VVD-raadslid Tom Leest te gast in Politiek071. (Foto: IJsbrand Terpstra).

VVD over vernielen Beelden in Leiden: "Kijk ook naar andere locatie om dit te voorkomen"

Nog voordat de openbare tentoonstelling van Beelden in Leiden afgelopen week officieel was geopend, werden verschillende deelnemende kunstwerken al vernield. Hoewel dit soort vandalisme niet nieuw is, neemt het dit jaar wel extreme vormen aan. Doordat de beelden op de Hooglandse Kerkgracht echter onder bomen, is ’s nachts lastig te zien wie de beelden vernielt. Raadslid Tom Leest (VVD) roept in Politiek071 daarom op tot plaatsen van camera’s, extra verlichting en mogelijk zelfs een nieuwe locatie voor de tentoonstelling.

Een deel van de beelden op de Hooglandse Kerkgracht is in de eerste dagen van de jaarlijkse expositie in de buitenlucht aan vandalisme ten prooi gevallen. (Foto’s: Chris de Waard).

De openluchttentoonstelling van Beelden in Leiden is dit jaar van 16 mei tot 4 augustus te vinden op de Hooglandse Kerkgracht. Net als andere jaren kun je daar uiteenlopende beelden van dichtbij zien. Vandalen hebben er dit jaar echter voor gezorgd dat in ieder geval vier beelden ernstig zijn beschadigd. “We begrijpen dat het lastig is om de beelden van zo’n openbare tentoonstelling te beschermen, maar in deze tijd zou het toch mogelijk moeten zijn om er wat handigs op te vinden”, aldus VVD-raadslid Tom Leest.


IJsbrand Terpstra in gesprek met VVD-raadslid Tom Leest in Politiek071

Hij vindt het belangrijk dat er extra sociale controle en toezicht van politie is, maar kijkt vooral naar verdergaande maatregelen. “Om die beelden echt te beschermen, zul je er een camera en licht op moeten zetten zodat goed zichtbaar is wie ze vernielt.” Daarnaast ziet Leest ook een verhuizing van de Hooglandse Kerkgracht – met veel schaduw en bomen – naar bijvoorbeeld Cultuurplein Lammermarkt voor zich. “Mocht dit vandalisme telkens gebeuren, dan is het geen slecht idee om eens naar een andere locatie te kijken.”

Verantwoordelijkheid nemen
Aanstaande donderdag roepen de liberalen het college van b en w op om mee te denken met de organisatie van Beelden in Leiden en op die manier ‘deze gedeelde verantwoordelijkheid te nemen’. “We willen toch dit soort mooie evenementen in onze stad behouden. Ik kan me goed voorstellen dat organisaties die dit soort evenementen organiseren zich ook afvragen of ze dit nog wel willen”, zegt Leest, doelend op het vandalisme. Hij ziet hierdoor een duidelijke taak voor het gemeentebestuur weggelegd.

Cameratoezicht
Leest pleit al langer voor meer cameratoezicht in de Leidse binnenstad. “Ik vind dat het gemeentebestuur redelijk krampachtig is het met inzetten van instrumenten zoals cameratoezicht, daar kunnen we best een keer een stap voorwaarts in zetten”, zegt Leest die het vandalisme waar Beelden in Leiden mee te maken heeft aanstaande donderdag aan de kaak stelt. Het college van b en w zal dan reageren op de vragen van de VVD.

Cultuur Leiden Politiek beeldeninleiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×