D66-raadslid Arne-Jan Vos licht de motie tegen sloop van twee gebouwen toe in Politiek071. (Foto: IJsbrand Terpstra).

D66 Oegstgeest ziet niks in sloop historische gebouwen Endegeest

In Oegstgeest is onrust ontstaan over het plan om twee oude gebouwen in de bosrijke omgeving van kasteel Endegeest te slopen. Het gaat om het Poortgebouw en de Julianaschool, waarvan de wethouder vindt dat die een grote doorlopende groenstrook in de weg staan. Oppositiepartij D66 vindt echter dat de wethouder een eerdere opdracht van de gemeenteraad verkeerd interpreteert en dient een motie in. “Er is nooit gesproken over sloop en daar zijn we wel een beetje door verrast”, aldus D66-raadslid Arne-Jan Vos in Politiek071.

Er wordt al enkele jaren gewerkt aan de herontwikkeling van een groot gebied rond het gemeentehuis en kasteel Endegeest. Afgelopen jaar gaf de gemeenteraad de wethouder de opdracht om het groene karakter van het gebied Endegeest te behouden en versterken. Op 27 december 2019 presenteerde wethouder Peter Glasbeek hoe dat eruit moet gaan zien. Naast een slagboom op de doorgaande Endegeesterstraatweg wil hij ook de twee historische gebouwen slopen. “Over het slopen op zich zou je nog na kunnen denken”, zegt Vos. “Maar wat hier gebeurt is dat je het op een andere plek in het gebied terug gaat bouwen.” De eigenaar van de gebouwen wordt namelijk gecompenseerd bouwgrond in een ander deel van het gebied. “Je wint er netto dus geen groen mee. Sterker nog: er zal bos moeten worden gekapt om de gebouwen te kunnen slopen.”


IJsbrand Terpstra in gesprek met D66-raadslid Arne-Jan Vos over de ingediende motie

Karakteristieke gebouwen
Afgelopen donderdag diende D66 daarom een motie in waarin de wethouder wordt opgeroepen om de twee gebouwen niet te slopen, maar om op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar. “De gebouwen die er staan, passen goed in het beeld van het gebied en het zijn ook karakteristieke gebouwen”, zegt Vos, die vindt dat hij nu beter op tijd bij kan sturen dan over een paar maanden tegen het gehele plan te stemmen. “De wethouder interpreteert de instructies op een manier die ik niet zou kiezen. Dus wat ik nu wil aangeven is niet: wethouder ik vertrouw je niet meer, maar: ik ben niet zo blij met de interpretatie.”

Tijdsdruk
De motie van D66 wordt tijdens een commissievergadering op 5 maart besproken. Dat gebeurt onder de tijdsdruk van het voorbereidingsbesluit, dat ontwikkelingen in het gebied op dit moment onmogelijk maakt zodat in rust aan een nieuw plan kan worden gewerkt. Dat loopt in juni van dit jaar af. Als er dan nog geen nieuw bestemmingsplan is, worden ontwikkelingen weer mogelijk op basis van de huidige regels. Rivierduinen heeft inmiddels al een bouwaanvraag ingediend, die vanaf dat moment in behandeling moet worden genomen. “Maar ik ga er vanuit dat als de wethouder zo’n duidelijke deadline aanvaardt, dat het dan ook lukt”, zegt Vos over de naderende deadline van het voorbereidingsbesluit. “En dat als het niet lukt, dat ze ons dan vragen om meer geld voor het aannemen van mensen zodat het wel lukt.”

Oegstgeest Politiek Toekomst Endegeest en Overgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×