Forum voor Democratie verwijt CDA mislukken formatie

5

“Om volstrekt onduidelijke redenen heeft het CDA na bijna drie maanden onderhandelen het reeds gesloten inhoudelijk hoofdlijnenakkoord in Zuid Holland de rug toegekeerd. Dit terwijl zicht was op een solide meerderheid en al was gesproken met kandidaat-gedeputeerden voor een te vormen college.” Forum voor democratie is duidelijk not amused over het mislukken van de coalitie-onderhandelingen in Zuid-Holland en plaatste een ronkende verklaring op de website.

Als grootste partij nam FVD na de verkiezingen van 20 maart 2019 het initiatief in Zuid Holland en vroeg Hans Wiegel om als informateur op te treden. Vervolgens gingen FVD, VVD en CDA met elkaar aan tafel en werden het begin mei op hoofdlijnen eens. “Op het moment dat zicht kwam op een daadwerkelijke meerderheid in de Staten van Zuid-Holland is het CDA plots van de onderhandelingstafel weggelopen,” stelt Forum Zuid-Holland boegbeeld Rob Roos. “Na bijna drie maanden blijken de Christendemocraten, die zelf van zeven naar vier zetels gingen, opeens toch niet bereid tot het nemen van bestuurlijke verantwoordelijkheid. Zowel FVD als VVD zijn verbijsterd over deze abrupte koerswijziging.”

Achtergrond
Na de verkiezingen van 20 maart is FVD de verkenning ingegaan met de inhoud van het eigen partijprogramma voorop. Roos: “Op voorhand hebben we geen enkele partij uitgesloten. GroenLinks, D66 en PvdA bleken direct niet bereid om überhaupt aan tafel te komen.” FVD-fractievoorziter Rob Roos spreekt van een ‘uitsluit-politiek’ van de linkse partijen. “Zeer ondemocratisch. Zorgelijk. Wanneer de kiezer heeft gesproken ga je met elkaar in gesprek. Partijen die de mond vol hebben over inclusiviteit en verbinding, blijken zélf juist extreem intolerant en eenkennig.”

Gesprekken met VVD en CDA leverden aanvankelijk wél resultaat op. Een inhoudelijk akkoord op hoofdlijnen volgde. Maar nog geen meerderheid in zetels – want FVD, VVD en CDA hebben tezamen 25 zetels, drie te weinig.

Verkennende gesprekken
Diverse partijen, waaronder CU/SGP, PVV en DENK waren bereid om daarop in gesprek te gaan om de benodigde 28 zetels te halen. CU/SGP (vijf zetels) leek de voor de hand liggende coalitiepartner. Roos: “Maar de ChristenUnie hield ons drie weken lang aan het lijntje. Om zich vervolgens minutieus getimed en met veel bombarie terug te trekken. Namelijk op de dag van de stemming over toetreding van FVD tot de ECR-fractie in het Europees Parlement, waar zij ook in zaten.”

Roos stoorde zich aan die handelswijze. “Het deed geen recht aan de inhoudelijke gesprekken die waren gevoerd. Een alternatief met enkele kleinere partijen bleek echter nog goed mogelijk. Op basis van het eerder gesloten akkoord op hoofdlijnen. Op de valreep trok CDA zich echter zonder inhoudelijke motivatie terug. Tot verbijstering van FVD en VVD.”

Roos heeft informateur Wiegel inmiddels op de hoogte gesteld van het definitief mislukken van de onderhandelingen. Wiegel beëindigt nu zijn opdracht. Roos: “Dankzij het CDA mag de VVD nu laten zien of zij zich net als in Rotterdam laat gijzelen door een kneiterlinks blok met GroenLinks, PvdA en D66. Wat dat oplevert kunnen we wel raden: “Geldsmijterij, belastingverhoging en een Zuid-Holland bezaaid met windmolens. Daar zal Forum voor Democratie zich in de statenvergaderingen in ieder geval stevig tegen verzetten.”

CDA Zuid-Holland
Het CDA is het overigens niet eens met de beweringen van Forum dat de partij zomaar van de onderhandelingstafel is weggelopen, terwijl een meerderheidscoalitie in beeld was. Volgens CDA-fractievoorzitter Adri Bom-Lemstra behoorde met Forum erbij alleen nog een minderheidscoalitie tot de mogelijkheden en daar bedankt zijn fractie voor.

Delen

5 reacties

 1. Maak je geen zorgen, net als lpf en pvv gaat forum vanzelf, door door zich zelf, wel weer over.

 2. Marieke Luiten

  FVD, ook in Zuid-Holland grootste partij, wederom buiten spel gezet, maar gelukkig nu wel goed vertegenwoordigd in de 1e kamer, geduld is een schone zaak..

 3. Mazen Kara

  grootste partij van de provincie betekent niet dat je direct de meerderheid krijgt en mag over de hele provincie regeren.

  • Een Leids burger op

   Dat laatste is zo, maar dat komt dus omdat er niet genoeg partijen zijn die met FvD willen samenwerken. Eerder had de PVV (die toen meen ik 2e werd) daar ook al last van.
   Het grote bezwaar is dat op deze manier de stem van veel kiezers, wordt genegeerd

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline