Het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat (Foto: Google Streetview).

Verkoopvoorwaarden Ambachts- en Baljuwhuis bekend: '150 dagen per jaar open'

De voorwaarden rondom de voorgenomen verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten zijn bekend. Zo is bepaald dat 150 dagen per jaar er een ruimte vrij moet zijn voor een publieke bijeenkomst. Voordat de verkoop daadwerkelijk plaatsvindt legt het college van b en w de voorwaarden in een raadpleegbrief eerst voor aan de raad.

Sinds de op handen zijnde verkoop van het monumentale pand in de Voorstraat leven er in het dorp veel vragen. De beoogde koper Joris Kriek die er momenteel restaurant Floris V exploiteert wil er een kleinschalig hotel van maken, maar botst dat niet met de publieke functie? In een legaat uit 1912 is namelijk bepaald dat het Ambachts- en Baljuwhuis de publieke functie moet behouden ongeacht de eigenaar.


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met PvdA-fractievoorzitter Ad de Graaf over de verkoopvoorwaarden

Toch wil wethouder Marcel Cramwinckel (Grondzaken en Vastgoed) overgaan tot verkoop. De functie van het pand is volgens de wethouder in de loop van de tijd veranderd en het in bezit hebben van vastgoed is voor de gemeente geen kerntaak. Met de opbrengst wil de gemeente de schuldenlast verminderen en kosten uitsparen voor beheer en onderhoud.

Laatste woord
In juli 2019 verzekerde de Voorschotense gemeenteraad zich van het laatste woord bij de verkoop. Er kwam een dorpsdialoog in november van datzelfde jaar en sindsdien bleef het erg stil. De voltallige oppositie vroeg daarom begin deze maand om een update. Met het bekendmaken van de verkoopvoorwaarden is die er nu gekomen.

Mocht het overigens zo zijn dat het Ambachts- en Baljuwhuis over een aantal jaar opnieuw in de verkoop staat dan heeft de gemeente het eerste recht van koop. Als een andere partij het pand wil kopen gaan de verplichtingen uit het koopcontract automatisch over op de nieuwe eigenaar.

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×