Vuurwerk boven de binnenstad van Leiden is vanaf dit jaar verleden tijd. (Archieffoto: Hans van Egdom).

Politie bezorgd over handhaving lokaal vuurwerkverbod, burgemeester Leiden minder bang

De Nationale Politie verwacht problemen bij het handhaven van lokale verboden op vuurwerk en twijfelt of die de jaarwisseling veiliger zullen maken. Dat meldt de Telegraaf vanochtend. Korpschef Erik Akerboom doelt daarmee ook op de binnenstad van Leiden, die vanaf aankomende jaarwisseling vuurwerkvrij is. Burgemeester Henri Lenferink verwacht echter dat een lokaal vuurwerkverbod in Leiden wel te handhaven is en voorziet een veiligere viering van Oud & Nieuw. “Over het algemeen zijn mensen best wel gezagsgetrouw.”

Met het vuurwerkvrij verklaren van de binnenstad loopt Leiden voorop in Nederland. Alleen Alkmaar en Hilversum experimenteren met vergelijkbare maatregelen, terwijl veel andere gemeenten het nog niet aandurven of alleen vrijwillig vuurwerkvrije zones instellen. Volgens burgemeester Lenferink zijn echter stevige maatregelen nodig om de jaarwisseling veiliger te maken. “Dit is een belangrijke stap in het einde van consumentenvuurwerk in Leiden. Een duidelijke meerderheid van de gemeenteraad wil die kant op en dat ondersteun ik ten volle”, zegt Lenferink in het Gesprek met de burgemeester.

Landelijk verbod
De korpschef van de Nationale Politie wil ook dat de jaarwisseling veilig wordt, maar twijfelt of lokale vuurwerkverboden daarbij helpen. “Ik voorzie dat een willekeur aan lokale verboden de handhaving van de openbare orde een stuk complexer maakt’”, schrijft de korpschef in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder pleitte hij al voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en peilen, maar daar ging het kabinet niet in mee. Ook Lenferink vindt dat zo’n verbod landelijk geregeld zou moeten worden, maar ‘daar heeft men er de moed niet voor om het te doen’, waardoor het in Leiden nu op lokaal niveau wordt geregeld.

“Ik maak me geen illusie dat er geen enkele knal meer te horen zal zijn, maar ik denk dat het rustiger zal zijn dan voorgaande jaren”, aldus de burgemeester. Anders dan Akerboom – die vooral bezorgd is om de combinatie van veel verschillende soort verboden bij elkaar – verwacht Lenferink niet dat een verbod lastig te handhaven is. “Er zal meer politie en handhaving op straat zijn, maar over het algemeen zijn mensen best wel gezagsgetrouw, dat hebben we ook bij vorige vuurwerkvrije zones gezien.” Mensen die betrapt worden op het afsteken van vuurwerk zullen eerst een waarschuwing krijgen, ‘maar daarna worden ze zeker beboet’. Met die aanpak verwacht Lenferink een verbod dat te handhaven is.

Centraal feest
De burgervader weet ook dat hij hiermee een traditie doorbreekt die voor veel Leidenaren dierbaar is, ‘maar het is wel een traditie die met de nodige gevaren gepaard gaat’, voegt hij er meteen aan toe. Daarmee doelt hij onder meer op de grote hoeveelheid monumentale panden in de binnenstad – waarvoor vuurwerk een gevaar oplevert – en de mensen die jaarlijks slachtoffer worden van (knal)vuurwerk. Om wel iets tegenover het verbod op vuurwerk te zetten, overweegt Lenferink om in de toekomst een groot centraal feest te organiseren in de stad.

Dat gebeurt dit jaar echter nog niet. Eerst wil de gemeente namelijk het effect van een vuurwerkvrije binnenstad kunnen evalueren. “Het gaat om een belangrijke wijziging in het beleid. Dan is het lastig om het effect van ene maatregel en de andere maatregel goed te kunnen analyseren”, zegt Lenferink daarover. Daarnaast is hij ook bang dat de politiecapaciteit niet toereikend zal zijn voor ook nog een groot feest. “Zo’n feest kost namelijk ook veel politiecapaciteit en die is schaars met Oud & Nieuw. Dat durfden we dus nog niet aan.”

‘Geen rare gebiedjes’
Op de langere termijn kijkt de gemeente ook naar het uitbreiden van het vuurwerkverbod naar andere Leidse wijken. Volgens Lenferink is daarvoor echter wel genoeg draagvlak nodig en moet dat geen ‘rare gebiedjes’ opleveren die slecht te handhaven zijn. En zo ver is het dus ook nog niet. In 2020 zal het huidige verbod op vuurwerk worden geëvalueerd en Lenferink sluit ook niet uit dat Leiden nog gaat experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones, zoals in veel andere gemeenten op dit moment al gebeurd.

Leiden Politiek Vuurwerkverbod Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×