Borden vuurwerkvrij centrum geplaatst

56

De gemeente Leiden heeft de borden neergezet waarop wordt aangekondigd dat het afsteken van vuurwerk in het gebied binnen de singels (vanaf) dit jaar verboden is. Het hele centrum is voortaan vuurwerkvrije zone. Buiten de singels mag geen vuurwerk worden afgestoken in de parken en ook niet in de buurt van het dierenasiel in de Stevenshof.

Hoe de inwoners in het centrum van Leiden zich aan het vuurwerkverbod zullen houden, valt nog te bezien, maar burgemeester Lenferink heeft goede hoop: “Sinds we het afsteken van vuurwerk in alle parken hebben verboden, houdt men zich daar verbazingwekkend goed aan.”

De gemeente gaat het vuurwerkverbod op oudejaarsavond actief handhaven. Bewoners van het centrum die vuurwerk af willen steken, zullen dat buiten de singels moeten doen. Vanaf 18.00 uur gaan gemeentelijke opsporingsambtenaren de straat op, in de loop van de avond worden de boa’s afgelost door de politie. Vuurwerk afsteken is sowieso alleen toegestaan tussen 31-12-2019 vanaf 18.00 uur tot 01-01-2020 om 02.00 uur.

Wie zich niet aan het verbod houdt, krijgt in principe eerst een waarschuwing, bij herhaling volgt een boete (van honderd euro). Alle vuurwerkvrije zones staan op leiden.nl/oudennieuw.

 

Delen

56 reacties

   • Hier in Roomburg is het al sinds begin oktober aan de gang…. Ik ben het helemaal met de maatregelen eens. Ik denk dat de volgende stap binnen 5 jaar gezet wordt: een totaal verbod op het privé afsteken van vuurwerk zoals is heel veel landen al het geval is.

   • Was het maar een dag, ik zit al 2 weken in de herrie, helaas wonen mijn hond en ik niet in het centrum.

   • Marion, Was het maar 1 dag dan kun je er nog rekening mee houden, bijvoorbeeld je katten en honden en alle dieren buiten oordoppen indoen! Dat slaat dus nergens op 1 dag. Vanaf half oktober wordt er al met enorm vuurwerk gegooid. Niet normaal.

  • Els van Zanten

   Marion Ligtvoet als het inderdaad maar 1 dag was zou er niets aan de hand zijn maar het is al maanden gedonder. En dat is ellende met een bange hond die al weken niet uit wil. Goed dat Leiden hier nu een begin mee maakt 👍

  • Marion Ligtvoet

   Het schijnt dat je klein vuurwerk nu al mag afsteken, dus hebben we er Idd langer en meer last van.
   Je krijgt het nooit verboden, mensen kunnen het uit de hele wereld laten komen en dat hebben we allemaal aan ons zelf te danken.

  • Els van Zanten

   Marion Ligtvoet ja maar begin als gemeente nou maar gewoon met verbieden, het zal echt de eerste jaren niet goed gaan maar nu wordt het alleen maar elk jaar erger. De politie noemt het zelfs oorlog, en zij moeten het maar weer opknappen. En de andere hulpverleners… Ik voel me totaal niet aangesproken door jouw dat hebben we allemaal aan onszelf te danken hoor.

  • Els van Zanten

   Paula van Heijningen ja verschrikkelijk.. ik krijg mijn hond niet meer naad buiten, dan modt ik haar sleuren over de gtond. En waar is dd politie nou? Zet het leger maar in!

   • Je kunt je hond trainen om met vuurwerkervaring om te gaan, maar dat is zeker weer te veel.moeite…….

    • Marco, niet alle honden kunnen, ondanks training, goed omgaan met vuurwerk. Maar daar rekening mee houden, is voor jou zeker te veel moeite?

     • Ik steek geen vuurwerk af, maar geef wel hondentrainingen. Het komt maar zelden voor dat een hond niet te trainen is, maar dan moet je daar wel me beginnen als ze jong zijn. Veel baasjes kunnen en/of willen dit niet.
      Neemt niet weg dat ik ook geen fan ben van vuurwerk.

  • Piet Pekelharing op

   Ik denk het wel. Maar er zal wel veel meer vuurwerk worden afgestoken in de wijken waar het nog wel mag.

 1. Als de handhaving van het vuurwerkverbod in het centrum functioneert zal dit tot meer overlast buiten de singels leiden. Er zal dus een effectief gehandhaafd vuurwerkverbod voor heel Leiden moeten komen. Gooi hardnekkige vuurwerkverslaafden dan maar met een doos vuurwerk in een parkeerkelder en doe de deur dicht.

  • Hier ben ik ook bang voor. Alle handhaving binnen de singels en daarbuiten chaos en anarchie. Een totaalverbod op deze zielige hobby zou fijn zijn, het lolletje van die paar mannetjes weegt niet meer op tegen de overlast en kosten voor de samenleving.

   • Een Leids burger op

    Sommige mensen willen toch graag vuurwerk blijven afsteken. Een totaal verbod voor heel Leiden zou er toe leiden dat mensen dan elders weer vuurwerk zullen gaan afsteken. Het verplaatst zich dus alleen maar.
    .
    Eerst maar eens zien of dit verbod in de binnenstad te handhaven is. Anders heeft het geen zin om over uitbreiding van het vuurwerkverbod te spreken als dit dan toch niet gehandhaafd kan worden.

 2. Prima maatregel. Wel even stevig handhaven, dan stopt deze milieuvervuilende overlast vanzelf.

 3. Nou, burgemeester, deze strenge maatregelen gaan echt wel helpen. Eerst een waarschuwing geven, FOEI zeggen en dan maar liefst honderd euro. Heel krachtdadig optreden. Met deze altijd consequent en streng handhavende burgemeester valt niet te spotten!! (….) Nu, een promotie naar Duindorp…eh. Den Haag zit er nu zeker wel in……

  • Als de burgemeester had aangeveven dat er streng gecontroleerd zou worden met hoge boetes, dan zou je daar weer over zeiken. Azijnpisser!

 4. Aan de reactie hier kun je wel aflezen dat vrijwel niemand iets met het mileu heeft of met dieren welzijn. Wel woorden maar geen daden “want dat is te lastig en te moeilijk” Huichelachtige en onverantwoordelijke houding.

  Ten slotte: de kosten van vuurwerk ongelukken gewoon op de daders verhalen en niks “de staat of de verzekering betaalt wel”

 5. Er zijn mensen die aan vuurwerk plezier beleven dus zijn er ook azijnpissers die vinden dat het verboden moet worden.

  • Een inwoner van Leiden op

   De heer groen, helemaal mee eens. Ze hebben ook niks met mensen welzijn. Zoveel longpatiënten die het stikbenauwd krijgen van al die vuurwerkdampen..het zal die vuurwerk afstekers worst zijn. En gemeente…ga aub handhaven..in de binnenstad wordt op dit moment al volop geknald!

   • Een Leids burger op

    Met die laatste zin eens.
    Maar wat de milieuvervuiling en gezondheidsrisico´s betreft: Er zijn echt wel grotere bronnen van milieuvervuiling e.d. dan die ene keer per jaar van het vuurwerk.

   • Een inwoner van Leiden op

    Een leids burger, longpatiënten hebben het op oudjaars avond EXTRA benauwd door al die vuurwerkdampen. Ik weet er alles van.

 6. Goede maatregel maar VOLSTREKT ONDUIDELIJKE borden! Maar een simpel bord met grote letters “VUURWERKVRIJE ZONE”. Meer hoeft er niet op te staan. Grappig dat ze dit bij het Kruitschip hangen……….

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline