Met de woorden 'dat verklaar en beloof ik' werd de benoeming van de 28-jarige North tot wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte een feit. (Foto's/video: Chris de Waard).

Ashley North benoemd als wethouder, maar blijft ook nog even raadslid

De fractievoorzitter van GroenLinks Leiden, Ashley North, is vanavond benoemd tot wethouder voor zijn partij. Hij volgt Martine Leewis op die onlangs haar vertrek aankondigde omdat ze het werk als wethouder niet meer zag zitten. Zolang de GroenLinks-fractie nog geen opvolger voor North heeft gevonden, blijft deze ook nog even raadslid.

Chris de Waard in gesprek met de nieuwe GroenLinks Leiden wethouder Ashley North.

Opvolging North als raadslid
Wie North opvolgt, is nog onduidelijk. Eerste opvolger is Stephanie Bakker, maar die laat haar beurt voorbij gaan. Ze is sinds begin vorig jaar conrector op het Stedelijk Gymnasium en wil die functie niet combineren met het raadslidmaatschap.

De volgende op de lijst is Hester van Kruijssen die tussen mei en september vorig jaar al enkele maanden raadslid was als invaller voor Emma van Bree die met zwangerschapsverlof ging. Daarna bleef ze nog enige tijd aan als duoraadslid, maar in maart van dit jaar legde ze die functie weer neer. Of ze nu ook echt raadslid wordt, is nog niet duidelijk. Ze heeft aan haar fractie tot komende zondag uitstel gevraagd en gekregen om tot een beslissing te komen. Als ze nee zegt, komt Ivo van Spronsen in de raad. Hij was in de periode 2007-2010 al enkele jaren duoraadslid.

Als de GroenLinks-fractie weer compleet is, kiest de nieuwe complete fractie na het herfstreces een nieuwe fractievoorzitter uit hun midden.

Leidse Ring North
North werd voorafgaand aan zijn benoeming bevraagd door de acht andere partijen in de raad. Hij kreeg vragen over zijn gebrek aan ervaring als bestuurder en ook over de dreiging van vertraging op allerlei projecten nu hij tussentijds aantreedt en zich tal van soms ingewikkelde dossiers snel eigen moet maken. “Voor mij dus geen herfstvakantie,” zei North die vragen. Hij beloofde keihard te zullen werken om vertraging zo veel mogelijk te voorkomen.

Een van die grote projecten die binnenkort in de raad besproken gaat worden, is de Leidse ring Noord. Een dossier dat door de nieuwe wethouder meteen maar tot het zijne gemaakt werd door te spreken van de Leidse Ring North dat dus zijn volle aandacht en inzet zal krijgen.

Kiss & Ride bij station
De VVD fractie maakte zich wat zorgen over de opgeheven Kiss & Ride bij station Leiden Centraal waarvan de opgestapte wethouder Leewis had beloofd deze voor de kerst in ere te herstellen. De PvdA hoopte juist dat North daarvan zou afzien. De VVD kan opgelucht zijn, want North beloofde om toezeggingen die zijn voorganger heeft gedaan na te zullen komen.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×