Voorzitter Jos Geresse van Kunst in de Heemtuin deed gisteravond een oproep aan de Leiderdorpse gemeenteraad om de beeldenexpositie financieel te blijven steunen. (Foto: Chris de Waard).

Petitie en beroep op gemeenteraad voor behoud Kunst in de Heemtuin

Het voortbestaan van de beeldenexpositie in de Leiderdorpse Heemtuin in park De Houtkamp is onzeker. Voor de tentoonstelling van 2020 is geen gemeentelijke bijdrage  opgenomen in de begroting van Leiderdorp die Kunst in de Heemtuin jarenlang steunde met een bedrag van 15.000 euro per jaar. Voor 2019 was in eerste instantie ook geen geld beschikbaar, maar de gemeenteraad greep in en kende via een breed gesteunde motie alsnog een bedrag toe van 7.500 euro voor de editie van dit jaar.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Jos Geresse van Kunst in de Heemtuin.

Zonder subsidie kan er geen tentoonstelling worden georganiseerd. “Veel mensen beleven plezier aan de tentoonstelling, maar er is voor ons geen verdienmodel,” zegt voorzitter Jos Geresse. De beelden staan buiten in een park dat van de gemeente is. We kunnen er moeilijk hekken omheen zetten en toegang vragen.”

Kunst in de Heemtuin wordt al dertien jaar georganiseerd in Park de Houtkamp. (Foto’s: J.P. Kranenburg).

Brandbrief
De stichting luidde onlangs in een brief aan de gemeenteraad al de noodklok en gisteravond kwam voorzitter Geresse de raadsleden toespreken in de hoop dat net als vorig jaar opnieuw geld wordt gevonden voor de beeldententoonstelling. Het gaat daarbij dan wel om 13.000 euro. “We denken nog 4.000 euro bij andere fondsen te kunnen ophalen en dan hebben we dus 17.000 euro. Dat is het absolute minimumbedrag dat we nodig hebben voor een kwalitatief goede tentoonstelling. Lukt dat niet, dan doen we het niet.” Of het geld er komt is nog onduidelijk. Op verzoek van de fractie van de VVD Leiderdorp wordt de brandbrief eind september besproken in het politiek forum. Dan wordt ook duidelijk of de politiek bereid is om de portemonnee te trekken.

Petitie
Naast het verzoek om geld aan de politiek is een online petitie gestart om de beeldententoonstelling ook de komende jaren te behouden. Wie de Heemtuin een warm hart toedraagt, kan deze tekenen op kunstindeheemtuin.petities.nl of een bericht sturen aan info@kunstindeheemtuin.nl.

Stichting Kunst in de Heemtuin organiseert al acht jaar een jaarlijks wisselende beeldententoonstelling in de Heemtuin en ook activiteiten daaromheen, zoals workshops en speurtochten. De stichting wil graag ook de komende jaren weer een tentoonstelling in de Heemtuin organiseren en zo een extra dimensie toevoegen aan een van de mooiste plekjes in Leiderdorp. Meer informatie staat op www.kunstindeheemtuin.nl.

Cultuur Leiderdorp Politiek kunstheemtuin


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×