De gemeenteraad van Oegstgeest. (Archieffoto: IJsbrand Terpstra).

Vergadering gemeenteraad Oegstgeest gaat niet door

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft woensdag besloten om deze week toch niet te vergaderen. Eerder werd nog besloten om de raadsvergadering wel door te laten gaan, maar de voorbeeldfunctie die het dorpsbestuur heeft, geeft nu de doorslag. Alle besluiten die op de agenda stonden, worden doorgeschoven naar volgende maand.

Ondanks de corona-maatregelen die nu gelden, kunnen gemeenteraden nog wel vergaderen. Maar het Oegstgeester presidium, een afvaardiging van raadsleden die de agenda bepaalt, besloot dat er geen urgente agendapunten zijn, waardoor de landelijke oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven, is gevolgd. Een aantal raadsleden had al aangegeven niet te zullen komen vanwege ziekte(verschijnselen).

Endegeest
Op de agenda van deze raadsvergadering stond, naast vragen en een aangekondigde motie over de huidige coronacrisis, onder meer een motie van D66 over het veelbesproken Endegeest-terrein. Daarvan werd eerder echter al duidelijk dat die zou worden ingetrokken omdat de wethouder toezegde dat het Poortgebouw niet gesloopt hoeft te worden. Lokaal Oegstgeest kondigde deze week nog wel een motie aan om een aantal gebouwen in dat gebied tot monument te bestempelen. Het gesprek daarover kan nu op z’n vroegst eind april worden gevoerd.

Wetswijziging
Online vergaderen is voor gemeenteraden op dit moment nog geen optie, aangezien besluiten alleen genomen kunnen worden in een fysieke bijeenkomst. Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt op dit moment wel aan een versoepeling van de wet waarin dat geregeld is. Die wordt aanstaande vrijdag besproken in de ministerraad, zo staat in een mail aan de Oegstgeester raadsleden. Daardoor zou online vergaderen eind volgende maand wel mogelijk moeten zijn.

Leidse regio
Oegstgeest is overigens niet de enige gemeente waar de lokale democratie tijdelijk wordt gepauzeerd. In Leiden, Leiderdorp en Voorschoten werden eerder al raadsbijeenkomsten afgelast. Zoeterwoude is de laatste gemeente in de Leidse regio die de geplande raadsvergadering deze week nog wel door laat gaan. De meerderheid van de gemeenteraad heeft daar echter al aangeven niet aanwezig te zullen zijn, waardoor besluitvorming in een later ingelaste vergadering zal moeten plaatsvinden.

Oegstgeest Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×