Ook geen wegwerpbekers meer tijdens Leidens Ontzet

35

Als het aan het Leidse stadsbestuur ligt, gaat ook Leidsens Ontzet komend jaar over op eco-glazen. Dat laat het college weten na een positieve evaluatie van het gebruik van de duurzame herbruikbare plastic glazen tijdens Werfpop. Gemeente, organisatoren en ondernemers vormen nu een werkgroep om een plan van aanpak uit te werken. Hieruit moet blijken of de invoering van eco-glazen op 2 en 3 oktober in 2019 al haalbaar is.

Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Marleen Damen over het gebruik van eco-glazen tijdens Leidens Ontzet en andere stadsbrede evenementen.

“Als het aan ons ligt wordt Leiden ontzet van plastic wegwerpbekers op 2 en 3 oktober 2019”, zegt wethouder Marleen Damen. Uit de evaluatie komt naar voren dat het gebruik van eco-glazen een stuk intensiever is en een goede logistieke voorbereiding vraagt. De winst is dat ze voor schonere evenementen met minder afval en overwegend positieve ervaringen van zowel bezoekers als organisatoren zorgen. Ook treedt er duidelijk gewenning op bij bezoekers en organisatoren.

Damen vertelt dat de gemeente al heeft gesproken met diverse ondernemers uit de stad en dat deze positief tegenover de overstap naar eco-glazen staan. “Zij willen willen ook graag bijdragen aan het produceren van minder plastic in de stad. Ik weet niet of er echt extra kosten zijn voor de ondernemers, want wegwerpbekers kosten ook geld. Het pijnpunt zat ook niet zozeer bij de ondernemers maar bij de organisatoren van grote evenementen. Daarom is het ook niet nodig dat we ondernemers extra gaan steunen.”

Niet alleen 2 en 3 oktober wordt wegwerpbeker vrij, vanaf 2019 wil de gemeente het beleid bij alle stadsbrede evenementen invoeren.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bergen plastic bekertjes in de nacht van 3 op 4 oktober zijn verleden tijd met de invoer van eco-glazen.

Delen

35 reacties

 1. Canal Cups

  Dat zeggen ze al sinds 2001… Wij van Canal Cups blijven de druk opvoeren! Het moet het niet alleen beloofd, maar ook gedaan worden. ♻️💚

 2. Dat zeggen ze al sinds 2001… Wij van Canal Cups blijven de druk opvoeren! Het moet het niet alleen beloofd, maar ook gedaan worden. ♻️💚

 3. Sjaakie van de hoek op

  Biertje weer duurder want er moet net als bij glas gespoeld gaan worden.
  Krijg je van die bekers waar nog lekker lippenstift aanzit om nog maar van het onzichtbare te zwijgen.

  • Christan Dieben

   Nou, die maisbekers schijnen toch ook niet je-van-het te zijn. Zie kopje “afvalfase”https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bioplastic-pla-geen-zegen-voor-het-milieu

  • Christan Dieben

   Maar ook met maisbekers blijf je het probleem houden als ze in het water terecht komen. Ze zijn niet zomaar composteerbaar en alleen bio-degradeerbaar onder specifieke industriële condities. Aldus die site. Dan heb je nog steeds een berg afval in de straten en grachten. Statiegeld bekers zullen dat, denk ik, wel behoorlijk terugdringen.

  • Sander Dup

   Ik ben gewoon van mening dat het produceren van tienduizende hardplastic bekers ( wat ook maar een tijdelijke oplossing is ) niet de juiste oplossing is voor dit probleem.

 4. Saskia Gubler

  Geen glazen, geen plastic bekers blijft er maar 1 ding over kartonnen bekers maar die moeten ook opgeruimd worden. Een normaal mens gooit zijn afval in de prullenbak maar ja wat een ander doet doet de ander ook weer.

  • De reacties waren redelijk inhoudelijk, tot jij er met je bulldozertruck over heen kwam kankeren. Het idee dat ze gewoon aan ons milieu zouden willen denken in plaats van aan het vullen van de eigen zakken, nee, dat is onbestaanbaar en moet rechtgezet.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline