Overleg aan een van de gesprekstafels tijdens 'De eerste helft'-bijeenkomst voor het Leids sportakkoord. (Foto's: Gerry van Bakel).

Bijeenkomst 'de eerste helft' levert bouwstenen voor Leids sportakkoord

Bestuurders van sportverenigingen, buurtcoaches, een kinderopvangaanbieder en een flinke groep ambtenaren van de gemeente Leiden kwamen deze week samen in de kantine van rugbyclub DIOK. Ze spraken daar hun ideeën en wensen uit over wat er allemaal in het Leidse sportakkoord moet komen. Verantwoordelijk wethouder Paul Dirkse trapte ‘De eerste helft’ af.

Sportformateur Mijke Sluis had twee buurtsportcoaches uit Rijswijk en Delft uitgenodigd om alle aanwezigen te voorzien van wat praktijkvoorbeelden. Sjors Grasman en Mike van der Kraan namen in sneltreinvaart een aantal initiatieven door waarbij op slimme wijze gebruik werd gemaakt van accommodaties, kennis en mensen. Sluis hield wel de tijd in de gaten, want al die Leidse sportliefhebbers moesten vooral zelf aan de slag. Eerst mochten er briefjes worden geplakt op posters met ideeën, vragen, wensen, opmerkingen en plannen.

Scepsis
Sommige posters bleven in eerste instantie nog wat leeg, maar al snel werden ze allemaal redelijk goed gevuld. Na een korte pauze namen de gespreksleiders van diverse ’tafels’ die posters mee en kon iedereen aan een tafel naar zijn of haar keuze aanschuiven.

Vanuit de sportverenigingen valt er nog wat scepsis te bespeuren en een kritische noot richting de gemeente Leiden. Irene van Popering, bestuurster van Gymsport Leiden, zegt dat er al wekenlang een gat in de vloer van een gymzaal zit dat maar niet gerepareerd wordt. Jan Botman van Leiden Atletiek is bang dat er van alles bij de verenigingen wordt gedumpt, terwijl die hun handen al vol hebben aan het bemensen van hun eigen programma en activiteiten.

Platform
Bij de plenaire terugkoppeling van de tafelgesprekken komt ook naar voren dat verenigingen en organisaties wel willen en ook al van alles organiseren, maar daarbij een platform missen waarop dit allemaal samenkomt. Bijvoorbeeld een sportmarkt waar verenigingen zich kunnen profileren. Airin van der Horst, voorzitter van de honk- en softbalvereniging Biënto, zegt daarover dat zulke promotiemogelijkheden altijd veel nieuwe aanmeldingen oplevert. “Honkbal en softbal zijn kleine sporten, wij willen er graag meer bij worden betrokken.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met deelnemers aan bijeenkomst De eerste helft over het Leids sportakkoord.

Rolf Marselis, voorzitter Leidse Sportfederatie, is positief over de bijeenkomst. “Ik ben blij met de opkomst en ook met de diversiteit. Ik hoor nog wel een aantal mensen dat vooral wil komen halen, terwijl we juist mensen en clubs nodig hebben die willen brengen. Maar ik zie ook veel mensen die energie krijgen van een avond als dit en nog lang blijven napraten. Er liggen flink wat ambities op tafel.”  Marselis ziet ook nog wel een taak voor LSF om meer te communiceren met de verenigingen en onderlinge verbindingen te versterken.

Tussenstappen
Sportformateur Mijke Sluis is tevreden met de opkomst. “Het leeft in Leiden, maar er is nog wel veel werk aan de winkel. Misschien moeten we nog wat tussenstappen doen, wellicht zoals in hockey een paar kwarten inlassen voordat we naar de tweede helft kunnen.” Wat betreft de kritiek op de gemeente benadrukt Sluis dat een relatie van twee kanten komt.  Ze hoopt dat de fricties deelname aan het sportakkoord niet in de weg zullen staan. “We hebben in een eerder stadium al afgesproken dat we heel praktische zaken die de gemeente met de verenigingen moet oplossen buiten het akkoord houden. De gemeente was vanavond aanwezig, zij hebben het gehoord.”

In april staat er een tweede bijeenkomst op de planning.

 

 

Leiden Sport Leids Sportakkoord


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×