Impressie van het nieuwe Indoor Sportcentrum.

Leidse raad wil verenigingsgevoel behouden in nieuwe sporthal

De Leidse gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het uitvoeringsbesluit voor het Indoor sportcentrum dat de huidige Vijf Meihal en de 3 Octoberhal moet gaan vervangen. Dat betekent dat sportwethouder Dirkse nu aan de slag kan met de aanbesteding van de duurzame sporthal die op het hoofdveld van FC Boshuizen wordt gebouwd. Daarmee wacht hij echter nog even tot eind oktober het onderzoek is afgerond naar de eerder mislukte aanbesteding van zwembad De Vliet en de nieuwe ijshal.

Eigen koffie en koek
Tegen de zin van het college stemde een kleine meerderheid van de Leidse raad in met het VVD-voorstel om het de clubs in de nieuwe sporthal toe te staan een deel van de consumpties zelf te regelen in plaats van een verplichte afnamen van zaken als koffie met en koekje bij een aan te trekken horeca-pachter. “Het vinden van zo’n pachter wordt nu wel ingewikkelder,” verwacht Dirkse. “Een deel van de omzet loopt nu niet via de pachter en dat kan best eens financiële gevolgen hebben”, zo hield hij de raad tevergeefs voor.

Chris de Waard in gesprek met VVD-fractievoorzitter Dorien Verbree over het meenemen van eigen consumpties door sportclubs.

Sportevenementen
Een ander voorstel werd niet overgenomen. De PvdA wilde graag dat er nu al wordt begonnen met het aantrekken van grote topsportevenementen, zodat de hal meteen bij oplevering goed gevuld zal zijn. Sportwethouder Dirkse vindt dat echter geen taak voor de gemeente en vond een meerderheid van de raad aan zijn zijde.

Chris de Waard in gesprek met PvdA-raadslid Martijn Otten over de onverwachte steun voor het VVD-voorstel waardoor sportverenigingen van eigen consumpties mee mogen nemen in het nieuwe Indoor Sportcentrum.

Opslagruimte
Gymsport Leiden is blij met het verloop van de besluitvorming. De grootste sportvereniging van Leiden pleit al maanden voor een eigen verenigingsruimte en met de mogelijkheid om zelf koffie en thee te schenken blijft volgens voorzitter Arthur Haasbroek het clubgevoel ook in de nieuwe multifunctionele ruimte behouden. Wel is zijn vereniging nog naarstig op zoek naar een opslagruimte voor alle materialen. Het liefst in de buurt van het nieuwe Indoor Sportcentrum.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Arthur Haasbroek van Gymsport Leiden over het behoud van het clubgevoel in het nieuwe sportcentrum. Onder meer door het toestaan van het meebrengen van eigen consumpties.

Top- en breedtesporthal
Nu de raad met algemene stemmen akkoord is gegaan met het uitvoeringsbesluit is het zeker dat de hal er gaat komen. Of eigenlijk twee hallen in één gebouw. Een topsporthal met een capaciteit van 2.000 toeschouwers en een breedtesporthal waar plek zal zijn voor tweehonderd toeschouwers. Ook komen er in het complex kleedkamers en andere nevenruimtes, een multifunctionele ruimte, horeca en een fysiotherapiepraktijk.

Chris de Waard in gesprek met sportwethouder Dirkse over het uitvoeringsbesluit voor het Indoor Sportcentrum.

Oplevering begin 2022
Naast trainingen en wedstrijden van ZZ Leiden en allerlei zaalsportverenigingen wordt de nieuwe sporthal in de toekomst ook gebruikt door onder andere MBOrijnland die er een fitness/crosstrainingsruimte krijgt. ZZ Leiden gaat er ook een eigen kantoorruimte betrekken. Parkeren gebeurt deels op het eigen terrein (zestig plekken) en deels op het terrein achter de huidige Vijf Meihal waar ook nu wordt geparkeerd. In totaal zijn er straks 210 parkeerplekken beschikbaar voor het bijna 23 miljoen kostende sportcomplex. Het is de bedoeling dat het sportcomplex begin 2022 wordt opgeleverd.

Advertentie

Leiden Politiek Sport Indoor Sportcentrum


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×