Jitan Anand en Maarten Kersten van Partij Sleutelstad zitten naast elkaar in de Leidse gemeenteraad. (Archieffoto: Chris de Waard).

Kersten grijpt definitief de macht bij Partij Sleutelstad

De leden van de Politieke Vereniging Partij Sleutelstad (PS) hebben tijdens een volgens partijbaas Maarten Kersten drukbezochte bijeenkomst in een zaal van cafe het Praethuys unaniem hun steun uitgesproken aan het zittende bestuur en de fractieleden Maarten Kersten, en de duoraadsleden Güler, Van Malkenhorst en fractiemedewerker Vos.

Ook werd met algemene stemmen besloten om de ‘dissidente’ fractieleden Anandkoemar Jitan, duoraadslid Anand Siwpersad, en het oud-duoraadslid Prem Kalicharan uit de partij te zetten. “Zij mogen zich niet meer voordoen als bestuursleden of vertegenwoordigers van PS of de indruk wekken dat zij dat zijn. Ook werd hun in twee moties gemaand af te zien van media-optredens namens fractie of partij”, staat in een verklaring. De drie ‘dissidenten’ waren niet aanwezig op de ledenvergadering.

Vertrouwensbreuk
Sinds afgelopen september rommelt het in de enige lokale partij uit Leiden, wat begin begin november tot een vertrouwensbreuk leidde binnen de partij. Zowel fractievoorzitter Kersten als raadslid Jitan claimden toen de partijnaam en kondigden aan zelf onder die naam verder te gaan. Dat leidde echter niet tot een concreet resultaat, aangezien het onduidelijk bleef wie er namens de partij handelde.

Juridische stappen
Terwijl Jitan recent nog aan deze omroep liet weten uit te zoeken welke juridische stappen hij kan ondernemen tegen de partij en binnenkort met meer nieuws te komen, komt Kersten vrijdagavond al met een persbericht over de meest recente bijeenkomst van leden van de partij. Die vond plaats op 9 januari en werd een week eerder aangekondigd met een advertentie in het Leids Nieuwsblad. Dat is nodig wanneer het bestuur zelf geen gehoor geeft aan een oproep om een ledenvergadering uit te roepen, wat in dit geval niet kon ‘omdat de bestuursleden partij zijn in het conflict tussen de twee delen van de fractie’.

Hoewel Jitan op de bijeenkomst werd opgeroepen zijn raadszetel ter beschikking te stellen aan de partij, hoeft hij niet te vrezen voor zijn plek in de gemeenteraad. De raadszetel van Jitan hoort sinds zijn verkiezing namelijk niet bij de partij, maar bij Jitan zelf. Daar kunnen zowel de leden van de partij als fractievoorzitter Kersten geen verandering in brengen, omdat een zetel persoonlijk is en niet hoort bij de partij.

Leiden Politiek Strijd om Partij Sleutelstad


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×