Warenhuizen Hudson’s Bay mogelijk nog dit jaar dicht

147

De Nederlandse winkels van Hudson’s Bay stevenen af op een sluiting of faillissement. Dat meldt het Duitse magazine WirtschaftsWoche dat interne documenten van moederbedrijf Karstadt heeft ingezien. De Hudson’s Bay warenhuizen in Nederland maken grote verliezen die bovendien toenemen. Ook de verkoopcijfers dalen.

De Nederlandse warenhuizen zouden zelfs zó slecht draaien, dat een sluiting of bankroet nog dit jaar ‘economisch de meest haalbare oplossing’ is. Het management van Galeria Kaufhof Karstadt, waar de Nederlandse vestigingen van Hudson’s Bay onder vallen, verwacht dat de warenhuisketen afstevent op een verlies van van 1 miljard euro in 2028.

Hudson’s Bay opende vorige maand twee nieuwe warenhuizen. In Amstelveen en in Utrecht. In totaal heeft de keten nu vijftien warenhuizen in ons land, waaronder aan de Aalmarkt in Leiden.

Delen

147 reacties

 1. Scott Hatton

  Beste HB. Antwoord: dingen verkopen die mensen nodig hebben tegen prijzen die mensen zich kunnen veroorloven. Dit is hoe V & D succesvol was.

  • Eddy Post

   kijk hoelang v&d er waren maar tegen het internet is geen een winkel gewassen ze gaan allemaal ter onder web winkel zijn sterker in verkoop

  • Bep Korenhof

   Eddy Post dan moeten ze de vooraad in de winkel maar groter inslaan..hebben ze het niet in de winkel dan wordt je door gestuurd naar inet..dus ze vragen er zelf om…

  • Petronella Van Rossum

   De constante verandering van het aanbod (lees verschraling) en het shop-in-shop concept deed mij steeds minder naar VD wandelen. Hema gaat dezelfde kant op. Ik heb al jaren hetzelfde boodschappenlijstje maar ook daar vind ik steeds minder. Suf basic voorbeeld: een schrift zonder lijntjes is gewoonweg niet meer te vinden. Er ligt welgeteld 1 exemplaar met een minimum aan bladzijdes maar wel met een ‘luxe’ kaft van kurk voor 6 euro na minstens 20 jaar verkoop van dummies. Dag #Hema

   • Dat herken ik, maar ik vrees dat het actie-reactie is. Het aanbod verschraalt omdat men bezuinigt. Met minder aanbod, hoeft men minder onverkochte producten af te schrijven. Maar de klant denkt: hier valt ook niets leuks te ontdekken, ik vergelijk en koop het wel op internet.
    .
    Ik heb bij Ziengs op het web bestelde schoenen opgehaald. Ik kreeg te horen dat de winkel daarvan niet profiteert. Of ik, als ik om hen gaf, bij hen wilde komen kijken en hen eventueel wilde laten bestellen.
    .
    Hetzelfde met een lokale boekhandel. Ik merk dat mijn bereidheid daartoe beperkt is. Is het prijsverschil te groot, dan kies ik voor de webwinkel. Zelfs voor de moderne uitbuiter Amazon (wier personeel onder onaanvaardbare condities en tegen laag loon werken moet in de magazijnen). Je wilt het moreel niet maar doet het toch. Eerder verdwenen zo de kleine lokale kruideniers.

 2. Marieke Luiten

  Mooi, plek voor o.a. de primark vrij maken en de New Yorker, zo vlak naast de mooie H&M die we al hebben, kom ik miss ook weer een shoppen in Leiden, èn lunchen, èn ook ff de markt en de haarlemmerstraat 👌

 3. Petronella Van Rossum

  Erfenis van grootstedelijke waanzin D66/VVD om daar nog een winkelgebied omheen te ontwikkelen terwijl de Haarlemmerstraat leegloopt. Ze wisten het Aalmarktplan en Catharinasteeg mooi te brengen maar het resultaat is een verschuiving van winkelketens geweest en grote kans dat daar een spookgat ontstaat.

  • Gonnie Ligtvoet

   Heidi Ligtvoet zeker jammer. De haarlemmerstraat is al een armoedige winkelstraat geworden door de leegloop. De gemeente vragen huurprijzen daar gaan je haren van overeind staan. Slecht beleid in Leiden een stad dat verpaupert door de wethouders die aan het roer staan. Ze geven liever geld uit aan pure onzin.

 4. Gonnie Ligtvoet

  Je moet het echt hebben van de aanbiedingen anders is het voor de gewone man niet te betalen. Vind het reuze jammer want het is aanwinst in de bijna failliete stad Leiden.

  • Tiny van der Reijden

   Gonnie LigtvoetLigtvoet.
   Ik vind Hudson’s Bay zowiezo een vreselijk ongezellige winkel. Of je nou nou hier of Amsterdam of ergens anders komt, je kan de klanten op 1 hand tellen. De meeste mensen die er zijn kijken alleen maar en gaan weer weg.

  • Tiny van der Reijden

   Gonnie Ligtvoet ,ik niet. Er valt weinig te snuffelen. Ik verbaas me alleen maar over de prijs. Ik snuffel liever bij de Bijenkorf. Die heeft nog wel eens leuke dingen.

 5. Gelukkig oprotten ermee .veels te duur voor een normale arbeider ..nu primark graag

 6. Een Leids burger op

  Het Aalmarktgebied had een enorme trekpleister moeten worden waar toeristen uit alle windstreken der aarde naar toe zouden moeten komen. 🙂
  Eerst V&D weg en straks ook Hudson´s Bay .
  Vraag me wel af wat er dan weer voor in de plaats gaat komen.

 7. Wim van der Valk op

  Hadden volgens het V&D concept door moeten gaan met wat aanpassingen m.b.t. het Internet! Zou al miljoenen hebben bespaart aan verbouwen

 8. ze zijn ook veel te duur. er zijn genoeg zaken in Leiden waar je leukere prijsjes vindt.

 9. Cees Mentink op

  Sissy Boy / Breestraat failliet; Hudson’s Bay op (korte?) termijn weg, leegloop in de Haarlemmerstraat,
  de Breestraat lijkt alleen rendabel voor kappers (komt Albert Heijn er eigenlijk nog? Ja/nee?).
  ‘Verzin een list,’ zegt Heer Olli B. Bommel.
  Woningen in langdurig leegstaande winkels is een oplossing, voor een ander nijpend probleem,
  echter niet voor de economie van Leiden.
  In voormalige V&D een stuk of 40/45 winkels?

  Ondernemersvereniging BV Leiden, City Marketing Leiden, enzovoort: steek de koppen bij elkaar.
  Actie, om verdere teloorgang te voorkomen.

 10. wim van't hoogerhuys op

  Vanaf dag 1 kansloos. Heeft niets met internet te maken. Er zijn al jaren veel te veel winkels in Nederland en binnenkort veel te veel Horeca

 11. Ben er één keer uit nieuwsgierigheid geweest. Toen vroeg ik mij al af, wie koopt dit voor deze prijs?

  Als het spul toch failliet gaat zou het pand mooi gesloopt kunnen worden. Dan hebben wij er een mooi plein bij, midden in de stad en komt de Waag goed tot zijn recht.

  • Jenny Zwart

   Zou heerlijk zijn. Jaren gewerkt om mijn opleiding te betalen. Jaren terug. Was net 15 jaar tot mijn 19 de jaar het was een warm bad.

 12. Jammer dat was gewoon te verwachten. Veel te weinig klanten om de torenhoge vaste lasten voor personeel en huisvesting goed te maken, laat staan om winst te maken. Jammer, want de Aalmarkt was nu eindelijk af. Komt. Er gaapt straks weer een lelijk gat en ook aan de Breestraat, omdat Sissy Boy vandaag failliet is verklaard. Ben benieuwd of de Sting het wel weet te redden.

 13. Laat HB maar failliet gaan, dan mag van mij de Media Markt erin, hebben ze sowieso weer 3 blije consumenten erbij 😝

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline