Informateur Wiegel: Forum voor democratie en VVD in provinciebestuur Zuid-Holland

15

De twee grootste partijen in Provinciale Staten van Zuid-Holland moeten in ieder geval deel gaan uitmaken van het provinciebestuur. Dat vindt informateur Hans Wiegel. Forum voor Democratie haalde op 20 maart elf zetels, de VVD hield er tien. Naast deze twee partijen moeten er nog twee of drie partijen toetreden tot het te vormen provinciebestuur om een meerderheidscoalitie te vormen. Provinciale Staten in Zuid-Holland telt 55 zetels. Het nieuwe provinciebestuur krijgt doordat er meer partijen nodig zijn ook meer gedeputeerden. Wiegel denkt aan zeven in plaats van de huidige vijf.

VVD-coryfee Hans Wiegel werd na de verkiezingen voor de Provinciale Staten door FvD-voorman Thierry Baudet gevraagd als informateur in Zuid-Holland. Hij stemde in en voert vandaag en morgen gesprekken met de fractievoorzitters  van alle zestien partijen die zijn vertegenwoordigd in Provinciale Staten van Zuid-Holland.

 

Delen

15 reacties

  • Ja, dat krijg je, als mensen zomaar vrij en open op partijen mogen stemmen. Belachelijk natuurlijk, he. Of moet er eigenlijk maar één door de regering goedgekeurde partij zijn?

 1. Een Leids burger op

  VVD en FvD lijkt me een goede combinatie. Misschien wil het CDA ook nog wel meedoen.
  Maar van andere partijen verwacht ik niet dat die met FvD willen samenwerken………

  • Met CDA én PVV kom je nipt aan een meerderheid (28). Of staat de PVV buiten spel ELB ?
   Of nog een vijfde, zoals Hans Wiegel voorstelde. Want her en der is men bevreesd dat het FvD al snel te maken krijgt met dissidenten en afsplitsingen.

   • Een Leids burger op

    Ik denk niet dat de bereidheid groot zal zijn om met PVV samen te werken Patrick. Kijk even naar de uitslagen van vorige keer.
    https://sleutelstad.nl/2015/03/19/d66-de-grootste-in-leiden-bij-provinciale-statenverkiezingen/#comment-239982
    De PVV werd dus zelfs TOEN 2e ……..
    .
    FvD is nog een jonge partij en zal geen ervaren bestuurders kunnen leveren. Ook het gevaar van afsplitsingen en dissidenten bestaat dus.
    Maar je wordt niet als ervaren bestuurder geboren. Ik vind dat FvD een kans moet krijgen. De vraag is of genoeg provinciale statenleden van andere partijen daar ook zo over denken en bereid zijn tot samenwerken met FvD.

 2. VVD en FvD, samen tegen een groene(ere) provincie, tegen een betere leefomgeving, tegen natuurbescherming, tegen beter openbaar vervoer, tegen sociale woningbouw, tegen leefbaarheid en duurzaamheid in het algemeen, dus tegen een goede toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen en voor meer bebouwing en verrommeling van de openbare ruimte, voor asfaltering en betonnering van de provincie, voor verkwanseling aan grondspeculanten, vastgoedmaffia en projectontwikkelaars, voor een rechtsdraaiende commissaris politiek toezicht bij Omroep West en andere regionale omroepen. Het CDA zal er enthousiast aan meedoen, mits Brabantse varkensfabrikanten en Gelderse pluimveeproducenten hier megastallen mogen bouwen en boeren meer mogen vervuilen en rotzooien, wat geen probleem zal zijn voor VVD en FvD.

 3. René Dentener op

  In Noord-Holland zijn de coalitieonderhandelingen voor FvD nu al beëindigd vanwege hun onverzettelijke standpunt t.a.v. het klimaatbeleid. Dus dat zal in de provincie Zuid-Holland zometeen ook wel het geval zijn. Daarbij; een beweging die slechts fungeert als kanalisering van maatschappelijke onvrede met wat samengeraapte losse en verder niet uitgewerkte standpunten, enkel opgezet om te zorgen dat de coalitie in Den Haag in de Eerste Kamer de meerderheid kwijt raakt, wat moet je daar mee in de provincie? https://www.ad.nl/binnenland/geen-coalitie-met-forum-voor-democratie-in-noord-holland~a93cc3b6/

  • Van FvD mogen gemeenten bouwen in de buitengebieden. Dus de laatste twee Leidsche grutto’s kunnen hun borst nat maken.
   Forum is ook voor bezuinigingen op de huurtoeslag.

   • Een Leids burger op

    https://forumvoordemocratie.nl/standpunten/belastingen
    Bij punt 7: Stoppen met rondpompen van geld (toeslagen) via de belastingdienst.
    Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat FvD geen huurtoeslag meer wil, maar wel dat dat volgens FvD niet meer via de belastingdienst zou moeten gaan. [ vroeger werd bijvoorbeeld de huursubsidie ingehouden door de verhuurder ] En kijk ook even bij de zorg waarbij men het eigen risico omlaag wil brengen.

  • Een Leids burger op

   De situatie in Noord-Holland is zoals uit die verwijzing naar het AD blijkt natuurlijk een heel andere dan in Zuid-Holland. In NH waren GL en FVD de grootste partijen en in ZH FvD en VVD. Die laatste kunnen natuurlijk beter door 1 deur dan de eerste 2. Dat FvD en GL niet tot overeenstemming komen hoeft natuurlijk niemand te verbazen. …. Bovendien kan dat net zo goed liggen aan de onverzettelijke standpunten van GL m.b.t. tot hun klimaatbeleid (lees: klimaatgekte). Het lijkt mij dus niet terecht om eenzijdig bij FvD de schuld te leggen of die de Zwarte Piet te geven. 🙂
   Toch zou ook hier in ZH de situatie kunnen ontstaan dat FvD, zoals in een eerdere verwijzing reeds aangegeven…., buitenspel komt te staan als er te weinig partijen zijn die met FvD willen samenwerken.

Je bent nu offline