Science071: zware beroepen eerder met pensioen & de schorsing van de Hongaarse premier Viktor Orbán

Vandaag in de uitzending van Science 071: hoogleraar empirische micro-economie Marike Knoef vertelt uitgebreid wat haar onderzoeksgebied inhoudt. Zo houdt zou zich onder anderen bezig met de vraag: zouden mensen met zwaardere beroepen eerder met pensioen moeten? En hoe meet je of een beroep zwaar is? Daarna luisteren we naar Michiel Luining, docent aan het Instituut Bestuurskunde. Hij is geïnteresseerd in ontwikkelingen rondom de integratie binnen de EU, vooral in Oost- en Centraal-Europa. Samen met Paul gaat hij in gesprek over de schorsing van de Hongaarse president Victor Orbán. Tot slot beantwoordt redactrice Roos de wetenschapsvraag en praat Hidde ons bij over het laatste nieuws in de wetenschap. 

 


Vraag een willekeurige oom op de zoveelste kringverjaardag of zijn werk zwaar is en hij zal kreunend en steunend vertellen hoe pittig zijn beroep is. Veel mensen zouden hun eigen werk als ‘zwaar’ bestempelen en er wellicht niets op tegen hebben om wat jaartjes eerder met pensioen te kunnen. Marike Knoef, hoogleraar empirische micro-economie aan de Universiteit van Leiden, vertelt ons waarom het niet zo makkelijk is om iedereen vervroegd met pensioen te laten gaan. Zij onderzocht of er bepaalde criteria vastgesteld kunnen worden om fysiek en psychisch zwaar werk te classificeren, hoe dit verschilt tussen Europese landen en wat dit betekent voor de samenleving. 


In maart werd de partij van de Hongaarse premier Victor Orbán geschorst door de Europese Volkspartij. Michiel Luining is docent aan het Instituut Bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden en houdt zich bezig met onder anderen deze ontwikkelingen in het oosten van Europa. Hij praat ons uitgebreid bij: waarom is Orbán geschorst? Hoe komt het dat hij nog wel geliefd lijkt bij een grote groep Hongaren? En wat betekent de schorsing voor Hongarije? 


Het wetenschapsnieuws dat redacteur Hidde deze week brengt, zou Albert Einstein waarschijnlijk erg gelukkig hebben gemaakt. Astronomen hebben namelijk voor het eerst een foto weten te maken van het zwarte gat. Verder in het nieuws: 70-jarigen die door elektro-stimulatie een beter werkgeheugen kregen, wandelende walvissen en ‘s werelds allereerste genetisch gemodificeerde reptielen.


Kunnen muggen eigenlijk ook dronken worden? Redactrice Roos zocht uit wat er met onze zoemende vrienden gebeurt als ze je prikken terwijl je een glaasje op hebt. Ook benieuwd waarom jij nu altijd degene bent die wordt geprikt? Luister het allemaal terug in de wetenschapsvraag van deze week.

 

 

Advertentie

Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×