Rode kaart voor gemeente Leiden van bewoners Professoren- en Burgemeesterwijk

41

Het is bomvol in de aula van het Bonaventura College aan de Burggravenlaan in Leiden. Zeker tweehonderd mensen uit de Burgemeester – en Professorenwijk, een nette buurt, komen af op de buurtbijeenkomst die door de gemeente is georganiseerd. Burgemeester Lenferink en wethouder Marleen Damen (PvdA) lichten er hun plan toe om zestien containerwoningen voor onder meer ex-daklozen en vluchtelingen te plaatsen aan de Verdamstraat. Eerder probeerde Leiden de containerwoningen in de wijk Zuid-West te plaatsen maar zag daar na massale protesten vanaf.

(Video: Robbert van Cleef).

De bijeenkomst begint met een uitleg van zowel de burgemeester als de wethouder waarom voor deze locatie gekozen is. Wethouder Marleen Damen benadrukt daarbij dat er meerdere locaties zijn bekeken en dat rekening gehouden is met de wens van de gemeenteraad om te zoeken naar een ‘sociaal sterke wijk’ om de containerwoningen te plaatsen. Burgemeester Lenferink legt uit dat de aanhoudende woningnood in combinatie met een stijgend aantal daklozen en een stijgend aantal asielzoekers destijds de reden was om te kiezen voor houten noodwoningen. “We moesten wat doen”, houdt hij de menigte voor.

Maar omdat de noodwoningen 25 jaar meegaan en ze maar drie jaar aan de Sumatrastraat konden staan omdat op die plek nu 85 sociale huurwoningen worden gebouwd, moeten de zestien noodwoningen nu naar een andere plek. “En er is in Leiden nou eenmaal niet heel veel plek meer”, zegt Lenferink.

Wethouder Damen en enkele omwonenden over het voorgenomen besluit van het stadsbestuur om de woonunits op een grasveldje langs de Verdamstraat te plaatsen.

Rode kaarten
Het duurt niet lang voordat de eerste bewoners zich roeren. Vanaf het moment dat een ambtenaar die het verhuisproces moet begeleiden het woord neemt, is het onrustig in de zaal. De ambtenaar wordt dusdanig onderbroken in zijn verhaal dat burgemeester Lenferink moet ingrijpen. Dat is daarna niet meer nodig, maar de buurtbewoners blijven fel in hun kritiek en steken zo nu en dan rode kaarten de lucht in.

“Ik mocht geen zonnepanelen op mijn dak omdat het niet zou passen in de buurt”, zegt een buurtbewoner als hij de microfoon krijgt. “En zestien containerwoningen zijn dan wel passend?” Hij krijgt bijval uit de zaal die roept dat dat willekeur is. Een dame op leeftijd die in een duur appartement pal naast de toekomstige noodwoningen woont is bang voor overlast. “Mijn nachtrust wordt straks een nachtmerrie”, zegt ze. Ze voegt eraan toe dat ze best snapt dat die mensen ’s zomers buiten willen zitten. “Zou ik ook willen. Hén neem ik het niet kwalijk”

Vrees voor verlenging vergunning
De buurtbewoners laten duidelijk weten dat het ze echt om de noodwoningen zelf gaat, en niet om de toekomstige bewoners. Een mix van reguliere woningzoekenden, ex-daklozen en vluchtelingen. Waar de buurtbewoners vooral bang voor zijn is dat ze nog twintig jaar met de noodwoningen in hun wijk zullen zitten. Want de gemeente wil nu een vergunning voor tien jaar aanvragen, maar de buurt vreest dat die na tien jaar gewoon verlengd wordt. Bovendien zijn veel bewoners niet te spreken over de zoektocht van de gemeente naar mogelijke andere plekken.

Aan het einde van de bijeenkomst gaan de rode kaarten nogmaals massaal omhoog richting gemeentebestuur. Burgemeester Lenferink en wethouder Damen besluiten met de mededeling dat het besluit nog niet genomen is en dat er altijd mogelijkheden zijn voor bezwaar. Ook zeggen ze open te staan voor goede ideeën over een alternatieve locatie.

Delen

41 reacties

  • Frederik Zevenbergen op

   Standwijk? dat valt wel mee hoor, in de wijk wonen we met een gemengde groep. Van sociale huurwoning tot vrijstaand huis. Het gaat echt te ver om er maar een elite wijk van te maken. De wijk is sterk genoeg om de huidige lasten te dragen. Bij ons is vergadering óók een probleem. Onze buurtwinkel van Louis wordt -met instemming van de gemeente- nu verkommerd, zoals dat bij steeds meer huizen gebeurt.

   We hebben twee middelbare scholen en twee basisscholen met de nodige verkeersbewegingen, om nog maar te zwijgen over de enorme bende die de scholieren in de wijk achterlaten. Want je vuil in een afvalbak doen… tja..dat is voor boomers. De overlast in ze zomer in de wijk is aanzienlijk. Brandjes in de container voor de hangjeugd, scooters in het park.

   Sinds jaar en dag is de methadonverstrekking van Leiden in onze wijk gevestigd. Helaas zijn er ook tal van onofficiele verkooppunten van drugs, we zien regelmatig de dealers actief vanuit hun auto’s. En nu worden we door de gemeente overvallen met deze plannen waarbij de boodschap is: “u heeft geen keuze’.

   Het is een optelsom. Ik vind het niet gek dat de wijkbewoners niet erg blij zijn. Ik vind dat de andere problemen die er zijn met jeugdoverlast en drugsdealen in de wijk _eerst_ moeten worden opgepakt voordat we er nog een last bij krijgen. De sterkste schouders kunnen best een zware last dragen maar we gaan nu naar overbelasting toe en het resultaat daarvan is vaak een fikse blessure.

   • Ach ja in leiden noord hebben we ook genoeg problemen en daar zijn deze mensen evenals de binnevest die er div huizen heeft de daklozenopvang en woknproject van cardea ook gewoon welkom geweest wij hebben hoogst aantal probleem gevallen van leiden en huizem zijn echt niet goedkoper geworden en overlast is dr ook niet geweest ja die is dr van de “normale ” tokkies in de wijk

   • Een Leids burger op

    De zaken die F7-bergen noemt, zoals jeugdoverlast, scooteroverlast, drugoverlast en zwerfafval spelen ook in andere wijken…
    Toch is dat nooit een reden geweest om daar geen (ex)-daklozen te vestigen.

   • Het zwaarwichtige liberale partijkartel Statenlid spreekt van “sterkste schouders nog een last erbij krijgen.” Rutte I, II en III heeft jullie op de wenken bediend door alle lasten weg te nemen. Rijk worden over de ruggen van de overbelaste, hardwerkende Nederlander. Wat een lachertje die politiek. Bullshit.
    En de door jullie ordetroepen gecrimiliseerde werklozen, daklozen, Wajongers, depressieve wietsnuivers, bijstandtrekkers mogen toch ook een plafond boven het hoofd? F7 moet maar zelf maar eens veel fijnstof gaan snuiven bij de vroem F1.

   • De diverse reacties van buurtbewoners zegt veel over de lage tolerantie naar andere mensen. Triest volk.
    Zeg gewoon eerlijk dat je bang bent voor waardevermindering van je riante woning want je hebt nog niet genoeg euro’s…

   • Precies! Of bij de Schanstuinen of in Park de Ruigte.. Of bij Lenferink voor de deur of bij Rein van Roen. MoGenoeg andere geschikte locaties lijkt me, laat de gemeente daar eens naar kijken!

  • Markus Mittendorf op

   Tjonge jonge zeg, is dat echt je enige commentaar hier? Wat een droeftoeter ben je zeg!

 1. Lisette Hubeek

  Dit is hetzelfde als die noodwoningen tegenover het Hoogkamerpark. Ook een vergunning van 10 jaar. Maar zeker weten dat deze locatie ook een definitieve woonlocatie gaat worden.

 2. Ik heb het gisteren gezien via Sleutelstad en ik schaam me Leidenaar te zijn. Het leek wel een volksgericht, geschreeuw, gejoel, niet laten uitpraten, niet vatbaar voor argumenten.
  Het zou niks met de toekomstige bewoners te maken hebben maar toch hoorde ik termen als crimineel, overlast, dronken feestjes, zet ze maar buiten de stadsgrenzen.
  Iemand die wel positief was werd uitgejoeld en dit gebeurde ook met iemand die nu in een containerwoning in de Sumatrastraat woont en goede ervaringen had met de clienten van de Binnenvest.
  En oh,oh, oh we raken een stukje groen kwijt in de wijk die de groenste van heel Leiden is.
  Ben ik blij dat ik niet in die wijk woon.

  • Gerard van Vliet op

   Nee vandaar dat je ook deze reactie hier achterlaat. Als je wel in deze wijk zou wonen zou je wel anders praten. Waarom praat je er überhaupt over mee ferry als je er helemaal niet woont? Bemoei je lekker met je eigen zaken.

  • En wat voor een sneu mensje ben jij om mensen op hun uiterlijk te beoordelen? Over vooroordelen gesproken!

  • Och Ilonka, wat zegt deze opmerking toch een hoop over jezelf! Jammer zeg, had je toch hoger zitten…

 3. Een rode kaart voor de bewoners van de Professoren- en Burgemeesterwijk zou ik zeggen. In Transvaal en andere schilwijken hebben de bewoners al jaren last van de vele verkamerde panden, polenpensions en drugspanden. Het wordt tijd dat alle overlast van Leiden evenwichtig wordt verdeeld over alle wijken. Handhaven is ook een optie, maar daar doet de Gemeente Leiden niet (vooralsnog) aan.

 4. Charlotte

  Ik schaam me diep als oud bewoner van de Professorenwijk, over de opmerkingen en met name het ordinaire taalgebruik w.o. oprotten en zet ze maar buiten de stadsgrenzendoor door aanwezige bewoners uit de chique Professoren- en Burgemeesterwijk gisteravond zijn geuit.
  Hier geen containerwoningen, hier geen bewoners onder begeleid wonen. Waarom altijd met dat vingertje wijzen. Altijd eerst hand in eigen boezem steken.

 5. Goh, een half jaar geleden waren de reacties onder het artikel over plaatsing van deze zelfde containerwoningen bij de Vijf Mei-laan en de Valeriusstraat toch overwegend anders. Nu een andere groep mensen precies dezelfde bezwaren heeft als die eerdere groep hebben we het ineens over asociale elite. Ja het is asociaal een ander geen plek te gunnen in je buurt maar daar zijn de NIMBY’s van de Burgemeesterswijk niet anders in dan de NIMBY’s van zuid-west. Lekker makkelijk allemaal…
  En Ferry Rigault: ik ben wel blij dat ik in die wijk woon maar ook ik schaam me voor het vertoonde gedrag. Dat heeft niks met de wijk te maken maar is een universele angst voor het onbekende en het onzekere.

  • Het grasveld bij de Vijf Meilaan was dan ook echt veel kleiner. Daar zouden de containerwoningen een paar meter van de ramen van de bewoners zitten. Vreemd dat de huidige locatie toen over het hoofd werd gezien.

 6. Dit soort gedrag had je ook in de Vogelwijk, toen er asielzoekers in de flat in het Bos van Bosman zouden komen. De salonsocialisten en Groenlinks aanhang aldaar kreeg ineens PVV trekjes. Net als hier. Uiteindelijk was er niets aan de hand.

  • Marianne Passchier op

   Ik woon ook in deze wijk en ben helemaal niet blij met de reacties en het verzet. Ook onze wijk zal mee moeten helpen aan oplossingen voor ruimteproblemen in onze mooie stad.

 7. We hebben het over slechts 16 containerwoningen op een groot grasveld. Ex-daklozen en vluchtelingen, geen aso-woningen of wat dan ook. Mensen die graag een plaats in de maatschappij willen. Jammer dat je perfecte leventje een heeeele klein beetje minder perfect wordt. Niet zo egocentrisch aub.

 8. Een Leids burger op

  Ja, dat soort nimby-reacties waren natuurlijk te verwachten.
  ¨De buurtbewoners laten duidelijk weten dat het ze echt om de noodwoningen zelf gaat, en niet om de toekomstige bewoners.¨
  Oh Ja?
  .

  Nou, die noodwoningen veroorzaken op zich geen overlast hoor, hoogstens de bewoners daarvan. Bovendien waren de bewoners van de Sumatrastraat positief, hoewel die in het begin ook tegen waren. En de waarde van je huis zal ook niet noemenswaardig dalen als daar een paar containerwoningen komen. Er komt daar geen aso-azc hoor ….
  Waarom maar altijd die (ex)-daklozen proberen weg te stoppen in de binnenstad (Nieuwe Energie bij Langegracht) of in wijken als Leiden-zuidwest of De Kooi.
  .
  Heel goed dus dat de ¨elite¨ van de burgemeester en professorenwijk nu ook eens geconfronteerd worden met ¨het gepeupel¨ en hun woningen. 🙂

 9. Wendy Hoogeveen

  Het is toch onaanvaardbaar dat de zonnepanelen niet goed gekeurd zijn en nood! woningen wel….

  Hoe durven ze het hun bek uit te krijgen! Nogal een verschil tussen een noodwoning en zonnepanelen op je dure huis 🙄
  Stel je toch eens voor…al dat schorriemorrie ineens in je eigen achtertuin…de grootste asocialen zijn de kakkers zelf 👍

  • Jouw reactie gaat totaal voorbij aan waar het echt omgaat. Het gaat erom dat de gemeente Leiden met twee maten meet. Een doodnormale zonnepaneel op je dak mag niet maar overlast gevende containerwoningen mogen gewoon wel want ja ach de rijkere mensen mogen gewoon nooit zeuren en moeten dus maar alles klakkeloos accepteren. Jij woont vast niet in de professorenwijk dus typisch een gevalletje van not in your backyard, Gadverdamme! Blijf lekker in je eigen wijk!

 10. Jan Dool

  Ik woon zelf in de buurt van de lokatie aan de sumatrastraat. Nou ik moet zeggen. Het is mij niet eens opgevallen dat deze mensen er wonen. En laat bezorgen ze ons ook niet hier. Duidelijk vind deze buurt dat ze meer van het gegoede mensensoort zijn. En niet hoeven mee te delen in hun leefruimte waar ook hun veel te dure huis staat. 😠

 11. Die mensen komen uit gebieden waar de bommen om je oren vliegen…MAAR BIJ ONS LIGT ER EEN SIGARETTENPEUK IN HET GRAS!

 12. De A4 word verbreed kunnen ze daar niet een stukje in verlengen en daar die container woningen daar plaatsen? Anders bij de Vlietlanden is ook genoeg ruimte daar kunnen ze ook neer gezet worden zijn ze niemand tot last!! wat een moeilijk gedoe allemaal!!

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline