Lakenhof, het eerste verpleeghuis in de regio dat weer bezoek mag toelaten. (Foto: Buro JP)

Leids verpleeghuis Lakenhof: één uur bezoek per week als proef

Het Leidse verpleeghuis Topaz Lakenhof laat sinds gisteren mondjesmaat bezoek toe. Elke bewoner mag één uur per week een vast familielid of mantelzorger ontvangen, met mondkapje. De bezoekregeling past in de landelijke proef bij 25 verpleeghuizen.

Bij Topaz had men vorige week nog grote twijfels over de snelheid waarmee minister Hugo de Jonge de proef met bezoek aan verpleeghuizen wilde starten. Zeker in het westen van het land was de piek van coronabesmettingen nog maar heel kort geleden. Ook de beschermingsmiddelen voor het personeel waren pas net in behoorlijke aantallen beschikbaar. Puur uit veiligheid had men graag nog even gewacht met het toelaten van bezoekers.

“Maar we hebben ons laten overtuigen”, zegt bestuurder Lia de Jongh van Topaz. De GGD gaf dat de besmettingen nu duidelijk dalen, er zijn nu ook genoeg mondkapjes. “Het blijft natuurlijk spannend, maar we willen nu toch familieleden toelaten. Dat verhoogt voor veel bewoners wel de kwaliteit van leven.” Er gelden wel strikte voorwaarden: elke bewoner krijgt één vaste bezoeker, die maximaal een uur per week tijdens het bezoekuur langs mag komen, op de eigen kamer.

Hypermodern
Lakenhof is het nieuwste verpleeghuis van Topaz. Het staat in de nieuwe woonwijk Churchillpark, op de oude sportvelden aan de Boshuizerkade en heeft de deuren pas begin 2019 geopend. Het tehuis met 72 bewoners is kleinschalig opgezet en uitgerust met moderne domotica, zoals sensoren die per bewoner op maat de bewegingsvrijheid regelen. En wat ook belangrijk is: in dit tehuis is nog geen enkele besmetting met het coronavirus geweest. Dus als het ergens mogelijk was om bezoek van familieleden veilig te regelen, was het hier.

“We vinden het fijn en tegelijk eng om met deze bezoekregeling te starten”, zegt Lia de Jongh. Maar nu de landelijke pilot start, was afwachten eigenlijk geen optie. “Door zelf mee te doen, kunnen we ook snel leren.” Daarbij kan Topaz rekenen op steun uit de wetenschap: zowel het LUMC als een landelijke onderzoeksgroep uit de ouderengeneeskunde gaan de proef volgen. En Topaz gaat die kennis weer delen met de andere zorgorganisaties in de regio: zoals Libertas, Activite, Marente en Florence.

De tijd is kort. Want als de proef goed verloopt, gaan over twee weken veel meer (zo niet alle) verpleeg- en verzorgingstehuizen bezoek toelaten. Maar dan weet je toch eigenlijk niks over toename van besmettingen? “Dat klopt”, zegt De Jongh. “De incubatietijd is ongeveer twee weken. Dus daar zullen we pas na 25 mei achter komen. Dat gaan we dan ook heel scherp in de gaten houden.”

“Maar er zijn wel praktische dingen die we in deze periode willen leren. Hoe fijn is het voor familie en bewoners om elkaar weer te zien? Hoe houdt men zich aan de bezoekregeling? Werkt het protocol goed of kan het verbeterd worden?” Het gaat dan om handen wassen, mondkapjes, afstand houden én om de keus voor vaste bezoektijden.

De Jongh verwacht dat aan die zaken wel te sleutelen valt. En niet voor alle bewoners zal dezelfde aanpak de beste blijken. Dat was nog een voordeel van Lakenhof als proeflocatie: er zijn daar zowel bewoners met dementie als mensen die alleen een zware lichamelijke beperking hebben. De ervaring met de bezoekregeling kan voor die twee groepen verschillend uitpakken.

Dit bericht past in de reeks “de virus-estafette”. De research voor deze rubriek over de Leidse regio en het coronavirus wordt mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij De virus-estafette


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×