Hernieuwde zoektocht locatie tijdelijke woonunits start na de zomer

12

In september gaat de gemeente opnieuw op zoek naar de beste plek om de zestien tijdelijke woningen die nu nog langs de Sumatrastraat staan heen te verplaatsen. Daarbij worden achttien eerder onderzochte plekken opnieuw bekeken, maar sluit wethouder Damen niet uit dat er ook nieuwe locaties worden onderzocht. “Ik merk ook zelf dat als ik door de stad fiets ik steeds denk ‘zou het hier niet kunnen’,” zei de wethouder eerder deze week toen ze bekendmaakte haar besluit te heroverwegen om de wooneenheden naar de Vijf Meilaan te verplaatsen.

De achttien eerder onderzochte locaties. Nummer 11 is de Vijf Meilaan, de huidige plek aan de Sumatrastraat is in de buurt van 1-3. Nummers 8 en 9 is de omgeving van het caravanveldje aan de Evertsenstraat.

Deze diashow vereist JavaScript.

De omwonenden, vooral de bewoners van de flat in de Valeriusstraat waar de woonunits eerder gepland warden, zijn opgelucht dat het plan wordt heroverwogen. Hoewel dat formeel niet betekent dat de tijdelijke woningen zeker ergens anders worden geplaatst, gaat iedereen er vanuit dat de Vijf Meilaan niet meer in beeld is.

Delen

12 reacties

 1. Een Leids burger op

  Dit laat nog veel aan duidelijkheid te wensen over. De locaties zijn slechts zeer globaal maar niet precies aangegeven. Bij de berichtgeving over de mogelijke plaatsing aan de valeriusstraat was dat wel duidelijk: op een grasveldje voor een flat.

  • De locaties zijn wel degelijk duidelijk, echter dit staat niet in het artikel vermeld. het kaartje is al wat ouder inmiddels.

   • Chris de Waard
    Chris de Waard op

    Dit kaartje is op 3 juli door de gemeente gebruikt tijdens de informatiebijeenkomst over de Vijf Meilaan. Het zijn ook deze zelfde locaties die opnieuw bekeken gaan worden, eventueel aangevuld met nieuwe opties.

    Maar een overzicht van de straten / adressen die bij dit kaartje horen, kennen wij niet en de Leidse raadsleden ook niet. Dat is wel beloofd, maar nog niet verstrekt.

 2. Gisteren op de website van de Volkskrant:
  “Utrecht gaat jaarlijks 110 woningen extra beschikbaar stellen voor daklozen en kwetsbare jongeren.[…] De extra huisvesting komt vooral in de meer welvarende wijken met minder sociale woningbouw.[…]
  Het draagvlak onder huurders voor de plannen zal ook groter zijn, als de kwetsbare bewoners evenwichtig over de stad worden gespreid, denkt de wethouder.”
  .
  Misschien ook eens in Leiden proberen?

  • Een Leids burger op

   Ex-daklozen in de burgemeester- en professorenwijk bijvoorbeeld of aan de Witte Singel of bij het Plantsoen? 🙂
   Ik zie het nog niet gebeuren…
   Uiteindelijk zullen die mensen, vooral ex-daklozen, naar reguliere huurwoningen toe moeten. Maar die stamp je niet 1-2-3 uit de grond.
   Ik zie die ¨tijdelijke¨ woningen dus maar als een noodmaatregel om even snel woningen te realiseren.

 3. Zet ze uiteindelijk toch maar op de Kenauweg. Als de RLR klaar is ligt dat bedrijventerrein toch op zijn gat.

  • De Kenauweg herbergt in ieder geval de ruimte. Maar je kunt niet stellen dat na afronding van de RLR dit bedrijventerrein op zijn gat komt te liggen. De ligging van de bedrijven en het soort bedrijven staat hier los van.
   Overigens zie ik dat de locatie Groote Vink (naast de spoorbrug) ook een cirkeltje heeft. Het plaatsen van containerwoningen heeft hier in het verleden desastreuze gevolgen gehad. Het ontbreekt er aan sociale controle. Enige voordeel is hier dat je te maken hebt met omwonenden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline