(Foto's/video: Chris de Waard).

Nog geen witte rook voor uitbreiding aantal hockeyvelden Roomburg

Drie scenario’s had sportwethouder Dirkse de raadsleden eind maart voorgelegd voor de herinrichting van het Roomburgerpark om de discussie te beslechten over het toevoegen van extra velden voor de Leidse hockeyclub Roomburg die al jaren te kampen heeft met lange wachtlijsten.

Geen van de voorstellen kan vooralsnog rekenen op een meerderheid in de raad en dat geldt tot nu toe ook voor alle extra varianten waar de raadsleden tijdens de discussie mee kwamen. Of deze patstelling kan worden doorbroken, moet op 20 juni blijken als de raad beslist hoe het nu verder moet. Het wordt hoe dan ook geen makkelijke discussie. Coalitiepartijen GroenLinks en PvdA zijn tegen uitbreiding van hockey in het Roomburgpark en D66 heeft ook nog wel wat wensen voordat de partij met het plan van de eigen wethouder in kan stemmen.

Chris de Waard sprak na de inhoudelijke discussie in de raadscommissie met de woordvoerders van CDA, GroenLinks, PvdA en D66, met sportwethouder Dirkse, met woordvoerder Bert Stemerdink van de Vrienden van het Roomburgpark en met Margot Nicolaes van de initiatiefgroep Nieuw Roomburgpark.

In de plannen van het college worden drie scenario’s met elkaar vergeleken. Variant 1 gaat uit van minimale aanpassingen, scenario 2 van een aantal kleine wijzigingen en een derde optie gaat uit van een integrale herinrichting. In alle varianten krijgt de hockeyclub een vierde veld in het Roomburgerpark. Een vijfde veld zou dan in Sportpark Cronesteinkade kunnen komen. dat is nu nog het exclusieve domein van de korfballers van Trigon.

De afgelopen weken roerden met name voor- en tegenstanders van de plannen zich. De tegenstanders vinden alle varianten een aantasting van het park, de voorstanders hopen dat de politiek nu eindelijk doorpakt en knopen doorhakt. De discussie loopt al sinds 2005. Gisteravond bogen de raadsleden zich voor het eerst inhoudelijk over het voorstel en al snel bleek dat alleen de eerste variant op enige steun kan rekenen. Maar niet van alle partijen en zeker niet zonder de nodige wijzigingen en extra onderzoek.

 

Circa 250 jeugdspelers van de tennis- en hockeyclub Roomburg liepen gisteren in een optocht van de Van Vollenhovenkade naar het Stadhuisplein waar ze na een korte manifestatie de standpunten van burgerinitiatief Nieuw Roomburgpark aanboden aan voorzitter Antoine Theeuwen van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving.

CDA wil extra hockeyveld op plek trapveldje
In die eerste variant stelt het college voor om het vierde hockeyveld te situeren op de plek van de bestaande speeltuin die dan verhuist naar de plek van het huidige trapveldje. “Onnodig moeilijk doen,” vond het CDA bij monde van duoraadslid Julius Terpstra die met een nul-variant kwam: “Leg het vierde veld gewoon op de plek van het trapveldje, dan kan de speeltuin op de huidige plek blijven.”

PvdA wil geen extra veld in Roomburgpark
De PvdA denkt niet dat het mogelijk is om een extra hockeyveld aan te leggen in het Roomburgpark zonder dat dat ten koste gaat van teveel groen. Ook vindt de partij de plannen te duur. Woordvoerder Martijn Otten pleit voor verdere vergroening van het park, extra hockeyvelden zouden wat betreft deze coalitiepartij kunnen komen in Sportpark De Vliet op de velden van Leidsche Boys of anders aan de Boshuizerkade.

Ook GroenLinks stelt groen boven uitbreiding hockey
“We hebben besloten niet te kunnen instemmen met de scenario’s die er nu liggen,” zegt raadslid Rembrandt Rowaan. Een extra hockeyveld in het park ziet zijn partij niet zitten. “Je moet ook kijken naar de hockeyfunctie en niet naar de hockeyclub.” Leidenaren moeten kunnen hockeyen en dat hoeft in zijn ogen dus niet bij LHC Roomburg. Als je er op die manier naar kijkt, zouden velden elders in de stad gesitueerd kunnen worden, zo denkt GroenLinks. Tegelijkertijd moet ook Rowaan toegeven dat er geen tweede hockeyvereniging is die ergens anders in Leiden zou willen voorzien in de vraag naar hockey.

Tekst loopt door onder de foto’s.

Geen extra veld bij Cronesteinkade
Een vijfde veld kunnen de Leidse hockeyers voorlopig op hun buik schrijven. Geen enkele partij ziet het zitten omĀ Sportpark Cronesteinkade in de plannen de betrekken. Men is tevreden met de plek waar nu wordt gekorfbald en waar ook stadstuinderij het Zoete Land een plek heeft.

Leiden Politiek Sport Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×