Tom Leest en Martine van Schaik tijdens Politiek071 in discussie over een vuurwerkverbod in Leiden. (Foto: IJsbrand Terpstra)

Experiment met vuurwerkvrije binnenstad verdeelt voor- en tegenstanders

De gemeente Leiden wil toewerken naar een vuurwerkvrije stad. Daarvoor riep de raad het college op om met een stappenplan te komen, maar er is nog teveel onduidelijk zegt burgemeester Henri Lenferink. “Een verbod dat niet wordt nageleefd kun je niet handhaven.” De burgemeester denkt er daarom over om bij de volgende jaarwisseling (2019/2020) te gaan experimenten met een vuurwerkvrije binnenstad.

Wat de Partij voor de Dieren betreft gaat dat nog niet ver genoeg: “Het is jammer dat de burgemeester op de rem is gaan staan. Elk jaar veroorzaakt vuurwerk paniek reacties bij zowel mens als dier en hoe eerder dat stopt hoe beter”, zegt PvdD-fractievoorzitter Martine van Schaik in Politiek071. Wel is Van Schaik zich ervan bewust dat een vuurwerkverbod in heel Leiden tijd kost. “Als we elk jaar een stap zetten richting een verbod dan gaan mensen vanzelf nadenken over het anders vieren van oud en nieuw.”

Burgemeester Henri Lenferink in gesprek met Chris de Waard over het verbieden van vuurwerk

Als compromis stelt de Partij voor de Dieren voor om een centrale vuurwerkshow te houden zodat mensen zelf geen vuurwerk gaan afsteken, maar er wel van kunnen genieten. “Mensen hebben daar echt geen zin in”, reageert VVD-raadslid Tom Leest. “Een aanzienlijk deel van de Leidenaars wil na twaalf uur lekker de straat op om met de buren wat vuurwerk af te steken.”

Tom Leest en Martine van Schaik tijdens Politiek071 in discussie over een vuurwerkverbod in Leiden

Handhaving
De VVD ziet bovendien problemen op het gebied van handhaving: “Het is hartstikke moeilijk om de huidige vuurwerkvrije zones te handhaven, laat staan dat we dat gaan uitbreiden”, zegt Leest. Het probleem van handhaving erkent ook de burgemeester, die wel mogelijkheden voor uitbreiding van vuurwerkvrije zones ziet. “De oppervlakte van heel Leiden is te groot in relatie tot je handhavingscapaciteit”, zegt Lenferink, die zich daarom richt op alleen de binnenstad. “Je loopt ook tegen praktische problemen aan, want wat doe je bijvoorbeeld op de Warmonderweg waar de ene kant van de straat gemeente Leiden is en de andere kant van de gemeente Oegstgeest is?”

Landelijke aanpak
Een landelijke aanpak zou het laatstgenoemde probleem mogelijk kunnen oplossen. Daar zijn de VVD en de PvdD het wel over eens. Van Schaik: “Minister Grapperhaus heeft hier een steek laten vallen en het bij de gemeente over de schutting gegooid omdat hij er zelf niet over durft te beslissen.” Tom Leest had vanaf landelijk niveau ook graag een andere aanpak gezien: “De minister had steviger moeten inzetten op het in stand houden van de huidige situatie.”

Polariserend
Overigens waarschuwt burgemeester Lenferink voor het uit de hand lopen van de discussie. “Het is in potentie vergelijkbaar met de polariserende Zwarte Pieten-discussie. Mensen zijn fanatiek voor of tegen, maar ik wil dat de discussie op een ordentelijke manier verloopt”, aldus de burgervader.

Leiden Politiek Vuurwerkverbod Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×