Kersten grijpt definitief de macht bij Partij Sleutelstad

13

De leden van de Politieke Vereniging Partij Sleutelstad (PS) hebben tijdens een volgens partijbaas Maarten Kersten drukbezochte bijeenkomst in een zaal van cafe het Praethuys unaniem hun steun uitgesproken aan het zittende bestuur en de fractieleden Maarten Kersten, en de duoraadsleden Güler, Van Malkenhorst en fractiemedewerker Vos.

Ook werd met algemene stemmen besloten om de ‘dissidente’ fractieleden Anandkoemar Jitan, duoraadslid Anand Siwpersad, en het oud-duoraadslid Prem Kalicharan uit de partij te zetten. “Zij mogen zich niet meer voordoen als bestuursleden of vertegenwoordigers van PS of de indruk wekken dat zij dat zijn. Ook werd hun in twee moties gemaand af te zien van media-optredens namens fractie of partij”, staat in een verklaring. De drie ‘dissidenten’ waren niet aanwezig op de ledenvergadering.

Vertrouwensbreuk
Sinds afgelopen september rommelt het in de enige lokale partij uit Leiden, wat begin begin november tot een vertrouwensbreuk leidde binnen de partij. Zowel fractievoorzitter Kersten als raadslid Jitan claimden toen de partijnaam en kondigden aan zelf onder die naam verder te gaan. Dat leidde echter niet tot een concreet resultaat, aangezien het onduidelijk bleef wie er namens de partij handelde.

Juridische stappen
Terwijl Jitan recent nog aan deze omroep liet weten uit te zoeken welke juridische stappen hij kan ondernemen tegen de partij en binnenkort met meer nieuws te komen, komt Kersten vrijdagavond al met een persbericht over de meest recente bijeenkomst van leden van de partij. Die vond plaats op 9 januari en werd een week eerder aangekondigd met een advertentie in het Leids Nieuwsblad. Dat is nodig wanneer het bestuur zelf geen gehoor geeft aan een oproep om een ledenvergadering uit te roepen, wat in dit geval niet kon ‘omdat de bestuursleden partij zijn in het conflict tussen de twee delen van de fractie’.

Hoewel Jitan op de bijeenkomst werd opgeroepen zijn raadszetel ter beschikking te stellen aan de partij, hoeft hij niet te vrezen voor zijn plek in de gemeenteraad. De raadszetel van Jitan hoort sinds zijn verkiezing namelijk niet bij de partij, maar bij Jitan zelf. Daar kunnen zowel de leden van de partij als fractievoorzitter Kersten geen verandering in brengen, omdat een zetel persoonlijk is en niet hoort bij de partij.

Delen

13 reacties

  • Jantje van Leiden op

   Heerljk zo’n interne partijstrijd. Geeft precies aan dat het in dit geval gaat om zij tegen wij. Bij de volgende verkiezingen dus einde hiervan.

   • Ja, maar het levert geen einde op aan de praktijk van zetelroof, want dat gaat gewoon door. Door minister Plasterk is vijf jaar terug al eens de haalbaarheid onderzocht van een afsplitsingsverbod voor Tweede Kamerleden door zulks op te nemen in de Grondwet. Maar dat bleek toch moeilijk te realiseren. Wel is sinds 2017 besloten de spreektijd van afsplitsers tijdens vergaderingen te beperken of minder geld voor facilitaire zaken toe te kennen. Dat zou je ook naar het gemeentelijk niveau kunnen vertalen door de spreektijd van afsplitsers aan te passen en geen fractiekamer toe te kennen. Dan gaan ze maar in het café zitten, de boeven.😂

    • Jantje van Leiden op

     Het ’probleem’ is, dat noch Grondwet, noch Kieswet het begrip ’partij’ kennen. Iedereen kan zich individueel kandidaat stellen. Dat wordt lastig gevonden, vandaar de zgn. ’kieslijsten’, waarop dus kandidaten staan. De Kieswet geeft dan de mogelijkheid boven zo’n kieslijst al of niet een naam te zetten. Dat kan een partijnaam zijn, maar ook geen naam is mogelijk. Als er een naam staat, is dat vaak een politieke partij. Je kiest dus nooit een politieke partij, maar altijd een kandidaat. Toewijzing van een zetel vindt dus plaats op basis van het aantal op zo’n lijst uitgebrachte stemmen gedeeld door de zgn ’kiesdeler’. Er bestaat dus niets zoiets als ’zetelroof’.

     • Ja heer C., daarmee schets je nu precies de kern van het probleem. De Grondwet en Kieswet zijn op dit onderwerp niet ‘meegegroeid’ met de ontwikkeling van het politieke bestel. In de tijd van Thorbecke bestonden slechts politieke bewegingen en (nog) geen politieke partijen zoals wij die nu kennen met partijprogramma’s, fractiediscipline en coalitieakkoorden. Eigenlijk is het nog heel lang relatief goed gegaan en was het probleem van zetelrovers beheersbaar. Maar wie een blik op het aantal eenmenspartijtjes of splinters in de Tweede Kamer werpt kan niet anders concluderen dan dat daar op enigerlei wijze een mouw aan moet worden gepast. Ofwel met een wetswijziging of praktisch zoals met beperking van spreektijden, het aantal ingediende schriftelijke vragen, aangevraagde debatten en andere besluitvorming vertragende ongein. Onze huidige kamervoorzitter Arib heeft het er maar moeilijk mee. Overigens heeft historicus en Elsevier-columnist Geerten Waling recent een aardig boekwerkje uitgebracht over 100 jaar zetelroof en fractiediscipline: https://historiek.net/zetelroof-geschiedenis-geerten-waling/67080/

    • Een Leids burger op

     Citaat uit het stuk van G. Waling:¨…. zou zetelroof wel wat meer gewaardeerd kunnen worden als veiligheidsklep om de kiezersdemocratie te beschermen tegen ongebreidelde partijmacht.¨
     Zeker als je hier ziet hoe Kersten anderen uit de partij zet. …

 1. Een Leids burger op

  En nu maar afwachten wie straks Kersten uit de partij zet. Dan zou deze soapserie helemaal compleet zijn.

 2. Het wordt tijd dat zetelroof bij wet niet toegestaan wordt, immers de partij is het orgaan dat opereert tijdens verkiezingstijd, dat faciliteert, dat kosten maakt en uiteindelijk bij niet goed functioneren van de zetelrovers gewoon weer nieuwe kandidaten kan aanstellen. De aapjes leren fietsen en gaan er met de hoofdprijs vandoor zoals we onlangs ook nog bij het FVD hebben kunnen zien. Door rancune helpen ze zelfs de “tegenpartij” tegen hun eerdere principes in aan een meerderheid bij belangrijke besluiten. Puur parasiteren en wachtgelden na afloop incasseren, want herkozen worden in hun nieuwe gedaante, wordt echt moeilijker. Behalve Kuzu maar die profiteert van zijn etnische achtergrond waar hij nimmer op gewezen wil worden haha.

  • Kanis & Egberts op

   Kuzu, Özturk en Azarkan hebben ze minder moeite mee. De koffie schijnt daar op de DENK fractiekamer beter te zijn dan die van juffrouw Jannie in de Tweede Kamer…

 3. Buitenlanders eruit, alleen echte NL’ers en Leidenaren erin.
  Al die rare namen, niemand kent ze, ze doen geen reet behalve hun eigen rare vriendjes helpen aan vergunningen etc.
  Lekker plucheplakken en interessant doen, kijk mama- ik zit in de politiek en loop in pak. Iedere maand een anderhalve rug opstrijken voor de hete lucht die je uitkraamt. WEGWEZEN djintan, koerkuma, chilli-chilli en doner-kebab. Piet Kersenboom, Jan Rookworst en Jannie Aardappel kom er maar in. Duidelijke taal zonder irritant accent.

Over de auteur

Je bent nu offline