Zoektocht tijdelijke woningen ook in Professorenwijk: dit zijn de plekken

36

Na enig aandringen heeft de gemeente Leiden aan Sleutelstad het overzicht verstrekt van de locaties die zijn onderzocht als nieuwe plek voor de tijdelijke woonunits die nu nog aan de Sumatrastraat staan. Het gaat om veel plekken in Leiden Noord, maar ook in de Professoren- en Burgemeesterswijk zijn verschillende mogelijkheden onderzocht, net als een tweede plek aan de Vijf Meilaan.

Deze diashow vereist JavaScript.

De zestien houten minihuisjes moeten bij voorkeur in mei volgend jaar weg zijn, want dan start aan de Sumatrastraat de bouw van tachtig appartementen. Als er dan nog geen geschikte plek is gevonden, zal de gemeente de woningen tijdelijk op moeten slaan, maar dat wordt als zeer onwenselijk gezien.

Massaal protest
De gemeente koos uit de lijst onderzochte plekken de in haar ogen beste: een grasveldje tussen de Vijf Meilaan en de Valeriusstraat. Na massaal protest van omwonenden en forse kritiek uit de raad die betrokken wil worden bij de keuze van de nieuwe plek, trok wethouder Damen haar voorstel in en maakt de gemeente nu voorlopig pas op de plaats. Pas na de zomer wordt opnieuw onderzoek gedaan naar een plek waar de woningen kunnen komen.

Ook nieuwe locaties mogelijk
De achttien locaties die de gemeente eerder heeft onderzocht vielen eerder een voor een af totdat alleen de Vijf Meilaan overbleef. Die plekken worden komend najaar opnieuw bekeken en wethouder Damen denkt dat er ook wel wat nieuwe locaties in dat onderzoek meegenomen zullen worden.

Locatielijst tijdelijk woningen
De eerder onderzochte plekke zijn naast de Vijf Meilaan een terrein langs de Flevoweg in de Merenwijk, de hoven tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Merenwijk, een gebied naast Zwembad De Zijl, het speelveldje tussen de Verdamstraat en de appartementen langs de Burggravenlaan, de Van Vollenhovenkade bij het Roomburgerpark, een grasveldje naast de flat bij de Akkerhof in Leiden Zuidwest, de Groote VInk aan de Haagweg, drie verschillende varianten voor het pleintje op de hoek van de Sumatrastraat en de Antillenstraat, de ruimte tussen de hoven aan de Antillenstraat en tussen de hoven tussen de Antillenstraat en de Sumatrastraat, het grasveld voor de Paramaribohof, een plek aan de Corantijnstraat, twee locaties bij de Evertsenstraat en het Evertsenpad en het terrein van het Visser ’t Hooft Lyceum aan het einde van de Vijf Meilaan.

De achttien locaties die eerder onderzocht zijn ten behoeve van de verplaatsing van de zestien woonunits aan de Sumatrastraat zijn:

1-3 Drie varianten op het plein Sumatrastraat/Antillenstraat
4 Hoven Antillenstraat
5 Hoven tussen Antillenstraat en Surinamestraat
6 Grasveld Corantijnstraat
7 Grasveld Paramaribohof
8 Evertsenstraat/Evertsenpad
9 Evertsenstraat (caravanveldje)
10 Visser ’t Hooft Lyceum Vijf Meilaan
11 Vijf Meilaan / Valeriusstraat

Ongenummerd (van boven naar onder)
Flevoweg, Merenwijk (helemaal bovenaan)
De Hoven, Leiden-Noord
Zwembad De Zijl
Verdamstraat, Professorenwijk
Akkerhof, Leiden Zuidwest
De Groote Vink, Haagweg
Van Vollenhovenkade, Professorenwijk

Delen

36 reacties

  • Ja kom op zeg: ons beloven dat die huisjes maar 3 jaar blijven staan en dan het lef hebben om een hand vol locaties te opperen op nog geen paar 100 meter afstand. Dat heet je verneuken. Laat ze dan gewoon staan waar ze staan. Die mensen krijgen nu nog een veel groter gebouw voor hun neus. Leiden Noord wordt helemaal volgeplempt. Wij willen ook ruimte en groen houden.

 1. Gaat toch weg!!! De kooi gaat net opknappen en dan die zooi hier? Junkies en zwervers wel te verstaan!!!

  • Dit zijn geen junks meer maar mensen die met hulp hun levenbweer op orde hebben en wonen met begeleiding ziten nu hier in de buurt geen dag last van gehad veel meer last van de lui die denken dat ze alles mogen en dat alle regels uit het huurregelement niet voor hun gelden

   • killRdevil op

    Gelul, Kooipark is drugsoverlast weer ernstig toegenomen sinds de komst van de woningen aan de Sumatrastraat… Ben er een paar keer wat mensen gevolgd, dus spreek ik helaas uit eigen ervaring dat deze mensen hun leven totaal nog NIET op de rit hebben…

 2. Yvonne Delfos

  Natuurlijk weer de meeste lokaties in de kooi ,alles word vol gepropt hier,in de andere buurten word een gil gegeven en hoppa van de baan,lekker bezig zeg!

  • De kooi heeft ook heel veel groen, dus logisch dat er meer plekken zijn. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat het perse in de kooi geplaatst moet worden.

 3. In ieder geval nooit op speelveldjes. Dat moet altijd voor kinderen blijven.

  • Noem eens een paar locaties waar deze woningen geplaatst kunnen worden.

  • Nou vertel. Welke plekken zijn dat en wie heeft daartegen protest aangetekend?

 4. Akkerhof? Er zijn in die buurt al genoeg probleemgevallen. Niet zo slim om daar nog meer zwakke broeders bij te zetten.

  • Oh, ja. Welke woningen hebben daar gestaan dan? Of bedoel je die 2 containers waar 2 mensen in zitten die nergens anders geplaatst kunnen worden door hun manier van leven?
   Op die plek kun je niet meer mensen neer zetten gezien de locatie en omstandigheden.

   • De containerwoningen zijn hier inmiddels al enige tijd geleden verwijderd. Overigens is deze locatie qua grootte niet afdoende voor al deze woningen. Hiervoor zou het gebouw de Groote Vink gesloopt moeten worden.

 5. Een Leids burger op

  Als uit de genoemde plaatsen gekozen zou moeten worden zou ik zeggen zet ze dan maar in de professorenwijk.
  Niemand bezwaar toch?

  • En waarom is dit de beste locatie? Alleen om dat het de Professorenwijk is en jij blijkbaar moeite hebt dat daar toevallig een aantal grotere huizen staan? Wat een sneue opmerking..

   • Een Leids burger op

    Nee hoor Marc, ik heb geen moeite met ¨ een aantal grotere huizen¨. Of het de beste locatie is weet ik niet Marc. Maar als ik de foto zo bekijk zou het goed kunnen . Het gaat er, mijns inziens, om dat het geen kwaad kan dat dat soort voorzieningen nu ook eens een keer geplaatst gaan worden in wijken waar de zogenaamde elite ¨ woont.

  • waar staat dat ze in de kooi komen dan? volgens mij is er nog geen beslissing genomen.

  • Bij De Groote Vink gaat niet lukken want er is geen normale ontsluiting te maken daar. Niet voor voetgangers en niet voor fietsers.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline