Het gebruik van eco-glazen moet dit beeld op 4 oktober 2019 voorkomen. (Archieffoto's: Reanne van Kleef).

Ook geen wegwerpbekers meer tijdens Leidens Ontzet

Als het aan het Leidse stadsbestuur ligt, gaat ook Leidsens Ontzet komend jaar over op eco-glazen. Dat laat het college weten na een positieve evaluatie van het gebruik van de duurzame herbruikbare plastic glazen tijdens Werfpop. Gemeente, organisatoren en ondernemers vormen nu een werkgroep om een plan van aanpak uit te werken. Hieruit moet blijken of de invoering van eco-glazen op 2 en 3 oktober in 2019 al haalbaar is.

Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Marleen Damen over het gebruik van eco-glazen tijdens Leidens Ontzet en andere stadsbrede evenementen.

“Als het aan ons ligt wordt Leiden ontzet van plastic wegwerpbekers op 2 en 3 oktober 2019”, zegt wethouder Marleen Damen. Uit de evaluatie komt naar voren dat het gebruik van eco-glazen een stuk intensiever is en een goede logistieke voorbereiding vraagt. De winst is dat ze voor schonere evenementen met minder afval en overwegend positieve ervaringen van zowel bezoekers als organisatoren zorgen. Ook treedt er duidelijk gewenning op bij bezoekers en organisatoren.

Damen vertelt dat de gemeente al heeft gesproken met diverse ondernemers uit de stad en dat deze positief tegenover de overstap naar eco-glazen staan. “Zij willen willen ook graag bijdragen aan het produceren van minder plastic in de stad. Ik weet niet of er echt extra kosten zijn voor de ondernemers, want wegwerpbekers kosten ook geld. Het pijnpunt zat ook niet zozeer bij de ondernemers maar bij de organisatoren van grote evenementen. Daarom is het ook niet nodig dat we ondernemers extra gaan steunen.”

Niet alleen 2 en 3 oktober wordt wegwerpbeker vrij, vanaf 2019 wil de gemeente het beleid bij alle stadsbrede evenementen invoeren.

Bergen plastic bekertjes in de nacht van 3 op 4 oktober zijn verleden tijd met de invoer van eco-glazen.

Advertentie

Duurzaamheid Economie Leiden Politiek Ecoglazen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×