(Foto's: Chris de Waard).

Leidse raadsleden vooral positief over nieuw Indoor Sportcentrum

De Leidse gemeenteraad is het in grote lijnen eens met de plannen die sportwethouder Dirkse heeft voor het nieuw te bouwen Indoor Sportcentrum dat de verouderde Vijf Meihal moet gaan vervangen. Dat bleek bij de inhoudelijke behandeling van de plannen in de raadscommissie Onderwijs en Samenleving.

Chris de Waard sprak met VVD-fractievoorzitter Dorien Verbree over de onrust binnen de Leidse sportwereld en ook over het nieuwe Indoor Sportcentrum, waarover hij ook met wethouder Dirkse in gesprek ging. Tenslotte ging hij in gesprek met voorzitter Rolf Marselis van de Leidse Sportfederatie die reageert op de kritiek die een deel van de Leidse sportclubs recent op zijn organisatie heeft geuit.

Nadat eind vorige maand tal van belanghebbenden uit de Leidse sportwereld vooral hun zorgen kwamen uitten toen de leden van de raadscommissie de insprekers aanhoorden, was de kritiek bij de politieke partijen beperkt tot zaken als parkeren, eigen ruimtes voor verenigingen en de mogelijkheid voor clubs om reclameborden in de zaal te hangen.

Vooral de VVD maakt zich zorgen over de verenigingscultuur als de sportclubs straks geen eigen ruimte met horeca hebben. Fractievoorzitter Dorien Verbree kondigde aan dat haar fractie in de gemeenteraad met een voorstel komt om zo’n ruimte voor Gymsport Leiden alsnog mogelijk te maken. Als de raad dat in meerderheid steunt, wil ze alsnog ook zo’n voorstel doen voor een eigen ruimte voor ZVL-1886 bij het nieuwe combizwembad. Verbree: “Je moet het clubs niet onmogelijk maken om club te zijn”. Voor het VVD-plan lijkt echter niet voldoende steun.

GroenLinks Leiden ziet graag een parcours voor freerunning in plaats van een deel van de parkeerplekken bij het nieuwe Indoor Sportcentrum. (Video: Gymsport Leiden).

Veel partijen vroegen aandacht voor het autoparkeren rond het nieuwe Indoor Sportcentrum. Het CDA wil de parkeernorm handhaven, GroenLinks denkt juist dat er teveel parkeerplekken zijn ingetekend en wil alvast afspreken wat er met de ruimte gebeurt als in de toekomst plekken kunnen vervallen, omdat minder mensen met de auto gaan sporten. Een mogelijke invulling heeft de partij ook al. Raadslid Marleen Schreuder had namelijk van jongeren gehoord dat er behoefte is aan een parcours voorfree running. Wethouder Dirkse wilde dat nog niet toezeggen. Althans niet op die plek: “Ik kan me ook voorstellen dat we daar dan huizen willen bouwen”, aldus de sportwethouder die wel bereid is om te kijken of er elders plek is voor freerunning. Schreuder is wel vol lof over de 740 in het plan opgenomen fietsparkeerplekken.

Leiden Politiek Sport Topsporthal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×