De Ananas gaat gebouwd worden. De Leidse gemeenteraad heeft ingestemd met het plan voor 375 appartementen langs de Lammenschansweg. (Afbeeldingen: De Raad Vastgoed).

Honderden nieuwe woningen in megacomplex langs Lammenschansweg

Tussen de Ananasweg en de Lammenschansweg gaat De Raad Vastgoed uit Katwijk aan de slag met de ontwikkeling van een enorm complex met daarin 375 appartementen, twee commerciële ruimten en een inpandige parkeergarage. De Leidse raad heeft groen licht gegeven voor de ontwikkeling van ‘De Ananas’.

Het appartementencomplex komt op de plek waar nu nog een serie verouderde hallen staan met daarin verschillende bedrijven en instellingen zijn gevestigd waaronder dansschool Dos Bailadores, het GOD Centre, een kringloopwinkel en enkele meubelwinkels en autobedrijfjes. Die zullen dus een nieuw onderkomen moeten zoeken.

Uitgebreide studies naar de invloed van wind en schaduw gingen aan de goedkeuring van het bouwplan vooraf.

Deel starterswoningen
In het complex komen appartementen in het middensegment. Een deel, 77 stuks, is bestemd voor starters en krijgt een huur tussen de 880 euro en 950 euro. Koopappartementen voor de doelgroep gaan maximaal 250.000 euro kosten. Sociale huurwoningen zijn niet in het plan opgenomen. Om aan de Leidse eisen voor sociale huurwoningen te voldoen, worden deze door ontwikkelaar De Raad Vastgoed gerealiseerd in een anders project, aan de Turkooislaan.

Vergroening omgeving
Rondom het nieuwe complex komt meer groen dan nu het geval is. Aan de kant van de Ananasweg komt op de plek van het bestaande parkeerterrein een parkje met speeltoestellen voor kleine kinderen. Aan de voorzijde komen langs de ventweg groene eilanden met bomen op de plek waar nu nog parkeerplaatsen zijn. In de Perzikweg wordt een rij bomen aangeplant. Het compelx krijgt ook een groene binnentuin, bovenop de inpandige parkeergarage (zie afbeelding).

 

Verkeersafwikkeling
Aan weerszijde van het nieuwbouwcomplex gaat de gemeente de kruispunten opnieuw inrichten. Door het toenemende verkeer is dat sowieso noodzakelijk, maar vanwege de extra belasting op de omliggende wegen die wordt veroorzaakt door de 375 nieuwe woningen, is met De raad afgesproken dat de ontwikkelaar maximaal 800.000 euro meebetaald aan de reconstructie van de kruising Tomatenstraat – Lammenschansweg en De Sitterlaan – Lammenschansweg en de tussenliggende ontsluiting van het Veilingterrein.

Advertentie

Leiden Politiek ananas


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×