Tijdelijke woningen Sumatrastraat naar Burgemeesters- en Professorenwijk

58

De zestien tijdelijk woningen voor speciale doelgroepen waaronder ex-daklozen worden binnen enkele maanden verplaatst naar het grasveldje tussen de Verdamstraat en de Burggravenlaan in de Leidse Burgemeesters- en Professorenwijk.  Ze worden in april 2020 verhuisd en blijven er minimaal tien jaar staan.

Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Marleen Damen over de verplaatsing van de tijdelijke woningen naar de Professorenwijk.

De woonunits zijn van corporatie Ons Doel en worden bewoond door twaalf bewoners van stichting De Binnenvest en vier reguliere bewoners. De woonunits moeten komend voorjaar weg van de Sumatrastraat, waar ze voor drie jaar waren geplaatst. Ons Doel gaat op die locatie 82 sociale huurwoningen bouwen.

Bewonersavond
Maandag organiseert de gemeente een informatieavond voor omwonenden. Daar wordt de buurt bijgepraat over het locatiebesluit dat het college heeft genomen. Dat is niet vooraf met de wijk besproken. “Soms moet je wijkoverstijgende besluiten nemen”, verklaart wethouder Damen die werkwijze.

Een derde van het terrein is nodig om de woningen neer te zetten.

Eerder zouden de woningen op een grasveldje tussen een flat aan de Valeriusstraat en de Vijf Meilaan komen. na massaal protest van de buurt werd dat besluit teruggedraaid en begon een nieuwe zoektocht. Daarbij gaf de gemeenteraad het college de opdracht mee om bij voorkeur een plek te zoeken in een ‘sociaal sterke wijk’. Dat is nu dus gelukt.

Delen

58 reacties

  • Een nieuw Nimbycomité is daar misschien al in oprichting. Motto: geen ander soort mensen bij ons soort mensen.

   • Een Leids burger op

    Ik zou zeggen doe er in de professorenwijk dan ook meteen een paar aso-azc´s bij. 🙂

   • Een Leids burger op

    En wie Piet heet mag daar alleen nog met roetvegen komen.
    Maar mensen met een zwarte kleur is niet meer van deze tijd en is racistisch toch? 🙂
    .

    Stel je voor zeg dat het daar ook een moelti-coelti-wijk gaat worden vol met hoofddoekjes en binnengepamperde kortlonterige onaangepasten zodat er nauwelijks nog een ¨witte¨ autochtone Nederlander te herkennen zou zijn. Ja, dan is je huis straks net zo veel waard als zo´n containerwoning. 🙂
    .

    Maar goed het gaat hier niet om een aso-azc maar om tijdelijke woningen voor wat ex-daklozen die moeten doorstromen naar een reguliere sociale huurwoning,.
    Bovendien waren de ervaringen van omwonenden aan de Sumatrastraat positief.
    Ik denk dus niet dat de komst van die ex-daklozen veel invloed zal hebben op de waarde van de huizen in de nieuwe omgeving.

    • @Een Leids Burger: De bewoners van de Sumatrastraat waren overwegend positief, maar de mensen rondom Kooipark ondervonden daar juist meer hinder van… Ik heb regelmatig meegemaakt dat er rondom t Kooipark gedeald werd, of dat ze stoned in t park verbleven… Dus ja, je kunt t misschien al raden: Ik ben een van de weinigen, die er geen traan om zal laten dat deze woningen weer weg gaan, met de hoop dat t nu weer rustiger zal worden rond t Kooipark…

     • Een Leids burger op

      @Moordduiveltje

      En wat dacht je van de grote daklozenopvang bij Nieuwe Energie en het daar in de buurt gelegen Huigparkje (ook wel spottend hasj-parkje genoemd.)
      .
      Aanwezigheid van dit soort figuren veroorzaakt altijd wel enige overlast.
      Daarom is het juist goed dat die (paar ) containerwoningen nu naar de burgemeester- en professorenwijk gaan i.p.v. bijvoortbeeld de bewoners van De Kooi of Leiden-zuidwest daarmee op te zadelen.

  • Erik Plazier

   Sylvia dat komt omdat bij het plaatsen van tijdelijke woningen er ook een bepaalde beeldvorming is over de bewoners, waardoor de waarde van de woningen direct in elkaar stort. Zou u het fijn vinden als er ineens 25% van de waarde van de woning verdwijnt doordat anderen in de buurt komen wonen?

   • 25% afname bij komst van de tijdelijke woningen? In de huidige markt, in Leiden, in de Professorenwijk? Is dat ook nog ergens op gebaseerd?

   • Een Leids burger op

    De huizenprijzen stijgen al weer jaren. Ook in de Sumatrastraat waar die containerwoningen nu staan. Een 25 % waardedaling lijkt me echt overdreven.
    Bovendien is dat ook nooit een argument geweest om die woningen niet in de Sumatrastraat te plaatsen en waren de ervaringen van de bewoners daar met de ex-daklozen positief, hoewel er destijds vooraf wel verzet was.

    https://www.funda.nl/koop/leiden/appartement-86676200-sumatrastraat-42/

  • Danielle De Zwart

   Natalie die(dure) koopwoningen hebben wij in de mors ook een dat wordt werkelijk aktes neergedonderd waar andere wijken nee tegen zeggen.

   Dus sorry, flauwekul argument! Iedere wijk in de stad zal een deel van de ontwikkeling moeten dragen, ook als dat niet jouw “voorkeursbewoners” betreft

  • Nu al bedanken voor de aangekondigde bewonersabond, dat vin ik nog eens een compliment voor onze gemeente!

 1. Dominique Hoogervorst

  Man man man
  Mag wat kosten die containers
  Had je van dat geld wat het totaal gekost heeft geen permanent iets kunnen neerzetten???.
  Of de school kunnen slopen voor een flat met sociale huurwoningen?

  • Dominique Hoogervorst

   Ja weet ik
   Men basisschool gaat tegen de vlakte .
   Hadden ze dat niet gelijk kunnen doen dan geld in die units steken
   Als je weet wat die dingen kosten plus het neerzetten ervan…
   Had ik een zeer riante woning voor kunnen bouwen

   • ‘Men basisschool’………………….zucht, het zal je moeder zijn die dit schrijft……….

   • Om nou meteen de hele basisschool te slopen… Het lijkt me echter zeker verstandig dat de kundigheid van de docenten die u Nederlands hebben geleerd, in twijfel wordt getrokken.

 2. Zomaar een vraag. Faciliteren gemeenten in de regio ook dit soort woningen? Hoe goed ik ook zoek, voorbeelden vind ik niet.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline