Honderden nieuwe woningen in megacomplex langs Lammenschansweg

99

Tussen de Ananasweg en de Lammenschansweg gaat De Raad Vastgoed uit Katwijk aan de slag met de ontwikkeling van een enorm complex met daarin 375 appartementen, twee commerciële ruimten en een inpandige parkeergarage. De Leidse raad heeft groen licht gegeven voor de ontwikkeling van ‘De Ananas’.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het appartementencomplex komt op de plek waar nu nog een serie verouderde hallen staan met daarin verschillende bedrijven en instellingen zijn gevestigd waaronder dansschool Dos Bailadores, het GOD Centre, een kringloopwinkel en enkele meubelwinkels en autobedrijfjes. Die zullen dus een nieuw onderkomen moeten zoeken.

Uitgebreide studies naar de invloed van wind en schaduw gingen aan de goedkeuring van het bouwplan vooraf.

Deel starterswoningen
In het complex komen appartementen in het middensegment. Een deel, 77 stuks, is bestemd voor starters en krijgt een huur tussen de 880 euro en 950 euro. Koopappartementen voor de doelgroep gaan maximaal 250.000 euro kosten. Sociale huurwoningen zijn niet in het plan opgenomen. Om aan de Leidse eisen voor sociale huurwoningen te voldoen, worden deze door ontwikkelaar De Raad Vastgoed gerealiseerd in een anders project, aan de Turkooislaan.

Vergroening omgeving
Rondom het nieuwe complex komt meer groen dan nu het geval is. Aan de kant van de Ananasweg komt op de plek van het bestaande parkeerterrein een parkje met speeltoestellen voor kleine kinderen. Aan de voorzijde komen langs de ventweg groene eilanden met bomen op de plek waar nu nog parkeerplaatsen zijn. In de Perzikweg wordt een rij bomen aangeplant. Het compelx krijgt ook een groene binnentuin, bovenop de inpandige parkeergarage (zie afbeelding).

 

Verkeersafwikkeling
Aan weerszijde van het nieuwbouwcomplex gaat de gemeente de kruispunten opnieuw inrichten. Door het toenemende verkeer is dat sowieso noodzakelijk, maar vanwege de extra belasting op de omliggende wegen die wordt veroorzaakt door de 375 nieuwe woningen, is met De raad afgesproken dat de ontwikkelaar maximaal 800.000 euro meebetaald aan de reconstructie van de kruising Tomatenstraat – Lammenschansweg en De Sitterlaan – Lammenschansweg en de tussenliggende ontsluiting van het Veilingterrein.

Delen

99 reacties

  • Lezen is een schone kunst: “Om aan de Leidse eisen voor sociale huurwoningen te voldoen, worden deze door ontwikkelaar De Raad Vastgoed gerealiseerd in een anders project, aan de Turkooislaan.”

 1. Een inwoner van Leiden op

  Starters kunnen dat niet betalen en al helemaal niet als ze single zijn. Dat dringt geloof ik maar niet door bij de gemeente Leiden.

  • Lezen is een schone kunst: “Om aan de Leidse eisen voor sociale huurwoningen te voldoen, worden deze door ontwikkelaar De Raad Vastgoed gerealiseerd in een anders project, aan de Turkooislaan.”

 2. En die bedrijfjes in de ‘verouderde bedrijfshallen’ (wie is daar verantwoordelijk voor), zoals Dansschool, GOD, kringloop die kunnen vast zelf heel gemakkelijk aan andere ruimte komen, want er moet weer plaats worden gemaakt voor yuppen-appartementen. Bravo, progressief gemeentebestuur, jaagt de starters de stad uit!

  • Ze weten allemaal dat het gaat gebeuren dus nu niet gaan zeuren/zeiken wees blij dat er weer gebouwd wordt in leiden

  • Lezen is een schone kunst: “Om aan de Leidse eisen voor sociale huurwoningen te voldoen, worden deze door ontwikkelaar De Raad Vastgoed gerealiseerd in een anders project, aan de Turkooislaan.”

   • Geachte anonymus ‘COMMENT’, je hebt dezelfde bijdrage nu al 4 keer vermeld. Wat is hiervan eigenlijk de toegevoegde waarde?

    V.w.b. het project aan de Turkooislaan (de voormalige locatie van Winnersway): deze info die hier nu opeens voorbij komt fietsen bevreemdt mij. Ik ben op 20 februari 2018 ’s avonds op een infobijeenkomst geweest waar de directeur van dit bouwbedrijf met 3 uitgewerkte architectonische ontwerpen kwam aanzetten en het gesprek aanging met omwonenden/buurtbewoners.(heb de brief nog liggen) Als buurtbewoner heb ik toen concreet aan De Raad gevraagd of er in dit bouwproject een component sociale huur werd opgenomen en om welk percentage van het aantal woningen het dan zou gaan. De directeur hulde zich toen in nevelen en gaf daar geen antwoord op. Op deze bijeenkomst ontbrak trouwens de bouwwethouder (toen nog Spijker’s voorganger Laudy), maar was wel een wijkregisseur en iemand van Portaal aanwezig. In de tussentijd hebben omwonenden dus kennelijk niks meer vernomen van De Raad/de gemeente over dit project. Dit, terwijl ik dat zelf toch echt aan aangegeven op een lijst die De Raad uitdeelde en die je kom ondertekenen of je geïnformeerd wilde blijven over de verdere ontwikkelingen dienaangaande. Als een duveltje uit een doos komt nu opeens dit naar voren in een persbericht? Gevolgde werkwijze is BUITENGEWOON ONZORGVULDIG en blinkt niet uit door transparantie. Ook niet vanuit het gemeentebestuur van Leiden.

    • Beste R. Dentener,
     .
     In antwoord op je vraag: mijn punt was dat tot vier keer toe mensen een non-discussie beginnen, doordat ze de tekst niet goed gelezen hebben. Het wordt dan een (al te bekend) potje klagen. Wat een zinvolle, misschien zelfs zeer gewenste, discussie zou kunnen zijn, komt zo niet van de grond. Het is immers niet zo, dat De Raad of gemeente geen enkel plan heeft voor ‘bijbehorende’ sociale woningbouw.
     .
     Dat, op het moment dat ik mijn commentaar plaatste, al meer dan vier mensen elkaar bevestigden in een misvatting dat er helemaal niet aan sociale woningbouw werd gedacht – hoor daar achter de overbekende/ en geliefde klaagzang dat de kleine man over het hoofd wordt gezien en de elite alleen aan zichzelf denkt – is zorgwekkend.
     .
     Men creëert zo de eigen feiten en bevestigt de eigen vooroordelen, los van wat de feiten ook mogen zijn. Men praat zichzelf de zielenpietpositie in en vindt elkaar in een haast gezellig klagen.
     .
     Zinvolle discussie kan zijn of wat De Raad aanbiedt als sociale woningbouw-oplossing/-compensatie voldoet. Ook kan het zijn dat partijen inderdaad dingen bekokstoven. Die kritiek zou dan wel op basis van feiten en na onderzoek geuit moeten worden.
     .
     Jouw commentaar begint met een correct gelezen hebben van het Sleutelstadbericht. Dat is al heel wat. Ook vind ik het te prijzen dat je een bijeenkomst bezocht hebt, maar dat terzijde.
     .
     Voor de portee van je kritiek lever je geen keihard bewijs. Die portee lijkt me dat beslissingen in kleine kring genomen worden, bijvoorbeeld in overleg tussen De Raad, Portaal en/of gemeente. En dat De Raad misschien wel suggereert dat men omwonenden en geïnteresseerden wil betrekken of minstens informeren, maar daarvan in de praktijk (nog) geen werk maakt.
     .
     Maar het is te prijzen dat je bewijs probeert aan te leveren, zoals jouw handtekening op de lijst van De Raad. Je (of een andere betrokkene) zou kunnen checken of omwonenden inderdaad nog niet verder zijn geïnformeerd, bijvoorbeeld bij de wijkregisseur. En wie graag betrokken wilde en wil worden, kan dat (nogmaals) aangeven bij deze en gene.
     .
     Alles beter dan passief geklaag, al helemaal dan feitenvrij geklaag.

    • Geachte R. Dentener. Een tijdje geleden schreef “COMMENTt” onder de naam ZEUR NIET ZO. En daar weer voor onder de naam Gerard van der Veer. Het is maar dat u het weet…!
     Hij is net zo opgetogen over zijn eigen schrijfsels, als een aap die een spiegeltje krijgt.

   • Toch wel erg zielig voor jouw .Nooit geen reactie van iemand.Conclusie is iedereen laat je maar lullen.

    • OTTO=COMMENT. Dezelfde éénregelige kleuter die inhoudelijk niks bijdraagt en zijn poepje dagelijks deponeert op Sleutelstad.

   • Een Leids burger op

    Otto is NIET Comment.
    .
    Goed begrijpend lezen is, zoals gewoonlijk, weer eens te moeilijk voor Comment.
    De mensen klagen hier terecht over de huurprijs voor starterswoningen tussen de 880 euro en 950 euro per maand. Dus hier NIET over sociale huurwoningen die blijkbaar elders (turkooislaan) gerealiseerd gaan worden en waarvan de huurprijs nog niet precies bekend is en waarvoor ook niet iedereen in aanmerking komt.
    (huurgrens ongeveer 720 euro per maand, kale huur)
    .
    Bovendien is voor sociale huurwoningen een zeer lange wachttijd waardoor mensen soms noodgedwongen in de vrije sector moeten zoeken.
    .
    Het gaat om de huurprijs in vergelijking tot het inkomen.
    Dan is ongeveer 900 euro per maand veel geld voor bijvoorbeeld een alleenstaande met een flexbaantje. (met partner zou eventueel wel kunnen.) Niet zo vreemd dus dat mensen DAAROVER hier klagen.

    • Nee Leidse burgert, daar gaat het dus wél degelijk om. Ik denk dat je het niet goed begrijpt wat er gaande is en té goedgelovig aangelegd bent. Hier is gewoon sprake geweest van een goedkope uitruil. Om die woontoren aan de Ananasweg te mogen bouwen (waar wederom nul komma niks aan betaalbare sociale huurwoningen wordt opgeleverd) moet De Raad voor de vorm elders in de stad (Turkooislaan) voor de vorm een paar schamele sociale huurappartementjes neer zetten. En het vervelende is dat je in dat onderhandelproces tussen bouwwethouders en projectontwikkelaars als gewone burger geen enkel zicht hebt op wat daar achter gesloten deuren zoal besproken wordt met elkaar. Of je moet een WOB-verzoek doen. Hoezo burgerparticipatie?

     • Een Leids burger op

      Ik begrijp het best hoor Rene. Geen zaken door elkaar halen a.u.b.
      Het ging mij erom dat de mensen ook hier weer terecht klagen over de hoge huurprijzen voor starters van 880-950 euro per maand. Daar gingen de meeste klachten hierover, niet over het ontbreken hier van sociale woningbouw.
      Zie ook: https://sleutelstad.nl/2019/01/24/woontoren-vijf-meilaan-wordt-verticaal-bos/#comment-285560
      .

      Bij sociale woningbouw gaat het erom dat 30 % van het totaal aantal te bouwen woningen sociale huurwoningen moeten zijn.
      .
      Bij het vorige voorbeeld vond ik dat veel onduidelijker hoe dat gerealiseerd gaat worden.Bij deze situatie echter wordt gezegd dat die sociale woningbouw elders (Turkooislaan) gerealiseerd zullen worden. Dat dat tot nu toe nog niet gerealiseerd is en men daar nu even niets over hoort betekent nog niet automatisch dat niet gaat gebeuren.

     • Een inwoner van Leiden op

      @RD: helemaal met uw reactie eens. Ook al is er hier en daar burgerparticipatie (info avonden, klankbordgroepen etc)…de ervaring leert dat de gemeente en vastgoedbedrijven meestentijds hun zin krijgen/doordrukken.

      @Comment: Ik heb het artikel wel degelijk goed gelezen. Starters kunnen dit soort huren niet betalen en het aantal sociale huurwoningen is sowieso niet toereikend. Bovendien zijn er veel starters die net een paar euro teveel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning maar net te weinig om deze absurde huur/koopprijzen op te hoesten. Dus worden de meeste woningen weer voor de rijkeren onder ons. Buiten dat zijn de wachttijden voor sociale huurwoningen enorm hoog. En er gaat een dezer jaren ook gebouwd voor de elite terwijl je met een dikke portomonnee ook op huizensites zoals Funda genoeg kunt vinden.

     • Een Leids burger op

      Volgens een Inwoner van Leiden is het zo dat ¨de gemeente en vastgoedbedrijven meestentijds hun zin krijgen/doordrukken.¨
      .
      Bij de eis van sociale woningbouw gaat het erom dat 30 % van het totaal aantal te bouwen woningen sociale huurwoningen moeten zijn. Dat hoeft echter niet perse in dezelfde omgeving te zijn als waar de koopwoningen en dure huurwoningen voor starters komen. (hoewel ik dat wel gewenst vind.)

 3. Wat een taalfouten in zo’n eenvoudig stukje tekst. Ga je schamen, Sleutelstad. Tip: spellingscontrole.

 4. Beste wethouders van gemeente Leiden. Als u starterswoningen wilt bouwen. Dan moet u ze bouwen voor NORMALE STARTERS…. Niet voor startende wethouders! 900 euro huur voor een starter… of jullie willen ze juist WEGJAGEN uit Leiden.
  Beste wethouders laat jullie nou niet lekker maken door het lucratief voorrekenen van een vastgoedontwikkelaar… Maar DENK ZELF NA!!

  • Stefan de Jong

   Was het maar zo simpel … tegenwoordig kan je amper iets kopen als je niet heel erg veel geld verdiend, dus die 880 euro+ is helaas nog iets wat je zo kan zien ook …

  • 880 euro voor met z’n tweeën is toch best een prima deal? Dan ben je € 550,- incl. p.p. kwijt denk ik zo, met gas water licht. En je hebt een mooi nieuw appartement.

   Ik snap dat men liever ziet dat alles de prijs heeft van een afgeragde studentenkamer (250€ ofzo?) maar ik heb het gevoel dat die tijd een beetje voorbij is. Als je die appartementen op de ‘vrije markt’ zou knallen, zou de vraagprijs nog veel hoger zijn.

   • Een inwoner van Leiden op

    Daar zeg je wat…met z’n tweeën….er zijn ook starters die single zijn en die kunnen zo’n huur met alles wat er nog bij komt (gwl, gemeentelijke belastingen, boodschappen, ziektekosten etc etc) echt niet ophoesten.

 5. Leiden-Noord op

  Geweldig dat na jaren praten er nu eindelijk echt gebouwd gaat worden want het word een schitterend project! Alleen een beetje jammer dat de starterswoningen een prijs hebben tussen de 880 en 950 en dat is gvd gewoon te schandalig voor woorden!! Dat zijn geen starters Prijzen meer!

 6. Wat een lelijk en fantasieloos ontwerp. Straks willen yupjes er helemaal niet wonen. Had het niet wat fraaier en creatiever gekund? Hoewel, ter compensatie van de onbetaalbaarheid voor velen elders wat (nauwelijks betaalbare) sociale huurwoningen voor weinigen, ver weg in een heel andere wijk, niet bij een treinstation en met minder busvervoer, is natuurlijk best creatief bedacht. Zo in eendrachtige gezamenlijkheid van vastgoedjongens en politici.

 7. Ruud Koet

  Wat een geld…., als ze de salarissen nou eens zouden aanpassen , dan zou men het overwegen om in te schrijven, maar tussen de € 880,00 en € 950,00 is toch niet normaal meer…, wie kan dit dan betalen? En dit is dan nog voor “starters” … phfffffff.., niet normaal meer, dit is ruim de helft van een maandsalaris en geen 3e zoals het zou moeten wezen…..

 8. De marges op verkoop van nieuw vastgoed zijn over het algemeen niet zo heel groot. Ook dit project vraagt forse investeringen. Dan is het toch niet raar dat de koopprijs/huurprijs wat hoger ligt? Kijk wat je kunt krijgen in Leiden voor beneden de 200.000 euro. Hooguit een appartementje in een portiekflats uit de jaren 60. Wees reeel, het probleem van de hoge huizenprijzen kent een andere oorsprong. We hebben woningen nodig en deze woningen zijn zo weg. Kun je het niet betalen dan is dat rot maar blijf je veroordeeld tot verder zoeken.

 9. Zogenaamd compenseren aan de Turkooislaan, dat betekent dat je twee projecten in één keer doordrukt bij de Gemeente., En als het om aantallen gaat, betekent dat de Turkooislaan dus 2x zoveel sociale woningen krijgt als normaal? En is dat aantal evenredig met dat nieuwe project? Of komen er aan de Lammenschans in het nieuwe project 375 woningen en aan de Turkoois 10? Is dat de compensatie?

 10. Een inwoner van Leiden op

  @Francine Verbiest: minder mooi voor de mensen die er tegenaan kijken en ook al jaren in historische pandjes wonen. Bovendien wordt de binnenstad er ook niet mooier op. In de loop der jaren is daar ook het een en ander bijgebouwd en er komt nog meer. Dit alles maakt de binnenstad juist steeds lelijker.

  • Kritische burger voor meer lokale democratie op

   Inderdaad, dat heeft u goed gezien een inwoner van Leiden. De mensen die dachten fijn te kunnen wonen in de wijk Nieuw Leyden en hun grondkavels konden bebouwen met woningen via het systeem van het particulier opdrachtgeverschap worden straks geconfronteerd -of liever gezegd letterlijk ingekapseld- door hoogbouwkolossen die hun wijk aan het zicht zullen onttrekken. Over dergelijke ingrijpende besluiten zou je in principe een fundamentele discussie moeten houden, bij voorkeur via een aan de bevolking voorgelegd lokaal referendum. Bah, D66; de mond vol over transparantie en burgerparticipatie. Maar als het er op aankomt dan wordt hun wil/de wil van de wethouder doorgedrukt net zoals dat toen bij de verplaatsing van het busstation bij CS bijna was gelukt.(Strijk) Het wordt tijd dat dit soort gevestigde partijen bij opeenvolgende verkiezingen afgerekend worden op hun gebrek aan draagvlak onder de bevolking en mensen voortaan stemmen op lokale partijen die wel oog hebben voor de belangen van hun bevolking.

   • Een Leids burger op

    Het wordt er niet mooier op met hoogbouw maar als men vrij uitzicht wil hebben moet men miet in een stad willen wonen. Die hoogbouw is noodzakelijk als men niet elk nu nog groen stukje wil volbouwen en tegelijkertijd aan de enorme woningbehoefte wil voldoen.
    Bewoners zouden inspraak moeten krijgen over bijvoorbeeld voldoende parkeerplaatsen e.d. bij zo´n groot wooncomplex maar niet over alles.
    Meer locale democratie klinkt mooi maar men kan het niet iedereen naar de zin maken en het is altijd weer hetzelfde liedje: wel wil men dat er elders gebouwd gaat worden , maar in de eigen wijk niet te hoog en niet in het eigen achtertuintje.
    Zo wordt de woningbehoefte nooit opgelost natuurlijk. 🙂

    • Een inwoner van Leiden op

     @Een Leids burger: Genoeg mensen die ooit een huis hebben gekocht met “vrij uitzicht”. Wordt geen rekening mee gehouden…Bovendien…soms is een stad gewoon vol en moet je als gemeente misschien eens besluiten om te stoppen met maar blijven bouwen. En dan zijn de meeste huizen en appartementen ook nog eens veel te duur voor de mensen die het hardst een woning nodig hebben.

     • Een Leids burger op

      Zoals ik heb trachten uit te leggen is vrij uitzicht in een stad sowieso een illusie. Ook de mensen die dat nu nog wel hebben moeten dus niet denken dat dat altijd zo zal blijven…..
      .

      Vol is Leiden nog niet. Natuurlijk komt er ooit een moment waarop nog meer bouwen niet langer verantwoord meer is en men zal moeten uitwijken naar de regiogemeenten.
      Met de laatste zin ben ik het zonder meer zeker eens.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline