Coalitiebesprekingen Zuid-Holland mislukt

5

Er komt in onze provincie geen coalitie met Forum voor Democratie en de VVD. Dat heeft voorman Floor Vermeulen van de VVD Zuid-Holland zojuist bekend gemaakt. “Andere partijen werpen teveel blokkades op.” Ook het CDA heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de onderhandelingen. De partij ziet niks in de enig overgebleven optie met FvD; het vormen van een minderheidscoalitie.

VVD-Zuid-Holland teleurgesteld over mislukken  onderhandelingen
De VVD Zuid-Holland is teleurgesteld dat een coalitie met Forum voor Democratie niet mogelijk is gebleken. Onder leiding van informateur Hans Wiegel zijn alle opties na de verkiezingen van 20 maart verkend. Vermeulen: “Ondanks een positieve en constructieve houding van zowel de VVD als Forum voor Democratie kan er nu geen coalitie gevormd worden. Als VVD hebben we de afgelopen maanden volop meegedaan aan de gesprekken om tot een coalitie met Forum als winnaar van de verkiezingen te komen en we vinden het jammer dat dit ondanks de enorme inspanningen van informateur Wiegel niet tot een positief resultaat heeft geleid.”

De VVD noemt het haar verantwoordelijkheid om met andere partijen samen te werken voor de inwoners van Zuid-Holland. “Helaas hebben sommige andere partijen formatiegesprekken op voorhand uitgesloten,” aldus Vermeulen die wel blijft hopen dat zijn partij in een anders samengestelde coalitie verantwoordelijkheid kan dragen voor een stabiel provinciebestuur. Vermeulen: “Het duurt nu al erg lang en Zuid-Holland heeft recht op een goed bestuur. Onze prioriteit is het realiseren van zo veel mogelijk punten uit ons verkiezingsprogramma. Om dat te bereiken zijn wij bereid met iedere partij te praten waarmee wij voor onze kiezers goede zaken kunnen doen.”

CDA Zuid-Holland gelooft niet meer in meerderheidscoalitie
Na de verkiezingen in maart schoof Forum voor Democratie die met elf zetels de grootste partij in Zuid-Holland werd VVD-prominent Hans Wiegel naar voren als informateur. Wiegel adviseerde een coalitie te vormen met FvD en VVD als centraal blok, aangevuld met minimaal drie andere partijen.

“Forum heeft aanvankelijk de kar getrokken als winnaar van de verkiezingen,” aldus CDA-fractievoorzitter Adri Bom-Lemstra. “Het was een nieuwe partij met voor ons onbekende politici. Verschillende partijen wilden op voorhand al niet in gesprek. Wij volgden die koers niet. Ondanks de landelijke koers van Forum voor Democratie zijn we wel het gesprek aangegaan om te kijken welke ideeën zij hebben over Zuid-Holland en of we wederzijds vertrouwen konden opbouwen om de komende jaren tot een nog mooiere en sterkere provincie te komen. Dat lukte en we kwamen tot een inhoudelijke verkenning op hoofdlijnen waar FvD, VVD en CDA mee konden instemmen. Wij hoopten hiermee partijen over te halen om zich bij ons aan te sluiten.”

“Wij zijn in deze informatiefase de gesprekken ingegaan om te komen tot een brede meerderheidscoalitie, die recht doet aan de uitslag van de verkiezingen,” aldus Adri Bom-Lemstra. “Dit is voor ons als CDA van belang, omdat we alleen op deze manier denken voldoende punten uit het verkiezingsprogramma te kunnen realiseren. Niet alleen voor onze kiezers, maar voor alle inwoners in Zuid-Holland. Na het afhaken van verschillende partijen, hebben wij onvoldoende vertrouwen dat resterende combinaties die wellicht getalsmatig net kunnen, tegemoetkomen in het realiseren van deze voor ons belangrijke uitgangspunten.”

Delen

5 reacties

   • Het is verbazingwekkend dat, ondanks uw herhaaldelijk er de aandacht op vestigen, niemand u nog voorgedragen heeft voor een lintje vanwege uw zo vaak gelijk hebben, de maatschappelijk nuttige rol van voorspeller.
    .
    U zult de procedure bij lintjesuitreiking ongetwijfeld bestudeerd hebben, gegeven de grondig- en gretigheid van het bestuderen van reglementen waar u om bekend staat. Zichzelf voordragen mag kennelijk niet, anders had u dat lintje al lang in uw bezit gehad.
    .
    Nog even geduld!

    • Een Leids burger op

     Ja Comment, ik kan er ook niet aan doen dat ik vermoedelijk alweer…. gelijk zou kunnen krijgen. Maar een lintje heb ik niet nodig hoor.

 1. Mr. Rijnlandroute blijft nog eventjes demissionair en sip voor zich uit staren. De VVD – Dijkhoff heeft nu een versie 2.0 van het regeerakkoord opgesteld met minder aandacht voor de roofridders van de multinationals, de groeiverslaving en meer aandacht voor de middenklasse, het milieu, andere verkeersstromen en de sociale cohesie. Mogelijk kan de VVD als 2e grootste fractie in de Provincie een coalitie smeden die ook voor Zuid Holland een aantal van deze uitgangspunten in de praktijk gaat brengen. De FvD lijkt ook nu in deze provincie uit de boot te vallen ondanks het eclatante verkiezingsresultaat. LPF 2.0.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline