De herinrichting van de Garenmarkt nadert de voltooiing. Een prima plek voor een tijdelijk terras vindt D66 Leiden. (Foto: Gerry van Bakel).

D66 pleit voor tijdelijke terrassen op Leidse pleinen

D66 Leiden wil extra plekken waar terrassen kunnen komen, ruimere sluitingstijden voor de terrassen en een gedoogbeleid voor creatieve horeca-initiatieven voor zover ze niet zomaar zouden mogen. “De Leidse horeca is niet alleen een belangrijke pijler voor de lokale economie, maar draagt ook bij aan de sociale cohesie in de stad”,  zegt raadslid IJsbrand Olthof die denkt aan uitbreiding van bestaande terrassen en extra plekken op de bekende Leidse pleinen.

 

Het kabinet maakte deze week bekend dat terrassen waarschijnlijk per 1 juni onder voorwaarden weer open mogen. “Goed nieuws voor veel horecaondernemers die hun omzet volledig zagen stilvallen”, zegt Olthof. “Een bezette terrastafel levert al snel een omzet op van wel 500 euro per dag. Iedereen wil straks na wekenlange sociale opsluiting weer kunnen genieten van de Leidse gastvrijheid. Daarom moeten we nu al kijken hoe we dat veilig en zo goed mogelijk kunnen faciliteren voor horeca-ondernemer en consument.”

Melle Tuik in gesprek met IJsbrand Olthof over het verruimen van de terrasmogelijkheden zolang de coronacrisis voort duurt.

In de vragen aan het college roept D66 de gemeente op om in gesprek te gaan met horeca-ondernemers, Centrummanagement Leiden en met omwonenden om te kijken of en waar er tijdelijk extra ruimte gecreëerd kan worden voor terrassen. “Door gebruik te maken van vrije ruimte bij bestaande terrassen. Ook als dat betekent dat de tafels en stoelen op plekken komen te staan waar dat nu niet is toegestaan”, schrijft het D66-raadslid. Olthof wil ook pleinen als de Beestenmarkt, Garenmarkt en de Lammermarkt en andere grote openbare ruimtes ‘al dan niet tijdelijk of op bepaalde dagen’ vol laten zetten met terrasmeubilair, zodat ondernemers die terrassen gezamenlijk kunnen exploiteren. Dat kan wat het D66-raadslid betreft zowel binnen als buiten de singels zijn.

Om de zwaar getroffen horecasector nog meer tegemoet te komen, wil D66 bovendien dat de gemeente af ziet van het heffen van precariobelasting voor de extra ruimte voor terrassen. Ook bepaalde regels zouden tijdelijk niet gehandhaafd moeten worden om het mogelijk te maken dat ook op terrassen waar dit nu niet is toegestaan, bijvoorbeeld toch alcohol geschonken kan worden.

Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×