Universiteit onderzoekt gebruik voormalig museum voor Leiden Law Park

8

De Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden onderzoekt het gebruik van het voormalige Museum van Natuurlijke Historie aan de Raamsteeg in de Leidse binnenstad. Dat gebouw moet samen met het huidige Kamerlingh Onnesgebouw van de universiteit aan de Steenschuur het Leiden Law Park gaan vormen. Het komende jaar onderzoekt een kwartiermaker de mogelijkheden, waarbij wordt samengewerkt met de gemeente Leiden en de Provincie Zuid-Holland.

Het Leiden Law Park moet een ‘bruisende plek’ rondom het Van der Werfpark worden waar onderzoekers en studenten van de universiteit kunnen samenwerken met het bedrijfsleven. “Het Leiden Law Park faciliteert een kruisbestuiving tussen kennis en bedrijfsleven, die ook in het Leiden Bio Science Park zo succesvol is”, noemt de universiteit het. Daarom doet de daarvoor aangestelde kwartiermaker Jan Hendrik Schretlen het komende jaar onderzoek naar de (financiële) haalbaarheid van het plan.

Behoud universiteit voor Leiden
De gemeente Leiden is enthousiast over de plannen van de universiteit. “Dit plan is niet alleen goed voor de faculteit zelf, maar draagt ook bij aan de lokale economie en is dus goed voor de hele stad”, vindt wethouder Paul Dirkse, die het plan daarnaast ook belangrijk vindt voor het behoud van de universiteit voor de stad. “We zien de verschuiving van internationaal recht (en aanverwante studies) naar Den Haag. Met dit plan krijgt de traditie van verbondenheid van deze faculteit met de stad Leiden een langetermijn vervolg.”

Kwartiermaker Jan Hendrik Schretlen (uiterst rechts) gaat de haalbaarheid van Leiden Law Park onderzoeken. Naast hem op de foto (v.l.n.r.) Dimitrie Morrison (provincie Zuid-Holland), Paul Dirkse (wethouder gemeente Leiden) en Joanne van der Leun (decaan rechtenfaculteit).

In het onderzoek wordt het komende jaar gekeken naar de belangrijkste uitgangspunten. De meest urgente daarvan is het gebouw aan de Raamsteeg, dat de nieuwe campus compleet moet gaan maken. Dat is op dit moment in handen van het Rijksvastgoedbedrijf en de mogelijkheden voor het gebruik daarvan vormen een groot onderdeel van het onderzoek. Verder wordt er gekeken naar de manier waarop studenten kunnen worden betrokken bij de ontwikkeling en hoe economische bedrijvigheid kan worden bevorderd.

Omwonenden
Als het aan de gemeente Leiden ligt vormt ook het gesprek met omwonenden een belangrijk onderdeel van het onderzoek. “Het college heeft zich ten doel gesteld om een goede balans te blijven vinden tussen leefbaarheid en dynamiek in de binnenstad”, schrijft de wethouder enigszins cryptisch aan de raad. “Daarbij kan worden gedacht aan de randvoorwaarde om het Van der Werfpark voor iedereen toegankelijk te houden.” De universiteit laat in een toelichting op de plannen weten weten dat ‘buurtbewoners niet meteen hoeven te vrezen voor enorme drukte in het gebied’, omdat er begonnen wordt met kleine bedrijven in een zogenaamd groeimodel.

Het onderzoek gaat maximaal 300.000,- euro kosten, laat wethouder Dirkse weten. De universiteit, gemeente en provincie hebben afgesproken dat ze alle drie evenveel meebetalen aan het onderzoek. “Na afronding van de kwartiermakersfase zal beoordeeld worden hoe kansrijk en haalbaar de ontwikkeling van Leiden Law Park is en worden bepaald of en hoe de ontwikkeling van Leiden Law Park zal worden gerealiseerd”, blikt de wethouder vooruit. Dat zal over ruim een jaar zijn.

Noot: in een eerdere versie van dit artikel werd gesproken over een onderzoek naar de aankoop van het pand aan de Raamsteeg door de universiteit. Daar is op dit moment echter nog geen sprake van. Als uit dit haalbaarheidsonderzoek blijkt dat het gebruik van het gebouw mogelijk is, dan wordt in een vervolgonderzoek gekeken naar de manier waarop dat gebouw in gebruik zou kunnen worden genomen, waarbij kopen een van de opties is.

Delen

8 reacties

 1. Hoop dat de gemeente nu wel eist dat de universiteit voor genoeg fietsenstallingen zorgt.
  Is dit de rede waarom het opknappen van het van der Werfpark nog niet heeft plaatsgevonden en de gemeente daar een fiets- sluis wilt aanleggen en het hekwerk wilt verwijderen? Law-park

 2. Ruud Breedveld sr. op

  Voor alle duidelijkheid even mijn mening welke ik eerder hebt geventileerd bij diverse bijeenkomsten en in de krant;
  De Raamsteeg is een smalle woonstraat die als gevolg ontwikkelingen zowel aan de doezastraatzijde ,waar gevestigd zijn de Kindergarden, de Lucas van Leiden school ,en de Haanstraschool) de afgelopen jaren ontzettend onder druk staat van langzaam en auto verkeer die kinderen komen halen en brengen Het geen een verkeerschaos veroorzaakt op de hoek van de Douzastraat en Raamsteeg, evenals aan de garenmarktzijde waar ook een school is gevestigd en ook de supermarkten in de Raamsteeg. De straat is niet geschikt voor tweedrichtingenverkeer! Bij het eventuele uitbreiden van de huidige functie van het gebouw van Natuurlijke historie t.b.v. de juridische faculteit zal de druk ontoelaatbaar worden ! Bovendien is het prachtige gebouw een bijzonder monument en moeten de beide colleges er met zijn fikken afblijven ! Het huidige sobere gebruik past nu nog wel. En bovendien het van der Werffpark omdopen in Law Park is een gruwel in de ogen van de Leidenaar!

  • Kijk naar Sterrewacht, P.J. Veth etc en je weet dat je de Universiteit veel kan verwijten, maar niet dat ze het trucje ‘renoveren van monumentaal vastgoed’ niet doorhebben.
   Het huidige gebruik, door de NIMBY-buren als sober en passend omschreven, bestaat volgens mij vooral uit opslag. Naturalis heeft haar spulletjes er inmiddels al weggehaald. Er is allerhande nuttigs te bedenken voor de dure grond in de binnenstad, maar het opslaan van spulletjes hoort daar mijns inziens toch echt niet bij. Het pand verdient ook wat beters. Overigens heeft dhr Breedveld wel volkomen gelijk wanneer hij de Raamsteeg als ongeschikt voor tweerichtingsverkeer typeert.

 3. Een Leids burger op

  De naamgeving Law-park geeft aanleiding tot verwarring met het Vander Werff-park.
  .

  Het arsenaalgebouw bijvoorbeeld is ook een bijzonder gebouw van de Universiteit dat nu gerestaureerd wordt.
  .

  Het lijkt mij een goed plan om nu ook dat Museum van Natuurlijke Historie aan de Raamsteeg te gaan hergebruiken,. En wat de verkeersafwikkeling betreft: een fietsenstalling en eventueel eenrichtingsverkeer. Dat lijkt mij dus geen onoverkomenlijke problemen.

 4. “lawpark” : niet doen!! Een beetje meer creativiteit en er komt een betere (uitspreekbare) naam uit. Of organiseer een wedstrijd, net als bij die bruggen voor het singelpark. Hoewel die namen geen succes zijn, nl lastig te onthouden, vooral welke waar ligt. Enfin.

 5. Geen centimeter groen van het Van der Werff park opofferen! Trouwens, een onderzoek van drie ton? Schretlen (Antibes) is er vast heel erg blij mee. Weer dreigt een stuk Leiden aan de slok-op Universiteit vergeven te worden

 6. Ruud Breedveld sr. op

  Op de foto boven lachen deze bestuurders (ons uit) wij gaan toch doen wat wij willen? En over een paar jaar is er weer een ander stadsbestuur ! ,en wassen zei hun handen in onschuld ? De druk van de studenten in de binnenstad wordt te groot! Men zou er verstandig aan doen dit net als de industrie en het bedrijfsleven in het verleden deze naar de rand van de stad verhuizen! Dus ook de scholen! de infrastructuur van Leiden is niet gebouwd voor de massaliteit van de huidige hoeveelheid studenten . Je moet tegenwoordig op de openbare weg lopen vanwege de hoeveelheid fietsen en dan wordt je ook nog door die zelfde fietser omvergereden die zich vaak ook niet aan de regels houden.

Laat een reactie achter

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline