Dodenherdenking in de regio in aangepaste vorm

De dodenherdenking op maandag 4 mei vindt in heel de regio plaats in aangepaste vorm. De ceremonies zijn zonder publiek en er wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te herdenken. Verder is de vlaginstructie anders dan andere jaren. Zo hangt die halfstok van zonsopkomst tot zonsondergang.

Oegstgeest
In Oegstgeest is er dit jaar geen herdenkingsceremonie in het Bos van Wijkcerslooth. Het pas opgerichte Comité Herdenken en Vieren, waarin Oranjevereniging, het Oorlogsgravencomité, het Comité Halifax, het Veteranen Comité en de Raad van Kerken de handen ineen hebben geslagen, leefde er sinds september 2019 al naar toe. Om het niet onopgemerkt voorbij te laten gaan hebben ze een brief op de website geplaatst. “Laten we juist nu onze gedachten uitgaan naar de mensen die aan het coronavirus zijn overleden, ook stil staan bij allen die in de oorlogsjaren zijn gesneuveld of omgebracht. Laten we denken aan deze mensen die – vaak op jonge leeftijd – het leven lieten, maar ook aan hun nabestaanden die met dit verlies verder moesten”, schrijft voorzitter Linda van der Zon.

Leiderdorp
In Leiderdorp is er in tegenstelling tot andere gemeenten wel een ceremonie. Er verandert weinig, behalve dat er geen toeschouwers fysiek aanwezig mogen zijn. Zo doet burgemeester Laila Driessen een toespraak, is er een kranslegging en is er om 20.00 twee minuten stilte. “We doen op deze manier een volledige herdenking. Dat was de wens vanuit het dorp”, zegt voorzitter van de Oranjevereniging Hans Kruinenberg. De ceromonie wordt live uitgezonden via de lokale omroep Unity.

Voorschoten
Bij het oorlogsmonument in Voorschoten is maandag geen publieke ceremonie. Overdag leggen locoburgemeester Paul de Bruijn en wethouder Marcel Cramwinckel namens het gemeentebestuur een krans bij het monument naast het gemeentehuis. Inwoners en organisaties kunnen vanaf 12.00 uur bloemen neerleggen bij het monument, zolang zij anderhalve meter afstand houden, opstoppingen voorkomen en niet met veel mensen komen

Zoeterwoude
De herdenkingsdienst en stille tocht naar het gemeentehuis komen te vervallen. Wel zullen er een aantal kransen worden gelegd bij het moment voor het gemeentehuis. Om te voorkomen dat er toch publiek op de kranslegging afkomt zal dit niet om 20.00 uur maar eerder op 4 mei gebeuren. Inwoners wordt verzocht om op 4 mei om 20.00 uur thuis de doden te herdenken en op 5 of 6 mei een bezoek aan het monument te brengen en hier, indien gewenst, bloemen te leggen. Door iedereen een eigen moment te laten kiezen hoopt de organisatie de drukte voldoende te spreiden.

Leiden
De Stichting Dodenherdenking Leiden organiseert op 4 mei enkele alternatieve herdenkingen om in deze coronaperiode toch gezamenlijk stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Vredesoperaties. De herdenkingen bij het Haagsche Schouw, De Naald (De Kooi) en de Pieterskerk en het Bevrijdingsmonument vinden nu zonder publiek plaats, maar worden op tv uitgezonden door de lokale omroep Sleutelstad. Ze zijn te zien via kanaal 46 (Ziggo) en online via www.sleutelstad.tv.

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×