(Foto: Chris de Waard).

Leiderdorpse wethouder Beekhuizen legt functie per direct neer wegens geschil met fractie

De Leiderdorpse wethouder Angelique Beekhuizen (Lokale Partij Leiderdorp) legt per direct haar functie neer. Als reden geeft ze dat ze een verschil van inzicht ervaart met de fractie van haar partij LPL over hoe zij als wethouder van een lokale partij invulling geeft aan haar functie. “Het bleek een uitdaging om namens een lokale partij te opereren in een domein waarin je veel te maken hebt met regionale samenwerking”, schrijft ze aan de gemeenteraad.

Tijdens verschillende vergaderingen van de gemeenteraad werd de afgelopen tijd al duidelijk dat het niet boterde tussen de wethouder en haar partij. Gisteravond werd de raadsvergadering, waarin het over de toekomst van de jeugdzorg ging, zelfs meerdere keren geschorst om onrust tussen Beekhuizen en haar partij tot bedaren te brengen. Beekhuizen voelde geen steun meer van haar partij en dat leidde vandaag tot het besluit om op te stappen.

‘Coalitie nog in leven’
Ondanks een al langer sluimerende spanning, leidde de snelheid van het vertrek van Beekhuizen wel tot verbazing binnen de coalitie. “Het gaat duidelijk om een interne kwestie bij de LPL”, aldus VVD-fractievoorzitter Bart Hoenen, die het ‘een persoonlijk drama’ noemt voor Beekhuizen. “De manier waarop dit gegaan is, is apart.” Hoenen twijfelt vooralsnog niet aan de toekomst van de coalitie, maar maakt daarbij wel een voorbehoud. “Het is nu eerst aan de LPL om met uitleg te komen. Wat mij betreft is de coalitie nog in leven, maar dat zal ook afhangen van de nieuwe kandidaat waarmee de partij zal komen”, aldus de liberaal.

‘Verdriet en respect’
Het Leiderdorpse college laat in een eerste reactie weten ‘met verdriet en respect’ kennis te hebben genomen van de brief van Beekhuizen waarin zij aangeeft haar functie als wethouder per direct neer te leggen. Die brief stuurde ze vanmiddag aan de Leiderdorpse gemeenteraad. Beekhuizen was sinds 2016 onder andere verantwoordelijk voor Wmo, Jeugdzorg, Jongerenbeleid, Communicatie en media en Coördinatie decentralisatie.

Nog geen reactie LPL
Door ‘een samenloop van omstandigheden’ wil de fractie van LPL dinsdag nog niet reageren op het vertrek van haar wethouder. Fractievoorzitter Hugo Langenberg komt woensdagochtend met een verklaring. Vanaf dat moment gaan ook de drie coalitiepartijen in overleg over het meningsverschil, de toekomst van de coalitie en een eventuele nieuwe wethouderskandidaat.

Ontslagbrief wethouder Angelique Beekhuizen aan gemeenteraad

“Met veel enthousiasme, inzet en liefde heb ik in de afgelopen jaren bijgedragen aan de ontwikkeling van Leiderdorp. Hierin heb ik mogen samenwerken met veel fijne mensen: inwoners, partners, bestuurders, ambtenaren, gemeenteraad en iedereen die ik in deze periode heb ontmoet. De afgelopen jaren heb ik mij hard gemaakt voor de ontwikkeling van het sociale domein. Voor mij stond hierbij de (kwetsbare) inwoner altijd centraal.

Ik kijk met trots en voldoening terug op wat ik in samenwerking met vele anderen tot nu toe heb mogen bereiken. Ik zie dat inwoners, organisaties én de gemeente elkaar beter en sneller weten te vinden en kijk ernaar uit dat deze ontwikkeling zich verder voortzet. Dat wens ik Leiderdorp toe. Met spijt en teleurstelling deel ik u mede dat ik met onmiddellijke ingang mijn functie van wethouder van de gemeente Leiderdorp neerleg. De reden hiervoor is dat ik een verschil van inzicht ervaar met de fractie van de LPL over de wijze waarop ik als wethouder van een lokale partij invulling geef aan het door mij gevoerde beleid. Het bleek een uitdaging om namens een lokale partij te opereren in een domein waarin je veel te maken hebt met regionale samenwerking.

Ik kijk met veel dankbaarheid terug op de ondersteuning die ik van mijn ambtenaren en collegeleden heb ervaren. Ik wens uw raad en het college veel wijsheid toe.”

Leiderdorp Politiek beekhuizen_opgestapt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×