(Foto: Brahim Lakhal).

Vloggende broers Brahim en Bilal gescheiden door coronavirus

Het bekende Leidse vlogduo Brahim en Bilal Lakhal kan elkaar tijdens de coronacrisis niet bezoeken. Bilal heeft het syndroom van Down en woont in Swetterhage, een zorginstelling voor gehandicapten van Gemiva in Zoeterwoude. Die instelling heeft inmiddels alle bezoeken verboden, legt Brahim uit: “We hoorden de ene dag dat hij niet meer naar ons mocht komen en de dag erna dat wij hem ook niet meer mochten bezoeken, zonder kans om nog afscheid te nemen.”

Cor van der Velden in gesprek met Brahim Lakhal

Brahim en Bilal maken wekelijks vlogs waarin ze allerlei bekende Nederlanders opzoeken en ze vragen naar hun succes. “Zo willen we liefde en positiviteit uitstralen, waarbij mijn broertje voor hele leuke en grappige beelden zorgt”, aldus Brahim. Bilal heeft het verstand van een kind van twee of drie jaar, dus hij begrijpt nauwelijks iets van de situatie rond het coronavirus. De enige manier van contact bestaat uit dagelijks videobellen. “Ik heb hem uitgelegd dat we van de dokter niet meer mogen knuffelen, omdat we dan ziek worden. Toch vraagt hij steeds wanneer we iets leuks gaan doen of op vakantie gaan.” Het is voor Bilal heel moeilijk, maar ook Brahim heeft na het videobellen altijd een brok in zijn keel.

Brahim vindt het belangrijk dat er aandacht is voor mensen die in een zorginstelling wonen. “Het is heel moeilijk voor ouderen en gehandicapten die niet meer bezocht mogen worden. Familie kan helpen door vaak te bellen, liefst met beeld erbij. Spreek een vast moment af, zodat ze er echt naartoe kunnen leven.” Kaartjes sturen helpt niet altijd. Bilal begrijpt bijvoorbeeld niet veel van wat dat betekent. Het is ook zwaar voor het zorgpersoneel: “Ik heb veel contact met de verzorgers van Bilal, om hen zoveel mogelijk te helpen in deze moeilijke tijd.” De belangrijkste boodschap van Brahim voor de buitenwereld is: “Laten gezinnen die gezamenlijk thuis zitten bedenken hoe goed ze het hebben!”

 

Leiden Maatschappij Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×