Politie bezorgd over handhaving lokaal vuurwerkverbod, burgemeester Leiden minder bang

24

De Nationale Politie verwacht problemen bij het handhaven van lokale verboden op vuurwerk en twijfelt of die de jaarwisseling veiliger zullen maken. Dat meldt de Telegraaf vanochtend. Korpschef Erik Akerboom doelt daarmee ook op de binnenstad van Leiden, die vanaf aankomende jaarwisseling vuurwerkvrij is. Burgemeester Henri Lenferink verwacht echter dat een lokaal vuurwerkverbod in Leiden wel te handhaven is en voorziet een veiligere viering van Oud & Nieuw. “Over het algemeen zijn mensen best wel gezagsgetrouw.”

Met het vuurwerkvrij verklaren van de binnenstad loopt Leiden voorop in Nederland. Alleen Alkmaar en Hilversum experimenteren met vergelijkbare maatregelen, terwijl veel andere gemeenten het nog niet aandurven of alleen vrijwillig vuurwerkvrije zones instellen. Volgens burgemeester Lenferink zijn echter stevige maatregelen nodig om de jaarwisseling veiliger te maken. “Dit is een belangrijke stap in het einde van consumentenvuurwerk in Leiden. Een duidelijke meerderheid van de gemeenteraad wil die kant op en dat ondersteun ik ten volle”, zegt Lenferink in het Gesprek met de burgemeester.

Landelijk verbod
De korpschef van de Nationale Politie wil ook dat de jaarwisseling veilig wordt, maar twijfelt of lokale vuurwerkverboden daarbij helpen. “Ik voorzie dat een willekeur aan lokale verboden de handhaving van de openbare orde een stuk complexer maakt’”, schrijft de korpschef in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder pleitte hij al voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en peilen, maar daar ging het kabinet niet in mee. Ook Lenferink vindt dat zo’n verbod landelijk geregeld zou moeten worden, maar ‘daar heeft men er de moed niet voor om het te doen’, waardoor het in Leiden nu op lokaal niveau wordt geregeld.

“Ik maak me geen illusie dat er geen enkele knal meer te horen zal zijn, maar ik denk dat het rustiger zal zijn dan voorgaande jaren”, aldus de burgemeester. Anders dan Akerboom – die vooral bezorgd is om de combinatie van veel verschillende soort verboden bij elkaar – verwacht Lenferink niet dat een verbod lastig te handhaven is. “Er zal meer politie en handhaving op straat zijn, maar over het algemeen zijn mensen best wel gezagsgetrouw, dat hebben we ook bij vorige vuurwerkvrije zones gezien.” Mensen die betrapt worden op het afsteken van vuurwerk zullen eerst een waarschuwing krijgen, ‘maar daarna worden ze zeker beboet’. Met die aanpak verwacht Lenferink een verbod dat te handhaven is.

Centraal feest
De burgervader weet ook dat hij hiermee een traditie doorbreekt die voor veel Leidenaren dierbaar is, ‘maar het is wel een traditie die met de nodige gevaren gepaard gaat’, voegt hij er meteen aan toe. Daarmee doelt hij onder meer op de grote hoeveelheid monumentale panden in de binnenstad – waarvoor vuurwerk een gevaar oplevert – en de mensen die jaarlijks slachtoffer worden van (knal)vuurwerk. Om wel iets tegenover het verbod op vuurwerk te zetten, overweegt Lenferink om in de toekomst een groot centraal feest te organiseren in de stad.

Dat gebeurt dit jaar echter nog niet. Eerst wil de gemeente namelijk het effect van een vuurwerkvrije binnenstad kunnen evalueren. “Het gaat om een belangrijke wijziging in het beleid. Dan is het lastig om het effect van ene maatregel en de andere maatregel goed te kunnen analyseren”, zegt Lenferink daarover. Daarnaast is hij ook bang dat de politiecapaciteit niet toereikend zal zijn voor ook nog een groot feest. “Zo’n feest kost namelijk ook veel politiecapaciteit en die is schaars met Oud & Nieuw. Dat durfden we dus nog niet aan.”

‘Geen rare gebiedjes’
Op de langere termijn kijkt de gemeente ook naar het uitbreiden van het vuurwerkverbod naar andere Leidse wijken. Volgens Lenferink is daarvoor echter wel genoeg draagvlak nodig en moet dat geen ‘rare gebiedjes’ opleveren die slecht te handhaven zijn. En zo ver is het dus ook nog niet. In 2020 zal het huidige verbod op vuurwerk worden geëvalueerd en Lenferink sluit ook niet uit dat Leiden nog gaat experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones, zoals in veel andere gemeenten op dit moment al gebeurd.

Delen

24 reacties

 1. Jolanda Devilee

  Ik heb voor iedereen begrip maar als iemand zo reageerd als hij gezellig met zijn familie zit terwijl andere mensen het moeten uitvoeren en niet op alle plaatsen tegelijk kunnen zijn dan weet je echt niet wat er speelt op straat. Ik zeg ga zelf handhaven op deze avond, pfffff.

   • Jan Jaap geboren&getogen Lêijûnaar op

    Sta hier niet van te kijken want die mafklapper heeft wel vaker van die rare ideeën!

  • Sonja De Graaf

   Komt misschien omdat de politie op straat loopt en hij met zijn veilige reet in een kamer wegkruipt met beveiliging in het stadhuis… hij leeft echt in een sprookjeswereld

   • Een Leids burger op

    Voor een centrale vuurwerkshow en een vuurwerkvrije binnenstad zou best wel een meerderheid voor kunnen zijn. Maar een totaal vuurwerkverbod voor de hele stad verwacht ik niet dat op de meerderheid van de steun van de Leidse burgers kan rekenen. Dat komt er voorlopig ook niet.

   • 🤣🤣🤣🤣🤣 rookverbod horeca, vuurwerkverbod, kan ik nog wel veilig een scheetje laten of zal ik voortaan maar thuis blijven. Ongelofelijk joh echt ongelofelijk

  • Laat deze mijnheer nou iedere jaarwisseling op het bureau aanwezig zijn met het ook op eventuele callamiteiten…………………
   Als je niet weet hoe zaken in elkaar steken, geef dan ook geen commentaar!

  • Eus de Watergeus op

   Burgemeester Krikke van Den Haag is afgetreden omdat ze de oud-en-nieuwviering in Scheveningen uit de hand heeft laten lopen. Jij zegt nu dus eigenlijk dat Lenderink moet aftreden omdat hij maatregelen treft om de veiligheid tijdens oud en nieuw te verbeteren, vanwege de tegenovergestelde reden dus. Daar heb je niet echt goed over nagedacht.

  • Misschien willen wij Frans Heemskerk wel niet meer, scheelt weer een een azijndrinker in Leiden.

 2. Frans Heemskerk

  En straks wel profiteren van het geld wat er aan vuurwerk verkocht is in Nederland dan moet je ook nee zeggen burgemeester van Leiden
  Maar zo schijnheilig zijn we wel

  • Kun je uitleggen? Waar moet hij nee tegen zeggen dan? Geld van vuurwerk wat niet verkocht wordt?

 3. Lea Fasseur-vd Velde

  Kan het mij voorstellen dat politie bezorgd is….eigenlijk moet er een totaal verbod komen. En bij geweld tegen politie keihard optreden. Blijf met je poten af van politie en andere hulpverleners

  • Greetje Duins op

   Als je het verhaal niet snapt, moet je ook niet reageren Bep. Dat komt nogal dom over.

   • Bep is zogenaamd helderziend en voorspelt dat het allemaal geen problemen op gaat leveren!

   • Wat een onzin. De binnenstadjeugd gaat echt niet meer in de buitenwijken lopen dan ze nu al doen.
    Wat mij betreft mag de gemeenteraad een algeheel verbod instellen. zij we af van al die zooi.

 4. Prima plan. Bij mij knallen alleen de champagnekurken. Ga op oudejaarsavond maar eens in het LUMC kijken. Kinderen die ogen moeten missen omdat men zonodig explosieven in het rond moet strooien. Het is een waanzinnig gebruik.

 5. Jessica Visser

  Het is wel een terugkerend patroon, de politiek die de bezwaren/zorgen van de politie/BOVR mbt handhaving in de uitvoer van nieuw beleid niet serieus neemt en alles wel vindt meevallen.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline