Paul Dirkse bij de groenteafdeling in de Voedselbank. (Foto: Gerry van Bakel).

Leidse wethouder deelt uit bij Voedselbank

Het voelt een beetje groenteboer spelen, erkent wethouder Paul Dirkse als hij op donderdagmiddag even bij de Voedselbank meehelpt met het uitdelen van zakken aardappelen, uien, wortelen en witlof. Geroutineerd vraagt hij naar de kleur van de stip op het pasje van de klanten. Dat bepaalt of iemand een grote of een kleine zak aardappelen meekrijgt. “Het is goed om als wethouder te zien wat er allemaal gebeurt in de stad.”

Naast het uitdelen van groente, knoopt Dirkse met zoveel mogelijk mensen ook een praatje aan. En zeker als het gaat om een mede-Feyenoordfan. “Ik denk dat mensen hier niet alleen komen om goederen op te halen, maar ook voor een praatje en wat aandacht. En het wordt allemaal supergoed verzorgd door de vrijwilligers. In onze samenleving zouden we het misschien nog beter moeten doen zodat een voedselbank niet nodig is. Maar realiteit is dat het wel nodig is en dan zie ik ook wel dat het een hele belangrijke functie vervult.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Paul Dirkse bij de Leidse Voedselbank.

Op de vraag of de mensen die elke week bij de Voedselbank komen, niet liever een zakje geld zouden krijgen van hem dan een zak aardappelen, antwoordt Dirkse dat dat wel eens waar zou kunnen zijn. De broekriem aanhalen levert altijd een pijnlijke boodschap op, aldus Dirkse als het gaat om de bezuiniging op het sociaal domein. “De bijsturingsmaatregelen zijn nodig om grip te houden op het vraagstuk, om ervoor te zorgen dat de zorg op de juiste plek terecht komt. Maar ook met deze maatregelen zijn we nog steeds een sociale stad.”

Het is de Week van de Voedselbanken en daarom staat de Leidse Voedselbank aanstaande zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur met vrijwilligers in de Jumbo, Lange Voort in Oegstgeest en de Albert Heijn, Winkelhof in Leiderdorp om (lang houdbare) producten in ontvangst te nemen.

Leiden Maatschappij armoedebeleid2019 Voedselbank Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×