(foto's: Gerry van Bakel)

Bevrijd Leidens Ontzet van het wegwerpplastic

Duizend plastic bekertjes op nog geen 800 meter Leidse gracht. Voor Auke-Florian Hiemstra de druppel die de emmer deed overlopen. Samen met medestudenten Liselotte Rambonnet en Gabriel Olthof pakte hij na de viering van Leidens Ontzet een kano en maakte een tocht over de grachten en singels en schrok van al het wegwerpplastic dat ze tegenkwamen. Samen bedachten ze het CanalCups-project. Nog te zien in Old School tot 20 januari.

In totaal haalden ze 2.500 plastic bekers uit het water. De laatste duizend bewaarden en fotografeerden ze. Het resultaat is een ‘hall of shame’ in de expositieruimte van Old School op het Pieterskerkhof. Een poging om het Leidse gemeentebestuur en de inwoners van Leiden duidelijk te maken dat dit toch echt niet kan. “Ik vind Leidens Ontzet ook een leuk feest en ik had ook best wat gedronken”, zegt Auke-Florian, “maar onze kater is na een dag weer weg. Dat plastic ligt eerst een tijd in de gracht, spoelt dan naar zee en daar ligt het nog eens 300 jaar.”

Gerry van Bakel in gesprek met Auke-Florian Hiemstra.

Bezoekers aan de expositie kunnen een kaartje sturen aan de wethouder. Om zo te laten zien dat Leiden er klaar voor is om nu eindelijk serieus het verbod op wegwerpplastic bij evenementen in te zetten. Wethouder Van Delft die ook een kijkje kwam nemen, is er helemaal voor.

Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Yvonne van Delft.

Voor de opening  van de expositie was Kees Moeliker uitgenodigd, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, met de inmiddels beroemde McFlurry-egel om te vertellen en vooral te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn van achteloos weggeworpen plastic bekers en dergelijke op straat. Leidenaar Menno Bentveld opende de tentoonstelling. Als presentator van Vroege Vogels op radio en televisie ook al jaren bewust van het gevaar van wegwerpplastic.

Duurzaamheid Leiden Ecoglazen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×