Jeroen Kampschreur werd zaterdag gehuldigd door trotse vrienden en familieleden. (Foto's: J.P. Kranenburg en Reanne van Kleef).

Jeroen Kampschreur: "Ik wil de beste zijn in een sport waar je echt hard voor moet werken"

De pas 19-jarige zitskiër Jeroen Kampschreur werd onlangs vijfvoudig wereldkampioen op het WK para-alpineskiën. De Leiderdorper is daarmee de beste op élk mogelijk onderdeel binnen het alpineskiën. Afgelopen zaterdag werd hij in Brasserie Park in Leiderdorp door familie en vrienden gehuldigd vanwege zijn prestaties.

Reanne van Kleef sprak met zitskiër Jeroen Kampschreur over zijn vijf gouden WK medailles en zijn toekomstplannen.

Voor veel mensen is het bijna ‘logisch’ dat hij alles wint, maar Kampschreur zelf staat nog steeds te glunderen als hij over zijn prestaties vertelt. “Ik heb wel vaker gouden plakken gehaald, maar vijf keer WK goud voelt heel bizar. Skiën is een riskante sport waarbij je vaak crasht. Het is echt top dat ik al m’n runs helemaal perfect uit heb kunnen voeren. En dan ook nog eens overal de snelste.”

Skiën blijft grote liefde
Het is voor paralympische sporters niet ongebruikelijk om van sport te wisselen. Kampschreur is duidelijk over zijn doel: vijf keer goud op de Paralympische Spelen. Het is zomaar mogelijk dat hij dat doel in 2022 al heeft gehaald. Toch ziet Kampschreur zichzelf niet zo snel overstappen naar een andere sport.

“Topsport is voor mij skiën. Dat vind ik het allerleukste. Het is één van de snelste paralympische sporten die er is en het is ook een grote sport. Veel paralympische sporten zijn klein en ik wil de beste in iets zijn waar je echt hard voor moet werken. Dat is skiën op dit moment echt en ik krijg er nog steeds elke keer dat ik het doe een enorme kick van. Qua topsport denk ik niet dat er voor mij een andere sport in zit. Misschien wel wat betreft breedtesport.”

Uitblinken
Twee jaar geleden werd Kampschreur al wereldkampioen op de slalom, reuzeslalom en supercombinatie en op dat laatste onderdeel pakte hij vorig jaar ook paralympisch goud. Maar bijvoorbeeld op de afdaling had hij nog nooit een wereldbeker gewonnen. “Sowieso zijn wij vooruit gegaan. Ik moet ook zeggen dat de WK piste mij goed lag, een serieus moeilijke piste. Dan zie je dat ik kan uitblinken vergeleken met de rest.”

Het spannendste en daarmee ook het leukste onderdeel vond Kampschreur de Super G. De grootste verrassing was voor hem de afdaling. “Daar had ik wel verwacht dat ik bij de top 5 zou zitten. Echt bizar om die dan ook gewoon te winnen.”

Hoewel er vorig jaar tijdens de Paralympics waarschijnlijk meer in zat dan één gouden medaille, heeft Kampschreur dat inmiddels achter zich gelaten. “Het is niet anders. Kijk maar eens wat ik ga presteren op de volgende Spelen.” Die volgende Spelen zijn wel nog drie jaar weg. Zaak voor de Leiderdorper om zichzelf tot die tijd scherp te houden. “Gewoon zo door gaan”, zegt hij vastberaden. “Ik heb dit seizoen bij alle wedstrijden op het podium gestaan en ook bijna alles gewonnen. Dus ik denk dat ik nu in een onwijs goede flow zit. Ik voel me goed, mentaal en fysiek.”

Down to earth
In Nederland traint Kampschreur alleen op kracht en fitness. Van augustus tot november zit hij in Zwitserland om daar te trainen. De helft van de tijd zit hij daar in de bergen en traint hij op gletsjers. Voor nu is hij weer een tijdje in Nederland en heeft hij na het behalen van zijn HAVO-diploma gekozen voor een tussenjaar.

Volgend jaar gaat hij in Amsterdam aan de Johan Cruyff Academy studeren. “Heerlijk zo’n jaartje na de Spelen waarin alles gewoon lukt en je even ‘down to earth’ kunt komen. Volgend jaar ga ik weer beginnen met school en alles wat daarbij komt. ”

Leiderdorp Sport Jeroen Kampschreur


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×