Gemeente presenteert drie alternatieven voor bewoners Doelencomplex

16

De gemeente heeft de bewoners van de 58 sociale huurwoningen in het zogeheten Doelencomplex van woningbouwcorporatie de Sleutels vanavond tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd over drie locaties in de binnenstad die als compensatie worden ingezet als hun huidige woningen worden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe faculteit Geesteswetenschappen die de Universiteit Leiden op die locatie wil bouwen.

Chris de Waard sprak na afloop van de besloten bijeenkomst met Giny Schoemaker van de bewonerscommissie Doelencomplex. De bewoners vinden dat ze nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn en houden vast aan hun huidige woningen.

Het gaat om de Duwo-appartementen aan de Waardgracht die eigenlijk waren bedoeld voor pas afgestudeerden, een deel van het Plexusgebouw in de Kaiserstraat dat getransformeerd wordt tot appartementen en de Langegracht ter hoogte van het Stadsbouwhuis. Die derde locatie maakt onderdeel uit van het project Energiepark e.o.

De gemeenteraad besloot in 2017 dat het Campus Model als enige uitgangspunt wordt genomen voor de herontwikkeling van het Witte Singel-Doelengebied. Hiermee werd ook besloten dat de huidige woningen in het Doelencomplex dienen te worden gesloopt. Die afspraken werden ook opgenomen in het coalitieakkoord dat D66, GroenLinks en de PvdA vorig jaar sloten.

Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan
Morgen presenteert het college het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan voor de Humanities Campus, de herontwikkeling van het Witte Singel-Doelengebied.

Sociale woningbouw Energiepark
De compensatie van een aantal woningen binnen het project Energiepark en omgeving als gevolg van de ontwikkeling van de Humanities Campus, past volgens de gemeente bij de plannen om sociale woningbouw een plek te geven in dat gebied. Bij het opstellen van het gebiedsprofiel voor het Energiepark later dit jaar gaat de gemeente in op de wijze waarop en de exacte locatie waar de woningen gerealiseerd worden.

Delen

16 reacties

 1. Een Leids burger op

  Sociale woningbouw aan de Langegracht (Energiepark) lijkt me prima ter compensatie van de woningen die nu moeten wijken voor die Campus en zal vermoedelijk op steun van de wijkvereniging daar kunnen rekenen. Maar tegelijkertijd wil de gemeente daar ook meer evenementen waar weerstand tegen is.

 2. Rien van Vliet op

  Zo woon je in het rustige Witte Singelgebied en dan woon je naast een evenemententerrein aan de Langegracht. Wat klopt daar niet aan?

  • Een Leids burger op

   Ook op de Waardgracht en Kaiserstraat is het niet echt rustig.
   Het wittesingeldoelenkomplex is ook nu niet bepaald een rustige omgeving. Veel studenten daar die bij het Lipsius gebouw (vroeger LAK-gebouw) in en uit lopen.

 3. Erik Rooijakkers

  Gemeente en de universiteit spelen onder een hoedje. Gemeente heeft al decennia problemen met sociale woningbouw en universiteit harkt buitenlandse studenten stad in zonder verantwoording. De Leidenaar word de stad uit gejaagd.

 4. Heel goed deze ontwikkeling. Het zijn lelijke panden en de stad kan er alleen maar mooier van worden. Ik vind de sentimenten in reacties weer tekenend voor de korte termijnvisie van zo veel mensen. De universiteit is de reden dat Leiden uberhaupt een stad van formaat is geworden en misschien wel haar huidige raison d’ etre. Het is dus wat mij betreft niet gek dat gemeente meewerkt met planvorming van de Universiteit.

  Ik zou zeggen ga zo door en hopelijk heeft de gemeenteraad/b&w de wijsheid om het algemeen belang in ogenschouw te nemen ipv populistisch te kiezen voor een aantal bewoners die tegen zijn.

  • Een Leids burger op

   Die plannen van die Campus gaan gewoon door. Het gaat er alleen nog om de bewoners daar op een andere plaats te krijgen zonder al te sterke huurstijging en zonder dat dit tenkoste gaat van andere woningzoekenden in de sociale sector.

  • Eus de Watergeus op

   Historisch gezien is het de lakenindustrie geweest die Leiden door de eeuwen heen heeft doen groeien. Vooral tijdens de 17e eeuw, de gouden eeuw, hebben meerdere stadsuitbreidingen plaatsgevonden. Maar goed das war einmal. De universiteit is thans economisch gezien niet het belangrijkste voor Leiden vermoed ik. Mijn geuzenpenningen zijn ingezet op de dienstensector en de lichte industrie van Leiden. Neemt niet weg dat de oudste universiteit van Nederland wel iets is om trots op te zijn.

 5. Carla de Rijk

  Idioot dat mensen hun huis uit moeten. En waar moeten al die studenten dan weer wonen? Nog meer hoge gebouwen erbij ???? Leiden is al propvol.

 6. Rens Verpaalen op

  Nogal makkelijk sollen met mensen die in deze gemeente vrijwel machteloos lijken.
  Maar MACHTELOOS is NIET RECHTELOOS. Ben benieuwd of MORAAL nog meetelt bij beslissingen van de gemeente Leiden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline