Het omheinde veldje tussen de Verdamstraat en de Burggravenlaan blijkt een van de potentiële locaties voor de tijdelijke woningen voor onder meer uitstromers uit de daklozenopvang. Na de zomer worden alle plekken opnieuw bekeken. (Foto's: Chris de Waard).

Zoektocht tijdelijke woningen ook in Professorenwijk: dit zijn de plekken

Na enig aandringen heeft de gemeente Leiden aan Sleutelstad het overzicht verstrekt van de locaties die zijn onderzocht als nieuwe plek voor de tijdelijke woonunits die nu nog aan de Sumatrastraat staan. Het gaat om veel plekken in Leiden Noord, maar ook in de Professoren- en Burgemeesterswijk zijn verschillende mogelijkheden onderzocht, net als een tweede plek aan de Vijf Meilaan.

De zestien houten minihuisjes moeten bij voorkeur in mei volgend jaar weg zijn, want dan start aan de Sumatrastraat de bouw van tachtig appartementen. Als er dan nog geen geschikte plek is gevonden, zal de gemeente de woningen tijdelijk op moeten slaan, maar dat wordt als zeer onwenselijk gezien.

Massaal protest
De gemeente koos uit de lijst onderzochte plekken de in haar ogen beste: een grasveldje tussen de Vijf Meilaan en de Valeriusstraat. Na massaal protest van omwonenden en forse kritiek uit de raad die betrokken wil worden bij de keuze van de nieuwe plek, trok wethouder Damen haar voorstel in en maakt de gemeente nu voorlopig pas op de plaats. Pas na de zomer wordt opnieuw onderzoek gedaan naar een plek waar de woningen kunnen komen.

Ook nieuwe locaties mogelijk
De achttien locaties die de gemeente eerder heeft onderzocht vielen eerder een voor een af totdat alleen de Vijf Meilaan overbleef. Die plekken worden komend najaar opnieuw bekeken en wethouder Damen denkt dat er ook wel wat nieuwe locaties in dat onderzoek meegenomen zullen worden.

Locatielijst tijdelijk woningen
De eerder onderzochte plekke zijn naast de Vijf Meilaan een terrein langs de Flevoweg in de Merenwijk, de hoven tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Merenwijk, een gebied naast Zwembad De Zijl, het speelveldje tussen de Verdamstraat en de appartementen langs de Burggravenlaan, de Van Vollenhovenkade bij het Roomburgerpark, een grasveldje naast de flat bij de Akkerhof in Leiden Zuidwest, de Groote VInk aan de Haagweg, drie verschillende varianten voor het pleintje op de hoek van de Sumatrastraat en de Antillenstraat, de ruimte tussen de hoven aan de Antillenstraat en tussen de hoven tussen de Antillenstraat en de Sumatrastraat, het grasveld voor de Paramaribohof, een plek aan de Corantijnstraat, twee locaties bij de Evertsenstraat en het Evertsenpad en het terrein van het Visser ’t Hooft Lyceum aan het einde van de Vijf Meilaan.

De achttien locaties die eerder onderzocht zijn ten behoeve van de verplaatsing van de zestien woonunits aan de Sumatrastraat zijn:

1-3 Drie varianten op het plein Sumatrastraat/Antillenstraat
4 Hoven Antillenstraat
5 Hoven tussen Antillenstraat en Surinamestraat
6 Grasveld Corantijnstraat
7 Grasveld Paramaribohof
8 Evertsenstraat/Evertsenpad
9 Evertsenstraat (caravanveldje)
10 Visser ’t Hooft Lyceum Vijf Meilaan
11 Vijf Meilaan / Valeriusstraat

Ongenummerd (van boven naar onder)
Flevoweg, Merenwijk (helemaal bovenaan)
De Hoven, Leiden-Noord
Zwembad De Zijl
Verdamstraat, Professorenwijk
Akkerhof, Leiden Zuidwest
De Groote Vink, Haagweg
Van Vollenhovenkade, Professorenwijk

Leiden Maatschappij Politiek valeriusstraat


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×