Terras op het plein voor de Hooglandse Kerk. (Foto: Reanne van Kleef).

Eerste honderd Leidse horecagelegenheden krijgen meer plek voor terras

Door de versoepeling van de coronamaatregelen mag de Leidse horeca vanaf maandag 12.00 uur weer open. Wel gelden er speciale richtlijnen, waardoor er minder gasten kunnen komen. Om dit zoveel mogelijk te compenseren, hebben honderd horecaondernemers een vergunning gekregen voor een breder terras.

“Een belangrijke impuls voor de Leidse economie in coronatijd en meer uitgaansgelegenheid voor mensen uit Leiden en regio”, laat de gemeente Leiden weten. In totaal vroegen zo’n honderdvijftig Leidse horecaondernemers uitbreiding aan voor hun terras. De gemeente verwacht dit weekend nog meer ruime terrasvergunningen te kunnen verlenen.

Wethouder Yvonne van Delft van economie: “Juist in coronatijd biedt het terras horecaondernemers de gelegenheid om toch zoveel mogelijk omzet te genereren. Om gasten veilig en verantwoord te ontvangen, is meer ruimte nodig. Daarom hebben we na goed overleg met horecaondernemers, belangenverenigingen zoals Centrummanagement Leiden en omwonenden besloten om voor dit terrasseizoen ruimere terrassen toe te staan. Daarnaast is het ook de verantwoordelijkheid van bezoekers om er een gezellig en gezond terrassenseizoen van te maken.”

Terrasregels
Cafés en restaurants mogen binnen maximaal dertig gasten ontvangen op basis van een reservering en na een checkgesprek vooraf waarin wordt ingeschat of een bezoek gezondheidsrisico’s oplevert. In alle gevallen moeten mensen anderhalve meter afstand van elkaar houden, behalve mensen die tot één huishouden behoren. Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel kunnen zitten en moeten mensen onderling ook hier anderhalve meter afstand houden. Met tijdelijke doorzichtige terrasschermen en meer vierkante meters terras in de openbare ruimte kunnen ondernemers de terrasruimte volgens de gemeente maximaal benutten.

Voorwaarden
Bij de verruiming van de terrassen is als voorwaarde gesteld dat de veiligheid van de gasten en de doorgang voor de hulpdiensten gewaarborgd moet zijn. Voor het uitbreiden van het terras richting de naaste buren is hun schriftelijke toestemming vereist. Eventuele overlast of lawaai voor de omgeving moet minimaal zijn. Om de horecaondernemers in deze moeilijke economische tijd verder tegemoet te komen, wordt geen extra precariobelasting geheven. Ook worden er geen leges voor de extra terrasruimte in rekening gebracht. De huidige sluitingstijden voor terrassen blijven van kracht: zondag tot en met donderdag tot 24.00 uur en vrijdag en zaterdag tot 01.30 uur. Bij een buitentemperatuur van 28 graden en hoger is de sluitingstijd 01.00 uur (zondag tot en met donderdag) en 02.00 uur (vrijdag en zaterdag).

Zo blijft Leiden open
Om te zorgen voor een soepele heropening van de Leidse horeca is een gezamenlijke campagne gestart die bezoekers uitnodigt om vooraf de drukte te checken en een plek in het restaurant of café te reserveren. Op www.leidenopen.nl staan bovendien de gedragsregels die gelden in de Leidse horeca én in de winkels.

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×