Burgemeester Lenferink: "Leiden stap voor stap vuurwerkvrij maken"

Leiden had tijdens de jaarwisseling de grootste vuurwerkvrije zone van Nederland als het gaat om het aantal inwoners van zo’n gebied. In de Leidse binnenstad wonen ongeveer 23.500 mensen. Burgemeester Lenferink ruimde gisteravond bijna de helft van zijn twintig minuten durende nieuwjaarstoespraak in voor het thema vuurwerk. “Ik ben voorstander van een totaal vuurwerkverbod”, hield Lenferink de goedgevulde Pieterskerk voor. “Ook altijd geweest. Laten we Leiden stap voor stap helemaal vuurwerkvrij maken. Ook als landelijke regels nog op zich laten wachten.” Het leverde hem een luid applaus op.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over vuurwerk en andere zaken die in zijn nieuwjaarstoespraak aan de orde kwamen.

Urgenda
Lenferink denkt dat een landelijk vuurwerkverbod weleens via de rechter afgedwongen zal kunnen worden. “Er wordt weleens de vergelijking gemaakt met de Urgenda-zaak over het milieubeleid. Zo’n claim bij de rechter is volgens sommigen voor vuurwerk nog veel makkelijker gezien aantal slachtoffers dat daarmee is gemoeid. Ik ben het daarmee mee eens.”

Lenferink wil ook bij de komende jaarwisseling het gebied binnen de singels weer als vuurwerkvrije zone. “En op basis van vrijwilligheid kunnen we het gebied uitbreiden met de omliggende wijken om zo de toenemende steun voor het afschaffen van consumentenvuurwerk op korte termijn verder te verzilveren.” Lenferink wil daarvoor peilingen houden in de wijken. Als een meerderheid van de bewoners voor een vuurwerkverbod is, wordt het ingevoerd.

Duurzame stad
Naast vuurwerk en het opsommen van een flinke serie hoogtepunten zoals het landskampioenschap van de Leidse Rugby Club DIOK en de successen van verschillende Leidse musea die bezoekersrecords verpulderden, stond Lenferink ook uitgebreid stil bij het thema duurzaamheid. “De komende dertig jaar moeten alles woningen en bedrijfspanden van het gas af. We moeten de stad flink vergroenen, de afname van de biodiversiteit in onze regio moet worden gekeerd en water moeten we beter opvangen”, zei Lenferink die zijn gehoor voorhield dat dat echt veel inspanning gaat kosten. “In 2050 moeten we er zijn. Dat lijkt lang, maar tijd vliegt voorbij. Leiden heeft bijvoorbeeld 60.000 woningen. Als we die allemaal willen verduurzamen moeten we er 2.000 per jaar doen. Dat halen we lang niet.”

Leiden Maatschappij Politiek Vuurwerkverbod Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×