(Video: Robbert van Cleef & Emy Leidelmeijer)

Klimaatmars Leiden: 'We hebben allemaal een stem die we kunnen laten horen als er nood is'

Een klimaatdemonstratie in Leiden heeft vandaag zo’n honderd mensen getrokken. De groep verzamelde zich met spandoeken in het Van der Werfpark en vertrok vervolgens in een lang lint naar het Leidse stadhuis. Daar namen de GroenLinks-wethouders Yvonne van Delft en Ashley North een pamflet in ontvangst met daarop een aantal actiepunten. De demonstranten vinden dat er in Leiden best veel gebeurt voor het klimaat, maar het gaat ze niet snel genoeg.

Het protest was een initiatief van Netwerk Leiden Duurzaam. De Leidenaren en Leidse organisaties roepen op om de aanpak van klimaatverandering sneller aan te pakken. “Het eerste wat de gemeente Leiden moet oppakken, is een noodtoestand uitroepen”, stelt Maarten Stoffers, een van de organisatoren van de klimaatdemonstratie. “Het is belangrijk om te onderkennen dat er een catastrofe dreigt als we niks doen.”

Wethouder Van Delft snapt waarom de demonstranten de urgentie voelen. “Er gebeurt een hele hoop qua plannen en beleid, maar ik snap heel goed dat de demonstranten de nood voelen. Het is vandaag Overshoot Day en dat laat zien dat we niet duurzaam bezig zijn. Ik weet niet of het sneller kan, maar we gaan in ieder geval op het snelste tempo verder.”

De klimaatmars trok niet alleen doorgewinterde activisten. Zo stonden er demonstranten van jong tot oud met een spandoek in de hand: “Ik wil dat mijn kleinkind in een veilige en schone wereld leeft.” Ook een moeder met haar kinderen liep met zelfgemaakte borden mee: “We hebben allemaal een stem en die kunnen we laten horen als er nood is. Dat wil ik mijn kinderen graag meegeven.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Klimaatmars Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×