Leiden buigt zich over toekomst jeugdzorg in de regio

12

De samenwerking op het gebied van jeugdzorg in de regio wordt de komende tijd herzien. Belangrijk bij de doorontwikkeling van het beleid is betere ondersteuning voor kinderen die hulp nodig hebben waarbij de eigen belevingswereld van de kinderen centraal staat. Dat moet leiden tot meer hulp op maat en minder, soms onnodige, doorverwijzingen naar dure specialistische zorg.

Soms kan een kind bijvoorbeeld ook prima geholpen worden met extra begeleiding op school of door deel te nemen aan sport of activiteiten in de wijk. “Maar we blijven natuurlijk wel goed kijken wat een kind nodig heeft,” zegt Damen. “Als er wel gespecialiseerde hulp nodig is, dan krijgt ene kind die gewoon.”

Chris de Waard in gesprek met wethouder Marleen Damen over de doorontwikkeling van de jeugdhulp in de regio.

Onterechte doorverwijzingen
In de regio Leiden wordt relatief veel gebruik gemaakt van gespecialiseerde jeugdhulp. Zelfs meer dan het landelijk gemiddelde terwijl op basis van de bevolkingssamenstelling juist een lager percentage voor de hand zou liggen. Jeugdhulpverleners geven bovendien aan dat ze te vaak kinderen doorverwezen krijgen die beter op een andere manier geholpen kunnen worden. Laagdrempelige hulp in de eigen omgeving bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel is dat het prijskaartje daarvan lager is.

Praktijkondersteuners
Vroegsignalering en preventie zijn belangrijke factoren in het nieuwe visiestuk van de regio. De praktijkondersteuners waar Leiden nog dit jaar mee gaat experimenteren, moeten daar een belangrijke bijdrage aan gaan leveren. Dat moet helpen bij het beter verwijzen van kinderen naar de juiste zorgverlener. Huisartsen hebben nu vaak geen compleet beeld van de mogelijkheden en verwijzen daarom vaker dan nodig door naar dure specialisten. De praktijkondersteuners hebben de verschillende vormen van laagdrempelige hulp wel goed in beeld en kunnen daardoor een belangrijke factor worden in het proces. In onze regio wordt in Alphen aan den Rijn en Voorschoten al met deze praktijkondersteuners gewerkt.

Miljoenentekorten blijven
De oplopende kosten die gemeenten maken voor jeugdhulp hebben twee belangrijke oorzaken. De toename van de hulpvraag en prijsstijgingen bij jeugdhulpaanbieders. Het tekort op het budget voor jeugdhulp bedraagt voor Leiden dit jaar zo’n 4,3 miljoen euro en de jaren erna naar verwachting 3,4 miljoen per jaar voor de periode vanaf 2023.

Met de nieuwe visie willen de gemeenten in de regio in elk geval iets doen aan die eerste oorzaak en waar mogelijk bijsturen. Wel is duidelijk dat dat niet voldoende oplevert om de tekorten om te buigen. Er wordt daarom samen met veel andere gemeenten bij het Rijk aangedrongen op meer geld voor jeugdhulp.

Nieuwe visie per 2021 toegepast
De maatregelen die uit de nieuwe werkwijze volgen, kunnen niet per direct  worden ingevoerd. Dat komt doordat veel contracten al zijn afgesloten. Voor 2020 wordt daarom bekeken waar al kan worden bijgestuurd binnen de bestaande afspraken en vanaf 2012 wordt de nieuwe visie leidend bij het afsluiten van nieuwe zorgcontracten.

Delen

12 reacties

 1. Stop de verbouwing van het stadhuis om er een lux kantoor voor ambtenaren van te maken en geeft de jeugdzorg en de ouderenzorg iets van dat geld waar ze recht op hebben. Politiek hoort voor de burgers te zijn en niet voor een design werkplek! Het werk wat jullie verrichten wordt er niet beter op!

  • 1,8 miljoen is er meer uitgegeven aan het stadhuis .
   Leuk iemand die de portefeuille huisvesting heeft en tegelijkertijd de zorg voor haar rekening neemt.
   Helaas loopt ze de budget potjes door elkaar te husselen.
   Gaat de PvdA zich niet rot schamen voor deze A-sociale wethouder?

 2. Carla de Rijk

  Er is een schrijnend tekort aan jeugdhulp. Kortom geen hulp. Hoe kunnen de kosten dan hoger zijn als jeugd geen hulp krijgt?
  Sociaal minima is afgeschaft door Mw Damen, terwijl Rijksoverheid beweerd dat er miljoenen verdeeld zijn, ook richting Leiden. Waar is dit geld Mw Damen?
  Collectieve korting op zorgverzekeringen voor minima is afgeschaft door Mw Damen.;
  Hé wacht, Mw Damen doet huisvesting.
  1,8 miljoen teveel uitgegeven voor de verbouwing aan het stadhuis.
  Lekker belangrijk Mw. Damen.

 3. Over onderwerpen waarvan men onvoldoende verstand heeft, kan men beter zwijgen.
  Verder dan op de persoon gericht schelden en zeuren komen “echte Leidenaren” zo te lezen niet.

 4. “vaak kinderen doorverwezen krijgen die beter op een andere manier geholpen kunnen worden. Laagdrempelige hulp in de eigen omgeving bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel is dat het prijskaartje daarvan lager is.”
  —-
  Ah zo. Zoiets als: schoonmakers in verzorgingstehuizen kunnen ook wel zorg dragen voor de medicatie van de bewoners, daarvoor is het niet nodig om een opleiding tot verpleegkundige te hebben gevolgd. En het is ook nog eens goedkoper. Die paar ‘bedrijfsongevalletjes’ die af en toe optreden nemen we dan wel voor lief…

  Hou toch op, mevrouw Damen. U bent gewoon bezig met asociale bezuinigingsrondes door met een sloophamer het sociale domein kapot te maken. Het eufemistische taalgebruik kunt u beter achterwege laten, daar prikken we toch wel doorheen.

  • Een Leids burger op

   Grotendeels eens, maar toch zegt ’t Damentje (van de Partij voor de (sociale) Afbraak) ook het volgende:
   “Maar we blijven natuurlijk wel goed kijken wat een kind nodig heeft,” zegt Damen. “Als er wel gespecialiseerde hulp nodig is, dan krijgt een kind die gewoon.”
   .

   De vraag is natuurlijk hoe Damen dat dan denkt te kunnen gaan doen met een tekort voor jeugdhulp van 4,3 miljoen en daarna elk jaar 3,4 miljoen per jaar.
   Het was al lang bekend dat bij de decentralisatie van zorgtaken gemeenten meer verantwoordelijk zouden worden en dat het rijk niet met genoeg geld over de brug zou komen voor WMO & Jeugdhulp. Daar is voor gewaarschuwd en had je als gemeente ook op anticiperen door geld daarvoor te reserveren i.p.v. te besteden aan sporthal, ijshal en andere prestige projecten.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline