De Leiderdorpse raad kiest met alleen de stemmen van de VVD-fractie tegen voor een tijdelijke bieb bij de Werf. (Foto: Chris de Waard).

Tijdelijk onderkomen voor Leiderdorpse bibliotheek

De gemeenteraad van Leiderdorp heeft ingestemd met het tijdelijk onderbrengen van de bibliotheek in een gebouwtje bij de Werf aan de Simon Smitweg. Alleen de VVD stemde tegen het voorstel. De partij vindt de 75.000 euro die met de verhuizing is gemoeid weggegooid geld. Fractievoorzitter Bart Hoenen vindt de tijdelijke locatie slecht bereikbaar en bovendien is de boekencollectie beperkt. Wel wordt het mogelijk om boeken die geen deel uitmaken van de tijdelijke collectie te reserveren, maar dat kan volgens Hoenen ook door iemand met een tafeltje in het gemeentehuis te zetten: Dan ben je met honderd euro per week wel klaar.”

Chris de Waard in gesprek met de Leiderdorpse VVD-fractievoorzitter Bart Hoenen over de tijdelijke verhuizing van de bibliotheek.

Verbouwing Sterrentuin
De verhuizing van de bibliotheek is nodig omdat De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan volgend jaar ingrijpend verbouwd wordt. Na die verbouwing waarbij een onderkomen wordt gecreëerd voor welzijnsorganisatie Incluzio keert de bibliotheek er terug. FloreoKids kan tijdens de verbouwing blijven zitten en het Leiderdorps Museum verhuist naar twee lokalen van de Gomarusschool aan de Vronkenlaan. Daarvoor stel de raad overigens ook geld beschikbaar. Het gaat om 10.000 euro. Wel moet het museum nog een oplossing vinden voor het opslaan van een groot deel van de totale collectie als die niet geëxposeerd wordt.

Chris de Waard in gesprek met de Leiderdorpse CDA-wethouder Daan Binnendijk over de tijdelijke verhuizing van de bibliotheek. Binnendijk vindt de kritiek van de VVD niet terecht. De Werf ligt naast het gemeentehuis en is volgens hem prima bereikbaar.

Liever tijdelijke bieb dan bibliobus
Voor het jaar dat de verbouwing van de Sterrentuin duurt waren twee opties in kaart gebracht als oplossing voor de bibliotheek. Naast een tijdelijk onderkomen was dat een bibliobus die met alleen kinderboeken op zaterdagochtenden in Leiderdorp komt staan in combinatie met een ‘bibliotheek aan huis’ dienst voor mensen die slecht ter been zijn. Leiderdorpers zouden met hun pasje bovendien terecht kunnen bij de Leidse vestigingen van BplusC.

De raad kiest echter voor de tweede optie die ook de voorkeur heeft van BplusC. Zonder een tijdelijke vestiging vreest die organisatie voor veel opzeggingen en bovendien moeten veel kosten, zoals voor verhuizen en opslag, sowieso gemaakt worden.

Cultuur Leiderdorp Maatschappij Politiek Verbouwing Sterrentuin


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×