Rechter zet voorlopige streep door zorginstelling Park Duivenvoorde Oegstgeest

29

De voorzieningenrechter van Raad van State heeft de bouw van een zorginstelling voor dementerende ouderen in Oegstgeest voorlopig verboden. Dat is de uitspraak in een zaak die is aangespannen door een groep omwonenden. Zij zijn van mening dat de zorginstelling niet als één grote woning gezien mag worden, zoals de gemeente Oegstgeest en ontwikkelaar Bogor betogen, maar dat het gaat om twintig losse appartementen. De rechter stelt de omwonenden voorlopig in het gelijk waardoor de bouw van de instelling niet mag starten. Een definitief oordeel volgt later in een bodemprocedure die nog van start moet gaan.

Over het voormalige ASC-terrein in Oegstgeest is in het verleden vastgelegd dat er maximaal vijftig woningen gebouwd mogen worden. Ook is er aan het gebied een maatschappelijke bestemming toegekend en is afgesproken dat er een zorginstelling voor ouderen komt. Die twee onderdelen van het plan voor Park Duivenvoorde liggen elkaar nu in de weg. Een handvol omwonenden van de Spaargarenstraat en de Regentesselaan vindt namelijk dat de zorginstelling, waarin twintig bewoners terecht kunnen, als twintig aparte woningen moet worden beschouwd, terwijl het maximum aantal woningen er al in de vorm van luxe woningen en een vijftal villa’s wordt gerealiseerd.

‘Appartementen zijn woning’
De bewoners zijn daarom naar de rechter gestapt, waar ze op 13 augustus betoogden waarom de bouw van de zorginstelling niet van start mag gaan. Ze vinden dat hun groene leefomgeving teveel wordt aangetast en ook de angst voor wateroverlast doordat teveel grond wordt bebouwt, speelt een rol. De rechter heeft dat betoog naast de verschillende bouwplannen en eerdere uitspraken van een rechter gelegd en oordeelt dat de zorgappartementen volgens de definitie in het originele plan voor het gebied moeten worden gekwalificeerd als ‘woning’. Daarnaast heeft de gemeenteraad van Oegstgeest volgens een uitspraak van de rechter in 2010 altijd een totaal maximum aantal woningen (en appartementen) van vijftig willen vastleggen.

De gemeente Oegstgeest bestrijdt dat oordeel en zegt dat het altijd de bedoeling is geweest om zowel vijftig woningen als een zorginstelling voor demente ouderen te realiseren. Volgens de gemeente gaat het ook niet om appartementen, aangezien de oudere bewoners niet zelfstandig wonen, geen eigen keuken en woonkamer hebben en dus geen eigen huishouden voeren. “Deze uitspraak heeft ons als gemeente verrast. In 2010 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State al vastgesteld dat het bestemmingsplan naast de vijftig grondgebonden woningen ook huisvesting voor dementerende ouderen mogelijk maakt. We hadden dan ook geen reden om aan te nemen dat de voorzieningenrechter nu anders zou beslissen”, laat de gemeente in een eerste reactie weten.

Vergevorderde dementie
Ook ontwikkelaar Jan Bouter van Bogor Projectontwikkeling uit Gorichem reageert teleurgesteld op de uitspraak. “En dat ben ik niet eens zozeer voor onszelf, maar vooral voor de ouderen die nu langer moeten wachten op een instelling waar een grote vraag naar is in Oegstgeest”, reageert Bouter telefonisch. Hij baalt van de vertraging in het project, nadat hij er de afgelopen jaren naar eigen zeggen alles aan heeft gedaan om de omwonenden bij de plannen voor de zorginstelling van Martha Flora te betrekken. Mede op basis hun inbreng paste hij de hoogte van het gebouw bijvoorbeeld aan. “Dit gaat niet meer over gelijk hebben of gelijk krijgen”, zegt Bouter over de aangespannen juridische procedure, “maar om koste wat het kost je recht willen halen. Dat is heel erg jammer.”

De ontwikkelaar bouwt elders in het land aan vergelijkbare instellingen, maar heeft deze ‘semantische discussie over de definitie van een woning nog niet eerder gevoerd’. “Het gebouw krijgt één huisnummer en iedereen die zich erin heeft verdiept weet dat hier alleen ouderen met vergevorderde dementie komen wonen, die geen rijbewijs meer hebben en in de laatste fase van hun leven verkeren”, reageert Bouter. Hij kijkt met vertrouwen uit naar bodemprocedure die nog tegen zijn bouwplannen gevoerd gaat worden.

Definitief besluit
Het is namelijk niet uitgesloten dat de bouw van de zorginstelling op een later moment alsnog kan beginnen. De voorzieningenrechter heeft alleen bekeken welke directe gevolgen de start van de bouw heeft in het geval dat de omwonenden uiteindelijk in het gelijk worden gesteld. Die gevolgen zijn groot, aangezien de bouw dan al begonnen is en een terugweg onomkeerbaar is geworden. Om die reden mag er nu niet worden begonnen met de bouw. Pas op een later moment oordeelt de Raad van State definitief over de manier waarop de zorginstelling moet worden gekwalificeerd. De zittingsdatum van die rechtszaak is nog niet bekend.

Delen

29 reacties

 1. Wat ontzettend jammer want juist deze ‘nieuwe’ woonvormen voor ouderen zijn belangrijk voor de toekomst!

 2. Sylvia Hageman

  Triest weer dit: “een handvol omwonenden vindt dat hun groene leefomgeving wordt aangetast”. Heel sneu voor dementerenden die een veilige woonplek zoeken. Ben blij dat ik geen inwoner van Gemeente Oegstgeest meer ben!! Teveel #nimbytypes daar

 3. Dit dorp heeft hekel aan mensen met pshygriatrische beperking al paar clienten zijn weggestuurt op de kempenearstraat toen ze wat wilde drinken de winkeliersvereniging wil geen high care clienten vd ggz hopelijk hebben ze ook een keer in hun leven de ggz nodig en worden ze dan ook met de nek aangeken

 4. Kwalijk nimby-gedrag van een stel egoïstische en verwende ellendelingen. Kunnen daar geen luidruchtige demonstraties van goedwillende Oegsteestenaren worden georganiseerd, zodat het toch al niet bijster positieve imago van hun dorp een beetje wordt bijgesteld?

 5. Dominique Hoogervorst

  Tegenwoordig krijgen een minderheid alles voor elkaar..
  Kijk hier maar weer
  In Rotterdam zijn er 2 mensen die het voor elkaar hebben dat het Zuiderpark geen festivals meer mag hebben
  Amsterdam mag je niet meer zwemmen in de gracht want mv van de BenB heeft er last van…….
  Leiden mag steeds minder in de stad aan muziek omdat er handje vol oud en sago is en geen geluid meer wil

  Hoezo we leven in een Democratie……

  • Nicoline Diouf

   Dominique Hoogervorst ik ben het helemaal met je eens! Tuurlijk is het belangrijk dat je de burgers inspraak geeft, maar dit soort NIMBY/sabotage praktijken behartigen meestal alleen de belangen van een kleine minderheid…

 6. Nicoline Diouf

  Wat een onzin dat een zorginstelling met 20 eenheden als 20 losse appartementen wordt gezien. Ik snap deze rechter niet…

  Natuurlijk hebben die mensen allemaal een eigen kamer/appartement. Je kunt ze moeilijk met 20 man in 1 grote slaapzaal leggen, dat is 50 jaar terug in de tijd.

 7. Hans Schiphorst op

  Typisch Oegstgeest. Er wonen best aardige mensen, maar ook veel querulanten en azijnpissers. Vanuit politiek en maatschappelijke instanties is juist op eigenaar ASC niet tevergeefs een beroep gedaan om een gedeelte van de grond voor dit sociale doel te reserveren. Kennelijk hebben een paar dwarsliggers het voor het zeggen. Kost ook veel geld en het is aan te bevelen om een vaste busverbinding van Oegstgeest naar de Raad van State aan te vragen.Gauw laten annexeren door Leiden, dan ben je van dat dorpsgeneuzel af.

 8. De gemeente Oegstgeest stelt dat dit plan al langer de bedoeling was. Er is echter door de projectontwikkelaar Bogor en de gemeente nauwelijks vooroverleg geweest met de omwonenden. Er is in een laat stadium “inspraak” georganiseerd, terwijl het formele besluit toen al vast stond. Dat bewoners na zo’n ritueel dan de hakken in het zand zetten en gebruik maken van hun juridische rechten als burgers is voorspelbaar. Dat ontbreken van werkelijke inspraak en draagvlak onderzoek is de belangrijkste reden waarom dit nu zo fout afloopt. De slachtoffers zijn de geestelijk gehandicapte ouderen die nu nog langer op fatsoenlijke huisvesting en zorg moeten wachten.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline