Steeds meer steun voor terugbrengen Kiss & Ride achter Leiden Centraal

De petitie die de VVD Leiden op 24 juli jongstleden is gestart om de Kiss & Ridestrook aan de Bargelaan bij station Leiden Centraal in oude glorie te herstellen, wordt nog steeds volop ondertekend. Hoewel de meeste mensen de online handtekeningenactie in de laatste week van juli steunden, kwamen er afgelopen week toch ook weer zo’n tweehonderd ondersteuningsverklaringen bij. In totaal staat de teller inmiddels op ongeveer twee├źnhalf duizend. Op 22 oktober worden de handtekeningen door VVD-raadslid Maarten Dirkse overhandigd aan GroenLinks-wethouder Martine Leewis.

De Kiss & Ride heeft officieel nooit bestaan. Een strook tussen de rijbanen werd echter de afgelopen jaren wel als zodanig gebruikt door mensen die treinpassagiers kwamen ophalen of afzetten. Het leidt ook al jaren tot discussie. Al in 2015 vroeg de PvdA Leiden om strengere handhaving of om het plaatsen van bomen en planten om de strook voor auto’s onbereikbaar te maken. Belangrijkste reden voor de partij was dat het gevaarlijke situatie opleverde als voetgangers tussen de auto’s de straat of busbaan opliepen. In 2016 werden er daarom plantenbakken geplaatst, die werden later echter weer verwijderd.

Ondanks het verzet bleef de informele Kiss & Ridestrook ook in de jaren daarna gewoon bestaan. In februari vorig jaar was het de fractie van GroenLinks in Leiden die probeerde de strook om zeep te helpen met een serie vragen aan het toenmalige college. VVD-wethouder Paul Laudy antwoordde destijds dat de situatie op het gebied van verkeersveiligheid inderdaad te wensen overliep en zorgde voor onveilige situaties. Als oplossing zag hij echter niet het opheffen van de strook, maar het formaliseren ervan. Zover kwam het niet. Door de verkiezingsuitslag en de daarop volgende collegeonderhandelingen verdween de VVD uit het Leidse stadsbestuur en zagen GroenLinks en de PvdA hun kans schoon om de strook alsnog op te heffen.

 

Leiden Politiek kiss-rideCS


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×