‘De Zwarte Hand’ op de bres voor minder bedeelde kinderen in Leiden

5

Ook dit jaar probeert het genootschap ‘De Zwarte Hand’ een lichtje te brengen met Kerst voor Leidse kinderen die in armoede moeten leven. In Leiden wonen ongeveer vijfduizend gezinnen onder de armoedegrens. Het aantal kinderen in deze gezinnen is volgens cijfers van het CBS (Armoede en sociale uitsluiting 2019) bijna tweeduizend.

Met giften wil het genootschap kinderen van basisschool de Springplank voor kerstmis verrassen met cadeaubonnen. De bonnen ter waarde van 150 euro kunnen worden besteed aan kleding, speelgoed voor het kind en voor het gezin iets lekkers op tafel tijdens de kerstdagen.

De leraren van de basisschool bepalen aan de hand van thuissituatie wie in aanmerking komt. Het genootschap wil dat de cadeaubonnen volledig bij de kinderen terechtkomen. Het hoofd van de Springplank, Harmanneke Ensing brengt de tegoedbonnen persoonlijk bij de kinderen thuis langs. Ensing over de donatie van vorig jaar: “In de school merken we dat ouders heel weinig geld hebben, waarbij het voorzien in de dagelijkse behoeftes zoals eten en kleding voor de kinderen, al een moeilijke opdracht voor ouders is. We kunnen ons soms niet voorstellen dat deze gezinnen leven op tien minuten fietsen van de wijk waarin wij zelf leven.”

Het genootschap kiest er voor om in de anonimiteit te opereren. Zij wil hiermee voorkomen dat het genootschap en donateurs worden aangesproken door ouders, de school of kinderen.

Onder ‘armoedegrens’ wordt verstaan het inkomen dat een huishouden nodig heeft om te kunnen voorzien in de basisbehoeften. Bij een inkomen gelijk aan de armoedegrens gaat het inkomen geheel op aan noodzakelijke uitgaven. Er is dan geen vrij te besteden inkomen over. De gemeente Leiden hanteert voor de minimaregelingen 120% van de bijstandsnorm als bovengrens.

Doneren kan op rekening NL14 ABNA 0246502916 van SCOL onder vermelding van “De Zwarte Hand”. Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL) is de koepel waar de basisschool De Springplank onder valt.

Delen

5 reacties

 1. Zwarte Hand is bijzonder verguld met de tot heden ontvangen geldelijke steun.
  Het is onvoorstelbaar hoeveel armoede men ook in Leiden tegenkomt.
  Het is dankbaar werk om kinderen een mooie kerst te bezorgen.
  Niet voor iedereen is welvaart vanzelfsprekend!

 2. Mooi initiatief. Het is echter treurig dat zoiets anno 2019 nog steeds nodig is en mensen afhankelijk zijn van liefdadigheid omdat de meeste politici niet in hen geïnteresseerd zijn. Ook Leidse politici zijn schuldig, want zij hebben het Leidse minimabeleid grotendeels afgeschaft.
  .
  Maar even terzijde, moet dit genootschap niet ‘De Roetveeg Hand’ heten? 😉

 3. Goh. Je wil een liefdadigheidje oprichten, en dan geef je het de naam van èn een Italiaanse afpersers-organisatie, èn een Servische terreurgroep, en van de huurmoordenaars uit alle Elder Scrolls-computerspellen, èn je blijft volledig anoniem. Geeft echt superveel vertrouwen dat dit een brandschone club van eerlijke mensen is, en dat elke uitgedeelde euro legaal is verdiend.

  Hoe zou zo’n vergadering zijn gegaan?
  ‘We moeten nog een naam. Iemand ideeën?’
  ‘We zijn een soort Secret Santa’s, dus we kunnen onszelf de SS noemen?’
  ‘Klinkt goed! Fijn, iets zonder negatieve associaties!’
  ‘We brengen lichtjes op de weg van kinderen, dus misschien is “Lichtend Pad” een goede naam?’
  ‘I like it! Nog meer van zulke ideeën?’
  ‘De Ideologisch doch Realische Actie? IRA?’

   • Blijkbaar heeft Bart idd nooit Pietje Bel gelezen, jammer want dat zijn leuke verhalen en had hij nu kunnen glimlachen in plaats van al zijn frustraties hier neer te gooien. Wat een droeftoeter die Bart.

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline