(Foto: Frank Steenkamp).

De virus-estafette: Leidse startups in spanning over coronanoodlening

De coronacrisis blijkt er ook bij jonge hightechbedrijven flink in te hakken. De eerste noodsteun van het kabinet ging aan ze voorbij, maar sinds eind april kunnen startups en scale-ups een speciale coronanoodlening krijgen. Minstens 21 Leidse bedrijven een Corona Overbruggings Lening (COL) aan, maar pas vier hebben hem gekregen. De anderen zitten in toenemende spanning: overleven ze dit?

Bedrijven in nood konden sinds half maart hun personeel doorbetalen dankzij de miljarden van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Maar jonge high techbedrijven dreigden tussen wal en schip te vallen. Ze hebben vaak nog geen verkoopbaar product en maken dus weinig of geen omzet. Daardoor hebben ze niets aan de NOW, die op omzetverlies gebaseerd is. Maar ze maken wel hoge kosten: zo hoog, dat de Tozo-regeling voor het mkb ook geen soelaas biedt.

Banenmotor

Begin april trok InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland, aan de bel. Directeur Rinke Zonneveld, bekend als aanjager van innovatie, wees erop dat juist startups en scale-ups belangrijk zijn voor de economie. Hij rekende voor dat ze tussen 2015 en 2018 voor 220.000 nieuwe banen zorgden en dat ze de ‘snelst groeiende banenmotor van Nederland’ zijn. Er moest een speciaal noodinfuus komen om deze bedrijven overeind te houden. En dat kwam er toch nog snel.

Op 7 april stelde het kabinet 100 miljoen euro beschikbaar voor de Corona Overbruggings Lening (COL) voor innovatieve mkb-bedrijven. Aanvragers moesten laten zien dat ze toekomstperspectief hebben en waar mogelijk op kosten besparen. Als ze daaraan voldeden, konden ze leningen krijgen met een looptijd van drie jaar. De rente was maar 3 procent (en boven een half miljoen 5 procent) en je kon boetevrij aflossen. Dat zijn nette voorwaarden voor zulke kredieten: een bank zou het dubbele vragen.

Daarna liep het al gauw storm. Toen de landelijke portal voor de COL-leningen op 29 april open ging, kwam er een stroom aanvragen op gang. De teller stond eind mei al op 1500 stuks, voor in totaal 540 miljoen euro. Het budget is in etappes verdrievoudigd tot 300 miljoen euro. De vraag is of dat genoeg is. Dat blijkt wel uit de cijfers van Leidse bedrijven.

Afgrond

Uit Leiden kwamen tot nu toe 21 aanvragen van innovatieve bedrijven binnen, voor een totaal van 4,6 miljoen euro. Een groot deel daarvan was ICT (1,7 miljoen), life science (1,4 miljoen) of medische technologie (0,7 miljoen) – precies wat je van Leiden zou verwachten.

Maar of die bedrijven door de COL-lening gered worden, blijft voor de meesten onzeker. Intussen zijn pas vier Leidse aanvragen gehonoreerd, voor in totaal 770.000 euro. Terwijl in april nog een bliksemsnelle afhandeling werd beloofd (in een of hooguit twee weken), wachten veel bedrijven al zes weken. Sommigen bungelen naar eigen zeggen al sinds half maart boven de afgrond.

“Ik begrijp best dat men overweldigd is door de stroom aanvragen”, zegt de directeur van een van de zeventien Leidse bedrijven die nog steeds in onzekerheid verkeert over de noodlening. “Maar dat je al weken lang niks hoort: dat is gekmakend.”

Innovation Quarter, de instantie die de COL-lening in Zuid-Holland uitvoert, meldt vandaag dat de er inderdaad nog veel aanvragen in behandeling zijn. Ruwweg is pas een derde van het beschikbare budget toegewezen. De resterende aanvragen komen dus in aanmerking voor de resterende 200 miljoen euro. Directeur Rinke Zonneveld zei eerder dat het totale budget volgens hem wel genoeg was, want hij verwachtte dat ongeveer 40 procent van alle aanvragen aan de voorwaarden voldoet. Voor de aanvragers blijft het toch spannend: zit ik bij de winnaars of bij de verliezers?

De research voor deze rubriek over de Leidse regio en het coronavirus wordt mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Economie Leiden De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×