(Foto: Paul Boogaard).

Wijkagent: "Aantal inbraken en verkeersongelukken neemt duidelijk af"

De politie ziet de afgelopen weken het soort zaken waar ze mee te maken krijgen verschuiven. Diefstal en ruzies blijven, maar inbraken en verkeersongelukken zijn duidelijk afgenomen. Ook krijgen nep-collectanten en mensen die zich voordoen als artsen om bij ouderen binnen te komen, bijna geen voet meer tussen de deur. De overlast die door rondhangende jongeren werd veroorzaakt, is inmiddels ook een heel stuk minder. Dat laat de Leidse wijkagent Paul Boogaard weten.

Reanne van Kleef sprak met wijkagent Paul Boogaard.

De taken en werkwijzen van de politie zijn nauwelijks veranderd door de coronamaatregelen. Zo vertelt wijkagent Boogaard, werkzaam in Leiden Zuid, Voorschoten en Zoeterwoude. De politie moet nog steeds de openbare veiligheid garanderen, waardoor er in de werkzaamheden van agenten niets verandert. “Alleen het werk dat we normaal op kantoor doen, doen we nu thuis.”

De coronamaatregelen zorgden afgelopen weekend wel voor extra werk: “Er was toen veel overlast van jeugd op straat, we kregen meldingen van geluidsoverlast en vernielingen.” Studenten waren een positieve uitzondering: zogenaamde coronafeestjes waren er in Leiden vrijwel niet. Toen de regering maandagavond verbood om met meer dan drie mensen samen buiten te zijn, was het overlastprobleem ook direct afgelopen.”

Jongeren bewust van risico’s
Mensen gaan volgens Boogaard steeds beter met de maatregelen om. “Je ziet overdag nog wel veel ouders met kinderen op straat, maar in de avond gaat iedereen naar binnen. Mensen worden zich bewust van het gevaar van het virus, omdat iedereen aan het waarschuwen is, van het RIVM tot Ali B. Ook jongeren tussen de elf en twintig jaar worden zich bewust van de risico’s: zij worden minder snel ziek, maar kunnen het virus wel degelijk verspreiden.”

Boogaard verwacht dan ook niet dat er veel boetes uitgedeeld gaan worden voor samenscholing. Ook het gevaar van criminelen die de crisis gebruiken voor babbeltrucs bij kwetsbare ouderen, is vrijwel geweken. “Inmiddels weet iedereen wat er speelt en heerst er een gezonde achterdocht tegen onbekenden aan de deur.”

Agenten gaan nog gewoon met zijn tweeën de straat op. Er wordt wel extra gelet op hygiëne: “Onze eigen gezondheid is ontzettend belangrijk. Dat is ook mijn boodschap voor alle mensen: wees niet eigenwijs, maar houd je aan de regels van de overheid.”

 

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×