.

Chris de Waard sprak na afloop van de presentatie tijdens het Sportcafé Leiden bij Roomburg Hockey met bestuurslid Bas Pietersen van de Leidse hockey Club Roomburg en voorzitter John Doove van Tennis Club Roomburg.

Vier keer zoveel bomen
Doel van de exercitie is om te komen tot een plan met alleen maar winnaars. Het nieuwe park moet een groener karakter krijgen, gedacht wordt aan wel vier keer zoveel komen als in het huidige park, de wijk moet autoluwer worden, de sociale structuur van de wijk moet er beter van worden en ten slotte moet er straks ook meer gesport kunnen worden in het open multifunctionele sportpark voor de hele wijk. Want dat is wat het park uiteindelijk moet worden. “Een soort buurthuis 2.0”

Hoe dat nieuw ingerichte park eruit gaat zien staat nog niet vast. Althans niet helemaal. Er is een ontwerp gemaakt en daar zit een visie achter. Het motorblok staat echter open voor verbeteringen en heeft het ontwerp daarom ook in puzzelvorm beschikbaar, zodat iedereen zijn of haar eigen Nieuw Roomburgpark in elkaar kan schuiven. 

Meer hockey- en tennisvelden
In het ontwerp liggen de hockeyvelden, vier in plaats van de huidige drie, op een rij langs de Kanaalweg. Voor een vijfde veld, nodig om de Leidse hockeyclub voldoende toekomstperspectief te bieden, wordt samen met Sporting Trigon gekeken of even verderop aan de Cronesteinkade (zie kaartje) op een van de korfbalvelden ook kan worden gehockeyd.

De tennisbanen worden in plukjes verspreid over het park met voldoende ruimte voor toeschouwers rondom. Het zouden er bij voorkeur drie meer moeten worden dan de huidige negen die bovendien onaantrekkelijk op een rij liggen, waardoor het zich niet op elke baan even goed is.

Moeizaam proces
In het verleden liepen plannen voor uitbreiding van het aantal sportvelden steeds vast, omdat er geen draagvlak in de wijk was. Door de gezamenlijke aanpak hopen de deelnemers aan het ‘motorblok’ nu wel met een plan te komen dat op instemming van omwonenden kan rekenen. Belangrijke uitgangspunten zijn daarom een open sportpark voor de hele wijk waar ook bewoners die geen lid zijn van een van de verenigingen terecht kunnen. Ook de scholen moeten nadrukkelijk gebruik kunnen maken van de faciliteiten. Door te beginnen met de invulling van meer groen en een betere verkeerssituatie in de omgeving, hopen de deelnemende organisaties nu ook de bewoners te verleiden.

Als het participatieproces ergens in maart is afgerond, kan het plan richting college en raad. Die moeten dan besluiten over de realisatie en moet ook duidelijk zijn hoe de herinrichting wordt gefinancierd. Daarvoor kijken de initiatiefnemers onder andere naar het budget voor het contourenplan buitensportaccommodaties waarin was voorzien dat de hockeyvelden zouden worden uitgeplaatst naar Sportpark de Vliet. Dat had ook het nodige gekost. Nu langs de Vliet niet gehockeyd gaat worden, ziet het motorblok kansen voor hoogbouw langs het water om als kostendrager te dienen voor het Nieuw Roomburgpark.

Delen

9 reacties

 1. Roel Lochmans

  Modern Nederlands denken: “Nu langs de Vliet niet gehockeyd gaat worden, ziet het motorblok kansen voor hoogbouw langs het water om als kostendrager te dienen voor het Nieuw Roomburgpark.”

 2. Rahadi Karni op

  Motorblok voor de arrogante koppen van hockey- en tennisclub en Hazewinkeliers zult u bedoelen!
  Het motorblok dat de kettingzagen straks gaat aandrijven! Weg met dat groen is de teneur. Men doet of alles al met de Gemeente bekonkeld is en misschien is dat ook wel zo.

 3. Kate Hudson

  Er wordt geen rekening gehouden met mensen die aan de overkant van de kanaal wonen (Neptunuskade en Jupiterlaan) en ook met mensen die graag hun hond uitlaat in het Roomburg Park – een van de zeer weinige plekken in de wijk om een hond los te laten. Ik zie ook geen plannen voor parkeerplaatsen in of om de park. Als er mensen nu al kiezen om hun auto te parkeren in Roomburg wijk welke nu nog zonder parkeervergunning of parkeergeld kan, om terug te lopen met tennisraket onder hun arm naar de tennis club zullen de bewoners van Roomburg wijk straks mogen duimen naar een parkeerplaats in hun eigen straat. Laat het park zoals het nu is!

 4. Ja, dit geldt ook voor de bewoners aan Hooigracht. Ook wij hebben geen andere plek om onze honden uit te laten, vrezen toename van parkeerdruk én betaald parkeren. Ik weet van mijn broer op de Lammeschansweg dat bewoners daar zich ook zorgen maken, van mijn neef op de 5 meilaan, van mijn nicht in Leiderdorp én van mijn tante in Marokko.

 5. Ik denk dat men ERG voor zijn beurt heeft gepraat en hiervan de gevolgen kan gaan ondervinden. Veel wishful thinking in dit verhaal.

 6. Anton Nieuwenburg op

  Het is echt ongelovig wat hier gepresenteerd wordt, er blijft van het mooie park niets meer over, het wordt bedacht door personen die blijkbaar niet in de wijk wonen, een wijk die al uit zijn voegen barst. Er komen al extra activiteiten in de Oppenheimstraat die de boel helemaal verstikt, dan dit ook nog, waar blijft de leefruimte voor onze prachtige wijk. DE PLANNEN MOETEN ECHT STOPPEN.

 7. M. Groenendijk op

  Grappig dat eigenlijk niemand echt luistert naar het verhaal…. Zijn er daarnaast wel mensen die gekeken hebben naar het plan? Nergens staat dat het park gaat verdwijnen, dus je kan nog steeds met de hond lopen. Parkeren zouden dan gaan om de kanaalweg, waardoor hockey en tennis bereikbaar blijven, maar zorgt dus tegelijkertijd ook voor een meer autoluwe zijde aan de kant van de van Vollenhovekade.
  Ik zou dus graag adviseren: Eerst kijken, dan zeiken…. en ga eens op een normale manier de conversatie aan. Vanuit de hockey en de tennis wil men echt graag meedenken met de buurt. Zonder enige vorm van arrogantie!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline