Om parkeren op de middenberm van de Bargelaan te voorkomen zijn er bloembakken neergezet. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Petitie om bloembakken achter Leiden Centraal weer weg te halen

“Baalt u ook dat de gemeente Leiden de Kiss & Ride achter Leiden CS heeft opgeheven?”, begint VVD-raadslid Maarten Dirkse zijn oproep om de petitie tegen bloembakken achter het centraal station te tekenen. Hij is op zoek mensen die het ook een slecht idee vinden dat de officieuze Kiss & Ride (K&R) daar onlangs is opgeheven. Daartoe besloot wethouder Martine Leewis (GroenLinks) omdat het parkeren op de middenberm een bron van klachten is.

De middenberm op de Bargelaan – tussen Leiden Centraal en het LUMC – wordt sinds enkele jaren gebruikt als officieuze Kiss & Ride-locatie. Hoewel het in eerste instantie niet de bedoeling was dat auto’s op de middenberm zouden stilstaan, kon de gemeente er in praktijk niet tegen optreden. Bovendien was vond het de gemeente het een goed idee als mindervaliden dichtbij het station konden worden afgezet. Daarom werd eerder nog overwogen om er een volwaardige K&R-locatie van te maken.

Autogebruik ontmoedigen
Aan die situatie is nu echter een einde gekomen. Op de middenberm zijn plantenbakken geplaatst en auto’s mogen nog maar tien minuten stilstaan bij de parkeerplekken langs het Terweepark. Over die maatregelen windt de Leidse VVD zich in een petitie op. “De enige reden dat de K&R is afgeschaft, is omdat het Leidse college het gebruik van de auto wil ontmoedigen. Hier zijn wij het niet mee eens”, aldus raadslid Maarten Dirkse. “Wij willen een signaal afgeven aan het college dat het opheffen van deze officieuze K&R een slecht plan is voor de bereikbaarheid van het station.”

In een mondelinge toelichting op zijn petitie memoreert Dirkse nog maar eens dat partijgenoot en voormalig wethouder Paul Laudy (VVD) deze beslissing nooit genomen zou hebben. “Het vorige college had het plan om deze K&R te legaliseren. Dat ging goed totdat GroenLinks erbij kwam.” Dirkse begrijpt niet waarom auto’s niet meer op de middenberm mogen stoppen. “De K&R veroorzaakte geen overlast, was niet onveilig en is onmisbaar voor mensen die zo dicht mogelijk bij het station moeten worden afgezet.”

Mensen uit de regio
De partij roept mensen uit Leiden en de regio nu op om de petitie tegen het plaatsen van de bloembakken te tekenen. Donderdagmiddag is dat inmiddels 346 keer gebeurd. “En dat zijn niet alleen Leidenaren”, zegt Dirkse, “maar ook mensen uit Oegstgeest en Katwijk die vaak bij station moeten zijn.” Dirkse hoopt met die handtekeningen aan burgemeester en wethouders te kunnen laten zien dat er vraag is naar de Kiss & Ride achter het station.

Mocht het de VVD lukken om de middenberm van de Bargelaan weer als tijdelijke stoplocatie te openen, dan heeft de partij ook al wel een idee wat er met de plantenbakken moet gebeuren. “Het mooi zijn als de bloembakken gebruikt worden om het zebra- en fietspad af te schermen van de geparkeerde auto’s. Bloembakken die dan nog over zijn kunnen ter verfraaiing van het stationsgebied worden gebruikt”, schrijven de liberalen in de petitie.

Leiden Politiek kiss-rideCS


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×