Leidse wethouder deelt uit bij Voedselbank

21

Het voelt een beetje groenteboer spelen, erkent wethouder Paul Dirkse als hij op donderdagmiddag even bij de Voedselbank meehelpt met het uitdelen van zakken aardappelen, uien, wortelen en witlof. Geroutineerd vraagt hij naar de kleur van de stip op het pasje van de klanten. Dat bepaalt of iemand een grote of een kleine zak aardappelen meekrijgt. “Het is goed om als wethouder te zien wat er allemaal gebeurt in de stad.”

Naast het uitdelen van groente, knoopt Dirkse met zoveel mogelijk mensen ook een praatje aan. En zeker als het gaat om een mede-Feyenoordfan. “Ik denk dat mensen hier niet alleen komen om goederen op te halen, maar ook voor een praatje en wat aandacht. En het wordt allemaal supergoed verzorgd door de vrijwilligers. In onze samenleving zouden we het misschien nog beter moeten doen zodat een voedselbank niet nodig is. Maar realiteit is dat het wel nodig is en dan zie ik ook wel dat het een hele belangrijke functie vervult.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Paul Dirkse bij de Leidse Voedselbank.

Op de vraag of de mensen die elke week bij de Voedselbank komen, niet liever een zakje geld zouden krijgen van hem dan een zak aardappelen, antwoordt Dirkse dat dat wel eens waar zou kunnen zijn. De broekriem aanhalen levert altijd een pijnlijke boodschap op, aldus Dirkse als het gaat om de bezuiniging op het sociaal domein. “De bijsturingsmaatregelen zijn nodig om grip te houden op het vraagstuk, om ervoor te zorgen dat de zorg op de juiste plek terecht komt. Maar ook met deze maatregelen zijn we nog steeds een sociale stad.”

Het is de Week van de Voedselbanken en daarom staat de Leidse Voedselbank aanstaande zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur met vrijwilligers in de Jumbo, Lange Voort in Oegstgeest en de Albert Heijn, Winkelhof in Leiderdorp om (lang houdbare) producten in ontvangst te nemen.

Delen

21 reacties

 1. Enige moed kan de beste man niet ontzegd worden. Het lijkt me het hol van de leeuw.

  • Wat een fluim, hij is toch vwrantwoordelijk voor de realiteit?
   Hij moet geen voedsel uitdelen, hij moet zorgen dat de voedselbank overbodig wordt

 2. Stefan Teske

  Kwalijk. Over de rug van mensen die aangewezen zijn op de voedselbank mooie sier maken. Leuke foto schieten voor de campagne. Als je een man met karakter bent dan doe je dat een keer een hele dag, in stilte en zonder fotograaf erbij.

 3. Allert Goossens

  Wat een kluns. Studentikoze kleding en pose. Wat bezielt politici toch om dit soort antireclame voor zichzelf en het stadsbestuur te maken. Helemaal als je kort voordien als nota bene links college het minimabeleid gekort hebt. Dan snap je er weinig van …

 4. Een Leids burger op

  Het hypocriete is niet dat de D66-wethouder helpt bij de voedselbank, prima zelfs, maar dat hij in een college van B&W zit dat keiharde bezuinigingen op de minima gaat doorvoeren waardoor er nog meer mensen (noodgedwongen) van de voedselbank gebruik moeten maken.

 5. Wat een sneue actie. Hij had zijn mediamomentje beter kunnen uitkiezen bij z’n Haagse partijgenoot Ollengren om daar zijn beklag te doen over de lagere uitkering uit het Gemeentefonds, waardoor de rijen bij de Voedselbank almaar langer worden…

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline